tirsdag 19 januar – uke 3
Sinterits nye arbeidsstasjon for etterbehandling av 3D-printede objekter og fjerning av restpulver. Foto: Pressebilde.
Sinterit lover å ta etterbehandlingen til et nytt nivå med sin nye løsning som tar seg av resirkuleringen av pulverrester.
Den polske 3D-printerprodusenten Sinterit har lansert en pulverhåndteringsstasjon (PHS) som de hevder vil ta etterbehandling “til neste nivå.” Selskapets nye arbeidsområde strømlinjeformer og akselererer pulvergjenvinningsprosessen ved å integrere hvert tilbehør etter printingen i en ergonomisk plattform. Til slutt, ved å kombinere porteføljen, har Sinterit som mål å bedre møte behovene til de mer krevende stasjonære SLS-brukerne, så vel som de til kunder i et bredere spekter av bransjer.
–Sinterit var det første selskapet i verden som brakte SLS-teknologi til benchtopmarkedet, sier Michał Grzymala-Moszczynski, Sinterits medstifter og leder for FoU. –I løpet av de siste årene har vi utviklet produkter ved å lytte til kundene våre, og i dag ønsker vi å møte deres behov igjen ved å forbedre SLS-opplevelsen, fortsetter hun.
Det firmaets nye løsning gjør, er å samle tidligere utviklede maskiner og metoder til en enkelt arbeidsstasjon, der en operatør tar seg av etterbehandlingen ved hjelp av flere metoder. Med den nye arbeidsbenken har Sinterit lagt til enda et moment i porteføljen, som er spesielt utviklet for å gjøre pulvergjenvinning etter 3D-printingen så greit som mulig. Selve plattformen inkluderer dedikert plass for hvert av firmaets etterbehandlingsverktøy, slik at brukerne kan fullføre sin fullstendige arbeidsflyt for 3D-printing på ett sted.
Integrering av hvert behandlingsstadium i en enhet gjør det også mulig for brukere å fullføre korte produksjonsløp med bare én person, noe som gjør dem mer effektive og kostnadseffektive enn før. På samme måte tillater stasjonen at sikteprosessen finner sted under etterbehandling, noe som gjør at pulveret kan være klart for umiddelbar utnyttelse etter utskrift.
For ytterligere å forenkle fjerning av pulveret inkluderer PHS funksjoner som et sugehull og en avtagbar slange på 2 meter, som kan brukes som en lokal støvsuger. Når det er samlet opp, kan alt usintret pulver transporteres direkte inn i en siktemodul under benkeplaten, slik at brukerne kan resirkulere i stedet for å kaste bort materialet.
Sinterits arbeidsbenk har også stor kapasitet, noe som gjør den i stand til å støtte flere Lisa og Lisa PRO-systemer samtidig, og potensielt ideell for selskapets tyngre kunder. Som et resultat av dette, når man tar hver av disse funksjonene i betraktning, er PHS den mest rene og effektive måten for brukere å distribuere Sinterits voksende produktøkosystem på.
Selskapets pulverseparator, som er innebygd i den nye PHS, automatisk materialene raskere og mer presist enn manuell sikting. Elektroformede enheter har også en tendens til å gi partiklene et jevnere distribusjonsnivå, noe som potensielt gir deler med høyt nivå og styrke.
Sinterits ATEX-støvsuger kan også integreres i PHS, noe som gir brukerne en praktisk metode for å rense arbeidsflaten og forhindre krysskontaminering etter utskrift.
Kilde: 3DprintingIndustry.com
I begynnelsen av desember kunngjorde den amerikansk-israelske produsenten Stratasys at de hadde kjøpt oppstartsselskapet Origin. Formålet er å investere ytterligere i masseproduksjon av komponenter for sluttbruk ved hjelp av neste generasjons fotopolymerplattform.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 12. januar, 2021
Den svenske møbelgiganten Ikea har tidligere figurert her på 3DP Norge med forskjellige 3D-løsninger de har tatt i bruk i bedriften. Men denne gangen setter vi søkelyset på 3D-designeren Adam Miklosi fra Budapest som har latt seg inspirere av flere Ikea-produkter og oppgradert disse. I god Ikea-tradisjon har han gitt sin produktserie navnet “Uppgradera”.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 8. januar, 2021
Albin Components har spesialisert seg på utvikling og produksjon av transmisjonsdeler for tunge kjøretøy og større konstruksjoner. Ved å investere i en 3D-printer har Albin Components redusert tiden for utvikling og produksjon betydelig. Det som før kunne ta 4-6 uker tar nå kun 1-2 dager. I tillegg sparer de 4000-5000 EUR i måneden på å ikke outsource noe av produksjonen av verktøydeler til eksterne leverandører.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 8. januar, 2021
Den amerikanske multinasjonale bilprodusenten General Motors (GM) har åpnet et nytt Additive Industrialization Center (AIC), der det tar sikte på å “produksjonalisere” 3D-printing.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 15. desember, 2020
Realistisk simulering og følelsen av funksjonelle benmodeller. Dette har vært fokus da Stratasys videreutviklet sin 3D-printer J750 Digital Anatomy, skriver produsentens norske forhandler Protech.
Publisert av:Hanna Jangenfeldt | hanna.jangenfeldt@agi.se| 11. desember, 2020
Som en del av klimaplanen har den nyvalgte presidenten i USA, Joe Biden lovet å forplikte USA på nytt til Paris-klimaavtalen. Hvis USA skal oppnå sine mål i henhold til denne avtalen, må de se tungt på transportsektoren.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 9. desember, 2020
3D-printet mat er kanskje et segment innen 3D-printing de færreste tenker på, men her går utviklingen videre. Teknikken har blitt tatt i bruk til å fremstille sjokolade, kakedeig, ost, peanøttsmør og andre myke matvarer. Men dette er enkelt å få til. Den største utfordringen man driver og bryner seg på, er kjøtt.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 4. desember, 2020
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige