Fra kaffesøppel til kaffebar

av Anja Degerholm

En bølgete brun kaffebar som Sculptur har utviklet gjennom additiv tilvirkning, med resirkulerte produkter fra kafferøstingen på Löfbergs Lila. Foto: Pressebilde

Hvordan kan restprodukter fra kafferøsting få nytt liv gjennom 3D-utskrift? Sculptur og den svenske kaffeprodusenten Löfbergs Lila har jobbet med dette spørsmålet de siste seks månedene. Resultatet: En kaffebar laget av det som ellers ville gått i søpla.

– Det hele startet da vi kom i kontakt med Löfbergs Lila som ønsket å gå over til en sirkulær modell og utnytte reststrømmer fra kaffeproduksjonen, sier Glenn Mattsing, administrerende direktør i Sculptur som tidligere laget designmøbler fra resirkulerte fiskegarn.

To materialer som blir til overs i prosessen med å røste kaffebønnene er kaffebønnens sølvhinne og de store plastposene, såkalte big bags, som råkaffen leveres. Det har vært en utfordring å transformere dette til et egnet materiale for å kjøre i 3D-printeren. sier Glenn Mattsing.

– Det er et hardt materiale, men veldig sprøtt. Det vi måtte gjøre var å designe vekk den svakheten og skape et bølgende mønster i møblene.

Male ned plastposer neste trinn
I et første trinn har bønnens sølvhinne og vanlig industriplast blitt blandet. Det neste trinnet er å erstatte industriplasten med kvernede plastsekker, for å gjøre den sirkulære modellen komplett og redusere avfallet til null.

Materialet blir malt i en kvern og omdannet til pellets som deretter matet inn i 3D-printeren som består av en robotarm med en ekstruder. Prosessen kan gjentas og materialet resirkuleres gang på gang.

Den første 3D-printede kaffebaren står nå på Lilla Ica Lindvallen i Sälen. Flere eksemplarer vises på steder der kundene kan servere kaffen selv, for eksempel på Circle K og Ikea.

Kaffebaren som står på Lilla Ica Lindvallen i Sälen. Snart vil flere eksemplarer settes ut, blant annet på bensinstasjoner. Foto: Pressebilde

“Det er mange selskaper med reststrømmer”
Sculptur har et lignende prosjekt på gang med et stort svensk selskap med global virksomhet. Hva det handler om er fremdeles hemmelig, men det vil bli lansert i første kvartal av 2021.

– Det er mange selskaper som har store reststrømmer som kan omstilles til en sirkulær modell. Vi kommer til å fortsette å jobbe med dette.

Karlshamn-selskapet har sitt utspring i et forskningsprosjekt som RISE gjorde sammen med ABB. I fjor fikk selskapet en ny partner, Spectrum Technology, som bygger robotsystemer. Dette gjør det mulig å i fellesskap utvikle robotsystemer for additiv produksjon.

Ekspandere til et globalt selskap
I år ønsker Sculptur å komme seg enda et hakk videre.

– Nå starter vi masseproduksjon av designmøblene våre og ekspanderer oss til et globalt selskap. Tanken er å bygge knutepunkter rundt om i verden som alle har tilgang til kverner og 3D-printere, og som kan resirkulere materiale lokalt og konvertere det til nye produkter, avslutter Glenn Mattsing.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: