Fra kaffesøppel til kaffebar

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 26 januar 2021

av Anja Degerholm

En bølgete brun kaffebar som Sculptur har utviklet gjennom additiv tilvirkning, med resirkulerte produkter fra kafferøstingen på Löfbergs Lila. Foto: Pressebilde

Hvordan kan restprodukter fra kafferøsting få nytt liv gjennom 3D-utskrift? Sculptur og den svenske kaffeprodusenten Löfbergs Lila har jobbet med dette spørsmålet de siste seks månedene. Resultatet: En kaffebar laget av det som ellers ville gått i søpla.

– Det hele startet da vi kom i kontakt med Löfbergs Lila som ønsket å gå over til en sirkulær modell og utnytte reststrømmer fra kaffeproduksjonen, sier Glenn Mattsing, administrerende direktør i Sculptur som tidligere laget designmøbler fra resirkulerte fiskegarn.

To materialer som blir til overs i prosessen med å røste kaffebønnene er kaffebønnens sølvhinne og de store plastposene, såkalte big bags, som råkaffen leveres. Det har vært en utfordring å transformere dette til et egnet materiale for å kjøre i 3D-printeren. sier Glenn Mattsing.

– Det er et hardt materiale, men veldig sprøtt. Det vi måtte gjøre var å designe vekk den svakheten og skape et bølgende mønster i møblene.

Male ned plastposer neste trinn
I et første trinn har bønnens sølvhinne og vanlig industriplast blitt blandet. Det neste trinnet er å erstatte industriplasten med kvernede plastsekker, for å gjøre den sirkulære modellen komplett og redusere avfallet til null.

Materialet blir malt i en kvern og omdannet til pellets som deretter matet inn i 3D-printeren som består av en robotarm med en ekstruder. Prosessen kan gjentas og materialet resirkuleres gang på gang.

Den første 3D-printede kaffebaren står nå på Lilla Ica Lindvallen i Sälen. Flere eksemplarer vises på steder der kundene kan servere kaffen selv, for eksempel på Circle K og Ikea.

Kaffebaren som står på Lilla Ica Lindvallen i Sälen. Snart vil flere eksemplarer settes ut, blant annet på bensinstasjoner. Foto: Pressebilde

“Det er mange selskaper med reststrømmer”
Sculptur har et lignende prosjekt på gang med et stort svensk selskap med global virksomhet. Hva det handler om er fremdeles hemmelig, men det vil bli lansert i første kvartal av 2021.

– Det er mange selskaper som har store reststrømmer som kan omstilles til en sirkulær modell. Vi kommer til å fortsette å jobbe med dette.

Karlshamn-selskapet har sitt utspring i et forskningsprosjekt som RISE gjorde sammen med ABB. I fjor fikk selskapet en ny partner, Spectrum Technology, som bygger robotsystemer. Dette gjør det mulig å i fellesskap utvikle robotsystemer for additiv produksjon.

Ekspandere til et globalt selskap
I år ønsker Sculptur å komme seg enda et hakk videre.

– Nå starter vi masseproduksjon av designmøblene våre og ekspanderer oss til et globalt selskap. Tanken er å bygge knutepunkter rundt om i verden som alle har tilgang til kverner og 3D-printere, og som kan resirkulere materiale lokalt og konvertere det til nye produkter, avslutter Glenn Mattsing.

Les mer

Offentligt 3D-printerskap skal få flere til å oppdage teknologien

Gründeren Rasmus Jansson har tatt konseptet print on demand til et nytt nivå. I et pilotprosjekt har han utplassert en FDM-3D-printer som alle kan bestille og bruke.
Internal3-1024x576

Stratasys med 3D-printing rett på klær

DTG - Direct-to-garment (direkte-til-plagg) er en kjent teknologi innen grafisk bransjes segment for tekstilprinting. Nå lanserer Stratasys en ny DTG-løsning for deres tekstil-3D-printer, J850. 
stratasys-d2g-cover

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team