Inspirert av IKEA til å “uppgradera”

Produktserien “Uppgradera” fra Adam Miklosi. Kilde: Uppgradera

Designeren Adam Miklosi

Den svenske møbelgiganten Ikea har tidligere figurert her på 3DP Norge med forskjellige 3D-løsninger de har tatt i bruk i bedriften. Men denne gangen setter vi søkelyset på 3D-designeren Adam Miklosi fra Budapest som har latt seg inspirere av flere Ikea-produkter og oppgradert disse. I god Ikea-tradisjon har han gitt sin produktserie navnet “Uppgradera”.

Denne oppgraderingsserien har seks tilbehør som alle tar sikte på å forbedre brukeropplevelsen – derav en oppgradering fra før. For å si det med Miklosis egne ord: –Serien inneholder 3D-printbare produksjonsfiler til 6 tilbehør som brukeren av det angjeldende IKEA-produktet som har lignende problemer kan produsere – eller få produsert lokalt – hvor som helst i verden. Målet mitt var å designe produkter som løser reelle problemer og med litt ‘oppgradering’, som gjør brukeropplevelsen mer behagelig og effektiv.

La oss ta en titt på de enkelte produktene i serien.

  • Det første tilbehøret i serien er en forbedring av en av IKEAs lysarmaturer. Det ekstremt sterke lyset fra en kraftig LED skinner inn i brukerens øyne, siden det ikke medfølger en lampeskjerm. Miklosi kom opp med et enkelt klips tilbehør som fungerer som en lampeskjerm og kan brukes til arbeid, lesing eller stemningsbelysning.
  • Det andre slike produktet ‘fikser’ et sengebrett. Siden originalmaterialet er glatt, utgjør det risikoen for at glass ofte glir og faller. Miklosis fiks kan monteres på sporet på baksiden av brettet, slik at det er mulig å få en stabil base for kopper og glass.
  • Det tredje er IKEAs tannbørsteholder som har det samme problemet som mange tilsvarende slike produkter har. Vann som sildrer ned fra tannbørstene akkumuleres, og biter av rester av tannkrem blir et hjem for formerende bakterier. Løsningen på dette problemet er Miklosis tørkegitter, som ganske enkelt holder tannbørstene hevet fra bunnen av koppen, noe som gir konstant ventilasjon (og dermed fordampning av vannet).
  • Så til kleshengerne. Disse er flotte, men det som er irriterende er at de krøller skuldrene på klærne dine. Den fjerde oppgraderingen i samlingen er et par skulderputer som festes til IKEAs kleshengere, og dermed forhindrer at klær sklir eller krøller seg.
  • Designeren la også merke til at osterivere er vanskelige å bruke, på grunn av at osten faller ned når den er revet. Han designet en ring som kan plasseres på osterivjernet for å forhindre at osten faller ned og lager rot.
  • Sist, men ikke minst, er vannfylte såpeholdere et problem vi alle har støtt på en eller annen gang. Det siste tilbehøret i Uppgradera-serien er et rutenett som kan plasseres på såpebrettet for å holde såpen tørr.

Det unike med alle disse oppgraderingene er at selv om de søker å forbedre et eksisterende produkt, retter de feilene som er tilstede i objekter som allerede har som formål å gjøre livene våre enklere. Dette er et bevis på at funn ikke trenger å målrette monumentale problemer for å være nyttige. Hvert av disse tilbehørene påvirker hvermannsen i hverdagen.

Det som er enda mer interessant er at siden disse designene er åpen kildekode, lar de mennesker fra hele verden oppleve og eksperimentere med disse oppgraderingene for å forbedre sin egen brukeropplevelse. Tilgjengeligheten av disse designene over hele verden gjør dem ekstremt verdifulle ikke bare for IKEA-kunder, men for alle som bruker produktene til daglig. Det er definitivt en inspirasjon å se noen ta sine egne hverdagsproblemer og løse dem for ikke bare seg selv, men menneskene rundt ham!

Gitter til såpekoppen. Kilde: Uppgradera

Han har opprettet et eget nettsted – Uppgradera.co – der du kan finne ut mer om produktene. Foreløpig er det ikke lagt ut nedlastinger der, men han har åpnet en nettbutikk der man kan bestille de ferdige produktene.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: