Mimaki viste frem printer med stor kapasitet

av Anja Degerholm

Mimaki 3DGD-1800 kan skrive ut objekter som er opptil 1,8 meter høye. Foto: Pressebilde

I fjor lanserte Mimaki sin største 3D-printer noensinne, 3DGD-1800, med kapasitet til å skrive ut gjenstander som er opptil 1,8 meter høye. Nylig demonstrerte selskapet maskinen og dens funksjoner under et webinar.

– Mimaki 3DGD-1800 kan skrive ut store objekter – og gjøre det raskt. Maskinen måler 140x11x180 centimeter og har doble dører både foran og bak, slik at du har lett tilgang til gjenstanden som skrives ut, sier Bert Benckhuysen, senior produktsjef i Mimaki Europe, som har sitt kontor i Amsterdam.

Lag på lag av tyktflytende gel
3D-printing er et av fire forretningsområder som den japanske produsenten Mimaki jobber med. Tidligere lanserte selskapet mindre stasjonære 3D-printere for filamenter, men også modeller for UV-inkjetskrivere i 3DUJ-serien.

Mimaki 3DGD 1800 er beregnet på interiør-, skilt- og displayprodukter og bruker såkalt gel dispensing printing (BNP) teknologi. I praksis betyr dette at maskinen påfører lag på lag med tyktflytende gel som deretter herdes med UV-lys. På denne måten kan en komponent bygges helt uten støttemateriale.

På webinaret ble denne ispinnen printet ut i tre omganger (se video). Illustrasjon: Mimaki

Kan skrive ut to forskjellige objekter samtidig
Maskinens viktigste styrke er evnen til å bygge deler som er opptil 1,8 meter i størrelse på bare syv timer. Den har to printhoder som enten kan fungere med en større komponent eller to uavhengige gjenstander. Disse fås med dyser i to størrelser, enten 1,8 eller 2,6 millimeter.

Når det gjelder hvor glatt overflaten blir på det endelige produktet, kan du velge mellom tre forskjellige nivåer: normal (1,3 millimeter), kvalitet (1,0 millimeter) eller høyoppløst (0,8 millimeter). Den printede komponenten kan fargelegges direkte i 3D-printeren ved hjelp av selskapets innebygde inkjet-teknologi.

Teknologi som kan spare tid og penger
Selskapets 3D-spesialist, Jordi Drieman, viste under arrangementet hvordan hele printprosessen kan gå til. Han demonstrerte blant annet en stor vinyldekket ispinne som ble printet i tre omganger med en samlet utskriftstid på ti timer.

– Å produsere den med en digital metode koster rundt 2500 euro. Hvis du hadde brukt en konvensjonell metode i stedet, ville det ha kostet omtrent 8500 euro. Så det er mye å spare, sier Jordi Drieman.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Markedet peker oppover igjen

Additiv produksjon med polymerer og metaller går mot historiske høyder. Det viser en ny rapport fra det amerikanske markedsanalyseselskapet SmarTech Analysis. Tall fra andre kvartal 2021 viser nivåer som er høyere enn før pandemien.

Publisert av: