Produksjonstiden gikk fra 4-6 uker ned til 1-2 dager

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 8 januar 2021
Albin Components i Kristinehamn. Foto: Skjermdump

Albin Components har spesialisert seg på utvikling og produksjon av transmisjonsdeler for tunge kjøretøy og større konstruksjoner. Ved å investere i en 3D-printer har Albin Components redusert tiden for utvikling og produksjon betydelig. Det som før kunne ta 4-6 uker tar nå kun 1-2 dager. I tillegg sparer de 4000-5000 EUR i måneden på å ikke outsource noe av produksjonen av verktøydeler til eksterne leverandører.

Det er PLM Group som deler historien om den svenske bedriften Albin Components AB i Kristinehamn. Bedriften er en underleverandør som utvikler og produserer transmisjonsutstyr som tannhjul og splines til bruk i hovedsakelig tyngre kjøretøy og utstyr til bil- og byggebransjen. Ved å investere i en 3D-printer har Albin Components redusert tiden for utvikling og produksjon av festeanordninger til måleutstyr til under 1/20. Bedriften har også kunnet vesentlig redusere de månedlige arbeidstimene som går med til verktøyproduksjon, og dermed oppnådd store innsparinger.

Albin Components valgte Markforged-printeren fra PLM Group på grunn av dens unike evne til å printe deler i forskjellige robuste materialer. Bedriften ønsket å erstatte materialer som stål med for eksempel karbonfiber i produksjonsdelene. De bruker dessuten printeren internt til å produsere deler som skal gi ledelsen og markedsføringsavdelingen et tydelig bilde av hvordan nye deler vil se ut i virkeligheten.

–Etter at vi tok i bruk 3D-printeren, har vi redusert tiden for produksjon av festeanordninger til måleutstyr fra 4–6 uker til 1–2 dager, sier ansvarlig for produksjonsteknikk ved Albin Components, Zlatan Okanovic. –Når produksjonen trenger en ny festeanordning, kan vi printe den over natten, slik at den er klar til bruk i produksjonsavdelingen neste morgen. Vi har dessuten kunnet redusere de månedlige arbeidstimene til verktøymakerne vesentlig, helt ned til 80 timer. Tidligere var vi nedlesset av arbeid og måtte sette ut deler av verktøyproduksjonen til eksterne leverandører. Nå er det ikke noe problem å utføre alle disse oppgavene selv. Totalt sparer vi 4000–5000 EUR hver måned på dette, sier Okanovic. Han påpeker også at det har blitt mulig å printe deler til utvikling av måleprogrammer i bedriftens målemaskiner veldig raskt. Det betyr atskillig mindre dødtid i produksjonen.

Les hele historien på PLM Groups nettsider, hvor du også kan se en filmsnutt.

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Oppstartsfirma får pris for innovativ metallprinter

Procada fra Trollhättan i Sverige har utviklet en 3D-printerteknologi som blant annet gjør det mulig å skrive ut produkter i lettmetall. For dette har de blitt tildelt pris for Årets oppstartsfirma av Innovatum Science Park.
Procada-Arets-startup-i-Trollhattan.-Foto-Jerry-Lovberg

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot

Dømt til bot på 17 millioner dollar for patentkopiering

3D-printerprodusenten Markforged har blitt pålagt å betale Continuous Composites 17,34 millioner dollar som en del av et patentsøksmål som startet i 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1