mandag 12 april – uke 15
Albin Components har spesialisert seg på utvikling og produksjon av transmisjonsdeler for tunge kjøretøy og større konstruksjoner. Ved å investere i en 3D-printer har Albin Components redusert tiden for utvikling og produksjon betydelig. Det som før kunne ta 4-6 uker tar nå kun 1-2 dager. I tillegg sparer de 4000-5000 EUR i måneden på å ikke outsource noe av produksjonen av verktøydeler til eksterne leverandører.
Det er PLM Group som deler historien om den svenske bedriften Albin Components AB i Kristinehamn. Bedriften er en underleverandør som utvikler og produserer transmisjonsutstyr som tannhjul og splines til bruk i hovedsakelig tyngre kjøretøy og utstyr til bil- og byggebransjen. Ved å investere i en 3D-printer har Albin Components redusert tiden for utvikling og produksjon av festeanordninger til måleutstyr til under 1/20. Bedriften har også kunnet vesentlig redusere de månedlige arbeidstimene som går med til verktøyproduksjon, og dermed oppnådd store innsparinger.
Albin Components valgte Markforged-printeren fra PLM Group på grunn av dens unike evne til å printe deler i forskjellige robuste materialer. Bedriften ønsket å erstatte materialer som stål med for eksempel karbonfiber i produksjonsdelene. De bruker dessuten printeren internt til å produsere deler som skal gi ledelsen og markedsføringsavdelingen et tydelig bilde av hvordan nye deler vil se ut i virkeligheten.
–Etter at vi tok i bruk 3D-printeren, har vi redusert tiden for produksjon av festeanordninger til måleutstyr fra 4–6 uker til 1–2 dager, sier ansvarlig for produksjonsteknikk ved Albin Components, Zlatan Okanovic. –Når produksjonen trenger en ny festeanordning, kan vi printe den over natten, slik at den er klar til bruk i produksjonsavdelingen neste morgen. Vi har dessuten kunnet redusere de månedlige arbeidstimene til verktøymakerne vesentlig, helt ned til 80 timer. Tidligere var vi nedlesset av arbeid og måtte sette ut deler av verktøyproduksjonen til eksterne leverandører. Nå er det ikke noe problem å utføre alle disse oppgavene selv. Totalt sparer vi 4000–5000 EUR hver måned på dette, sier Okanovic. Han påpeker også at det har blitt mulig å printe deler til utvikling av måleprogrammer i bedriftens målemaskiner veldig raskt. Det betyr atskillig mindre dødtid i produksjonen.
Les hele historien på PLM Groups nettsider, hvor du også kan se en filmsnutt.
Et Gripen-fly har for første gang fløyet med en 3D-printet utvendig reservedel. Testflyvningen er en del av Battlefield Damage Repair-prosjektet hvor formålet er å se hvordan additiv tilvirkning kan benyttes til å reparere jagerfly i felt.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 8. april, 2021
Mikael Östberg er selv en gammel langrennsløper på elitenivå. For noen år siden kom han på en smart idé som kan gi staven et ekstra gir. Den ideen blir nå en realitet ved hjelp av 3D-printing, og håpet er at det svenske skilandslaget i fremtiden vil gå med den innovative staven.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 30. mars, 2021
I april slipper Stratasys en serie 3D-printere med en helt ny teknologi, SAF, Selective Absorption Fusion. Det er selskapets første pulverbaserte printer, og de understreker at maskinen kan håndtere rask produksjon av store kvanta sluttprodukter.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 30. mars, 2021
Studenter utviklet multimateriell 3D-printing av flate men foldbare stykker som f.eks. kunne ha blitt benyttet som dekorelement og kuppel på Euston Station i London. Byggematerialet skulle kunne 3D-printes lokalt for et mer bærekraftig økosystem.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 23. mars, 2021
Mange hunder hater å ta en dusj, og det kan være ganske stressende å få vasket sin firbente venn. Den tyske kran- og dusjspesialisten Hansgrohe Innolab har sammen med EOS utviklet en 3D-trykt dyse som ifølge produsenten vil “klappe” hunden ren på en skånsom måte.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 23. mars, 2021
For tredje år på rad lanserer PLM Group sin undersøkelse om 3D-printing i de nordiske og baltiske landene. Rapporten viser blant annet at additiv tilvirkning fremdeles er mest brukes til prototyper, reduserte ledetider er den viktigste fordelen med teknologien og at behovet for opplæring er stort.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 23. mars, 2021
3D-konstruksjonsfirmaet Mighty Buildings planlegger å 3D-printe et helt boligfelt i California. Prosjektet baserer seg på sentralt produserte konstruksjoner som skal fraktes ferdig printet på plass.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 16. mars, 2021
Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA (European Space Agency) utvikler en ny 3D-skriver som kan produsere gjenstander med “uendelig” lengde, og den kan bruke et nytt design som passer til 3D-skrivere med belte.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 16. mars, 2021
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige