Produksjonstiden gikk fra 4-6 uker ned til 1-2 dager

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 8 januar 2021
Albin Components i Kristinehamn. Foto: Skjermdump

Albin Components har spesialisert seg på utvikling og produksjon av transmisjonsdeler for tunge kjøretøy og større konstruksjoner. Ved å investere i en 3D-printer har Albin Components redusert tiden for utvikling og produksjon betydelig. Det som før kunne ta 4-6 uker tar nå kun 1-2 dager. I tillegg sparer de 4000-5000 EUR i måneden på å ikke outsource noe av produksjonen av verktøydeler til eksterne leverandører.

Det er PLM Group som deler historien om den svenske bedriften Albin Components AB i Kristinehamn. Bedriften er en underleverandør som utvikler og produserer transmisjonsutstyr som tannhjul og splines til bruk i hovedsakelig tyngre kjøretøy og utstyr til bil- og byggebransjen. Ved å investere i en 3D-printer har Albin Components redusert tiden for utvikling og produksjon av festeanordninger til måleutstyr til under 1/20. Bedriften har også kunnet vesentlig redusere de månedlige arbeidstimene som går med til verktøyproduksjon, og dermed oppnådd store innsparinger.

Albin Components valgte Markforged-printeren fra PLM Group på grunn av dens unike evne til å printe deler i forskjellige robuste materialer. Bedriften ønsket å erstatte materialer som stål med for eksempel karbonfiber i produksjonsdelene. De bruker dessuten printeren internt til å produsere deler som skal gi ledelsen og markedsføringsavdelingen et tydelig bilde av hvordan nye deler vil se ut i virkeligheten.

–Etter at vi tok i bruk 3D-printeren, har vi redusert tiden for produksjon av festeanordninger til måleutstyr fra 4–6 uker til 1–2 dager, sier ansvarlig for produksjonsteknikk ved Albin Components, Zlatan Okanovic. –Når produksjonen trenger en ny festeanordning, kan vi printe den over natten, slik at den er klar til bruk i produksjonsavdelingen neste morgen. Vi har dessuten kunnet redusere de månedlige arbeidstimene til verktøymakerne vesentlig, helt ned til 80 timer. Tidligere var vi nedlesset av arbeid og måtte sette ut deler av verktøyproduksjonen til eksterne leverandører. Nå er det ikke noe problem å utføre alle disse oppgavene selv. Totalt sparer vi 4000–5000 EUR hver måned på dette, sier Okanovic. Han påpeker også at det har blitt mulig å printe deler til utvikling av måleprogrammer i bedriftens målemaskiner veldig raskt. Det betyr atskillig mindre dødtid i produksjonen.

Les hele historien på PLM Groups nettsider, hvor du også kan se en filmsnutt.

Les mer

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Interessen for AM i emballasjebransjen våkner

Krones bruk av 3D-printing har spredt seg i emballasjeindustrien. Dette ble lagt merke til av 3DVerkstan, som stilte ut på Scanpack-messen sammen med Ultimaker.
3DV-1-1024x683

Amexci flytter inn i nybygde lokaler i Ørebro

Amexci flytter nå fra Karlskoga til et helt nybygd anlegg på 4700 kvadratmeter i Ørebro. Ifølge selskapet markerer dette et betydelig skritt fremover i oppdraget om å fremme industriell 3D-utskrift av metall over hele Europa.
Amexci-2

Svensk firma står bak Japans største robotcelle

Det svenske selskapet ADDICT3D, som jobber med robotintegrasjon, har utviklet Japans (så langt) største 3D-printer med robotarm. Et første skritt mot å bli etablert i det enorme japanske AM-markedet og bli "big in Japan".
Circulus-kollage-1024x682

Siste nytt

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

De gjør avfall om til AM-materialer

Resirkulerte materialer fra avfallsstrømmer som kaffe, oliven og kork. Det har blitt den spesielle nisjen til det spanske selskapet Smart Materials 3D.
Smart-3D-3-1024x683

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet. Norske Norrde har printet lampeskjermen og sokkelen.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Nexa3D trakk seg fra Formnext rett før

Alle som så på hallplanen for årets Formnext kunne se at Nexa3D har bestilt et stort utstillingsområde midt i hall 11.1. Men på stedet der standen skulle stå, var det i stedet kaffevogn, bord og stoler.
Nexa3D-1024x683