tirsdag 17 mai – uke 20
Forskerne testet sin modell ved å la den “røyke” cannabis. Illustrasjon via ERJ Open Research journal.
Forskere fra det kanadiske universitetet McMaster og universitetet i Waterloo har 3D-printet en levende modell som er i stand til å replikere effekten av røyking av cannabis på den menneskelige lunge.
Ved å laste sitt ‘In-Vitro Exposure System’ (IVES) med epitelceller og eksponere disse for hamprøyk, har teamet vært i stand til å kartlegge kroppens bivirkninger på dette rekreasjonsdopet nøyaktig. Etter den første suksessen har forskerne nå publisert sin modell som åpen kilde, da de ønsker at vitenskapelig forskning skal komme på banen i den pågående prosessen for utvidelse av legaliseringen av marijuana som foregår i flere stater og land for tiden.
Vurdering av kostnadene ved ‘å fyre seg en’
Mens lungene våre regelmessig kommer i kontakt med bakterier og vira, har menneskekroppen utviklet sterke immunologiske responser for å forhindre at vi blir syke. Epitelcellene som dekker luftveiene våre er en viktig del av dette forsvaret, og genererer slim så vel som antivirale cytokiner, og når de blir skadet av sykdommer som astma, blir de dysfunksjonelle og forårsaker pustevansker hos berørte pasienter.
I følge de kanadiske forskerne utgjør røyking av cannabis et lignende “angrep på lungene” ved at det forårsaker symptomer som hoste, hvesende pust og tett bryst. Som et resultat er det viktig å forstå effekten av det å røyke marijuana og identifisere potensielle advarsler, i tillegg til å informere myndighetenes politikere, når mange vurderer å legalisere dette til medisinsk bruk.
In vitro-testmodeller er allerede et viktig verktøy når det gjelder forskning på tobakksrøyking, men med tanke på kostnadene, unøyaktigheten og mangelen på tilgjengelighet, blir de sjelden brukt i tilsvarende cannabisstudier. For å overvinne dette bestemte forskerne seg derfor for å 3D-printe et nytt IVES-system, med sikte på å gjøre det så tilgjengelig som mulig for ikke-spesialiserte laboratorier.
Å 3D-printe en robotlunge
Ved hjelp av en Formlabs Form 2 3D-printer produserte teamet en firekammers lungelignende IVES, med to innløp, fire uttak og fire kammerhetter. I teorien fungerer systemet ved å ‘inhalere’ røyk via et av innløpene, før det fordeles over sine fire kamre (som hver inkluderer en cellebelastet innsats), før røyken går ut.
For å praktisk teste sin nye maskin valgte forskerne å rulle sammen litt hasj av forskningsgrad, fyre opp og koble IVES opp ved hjelp av en 3-veis ventil og en sprøyte. Når robotlungen var ferdig med å ‘røyke’ jointen, vurderte forskerne levedyktigheten til epitelcellene, og fant at deres autoimmune funksjonalitet hadde blitt sterkt skadet.
Gitt at tidligere studier har funnet sammenhenger mellom pustevansker og barrieremangler, vurderte teamet dette beviset for at å fyre seg en er skadelig for lungene. Forskerne sammenlignet også cellenes cytokinnivå med cellene som ble tatt fra pasienter med røykesykdommer, og oppdaget at brukere av fritidsdopet marijuana er mer utsatt for å lide av halsbetennelser, blant andre luftveissykdommer.
Selv om forskerne til slutt innrømmet at det ville være behov for ytterligere parametertester for å verifisere resultatene, anser de at apparatet deres var en suksess. Faktisk mener teamet at deres tilnærming kan brukes i forskjellige toksikologiske studier, alt fra joint- og elsigarett-analyse, til vurdering av patogeners innvirkning på immunforsvaret.
Bioprinting og lungetransplantasjoner
Mens det kanadiske teamet tar en forebyggende tilnærming til lungesykdom, har det også blitt gjort store fremskritt med å utvikle 3D-bioprintede erstatninger. Etter å ha undersøkt potensialet for bioprintede organer de siste fire årene, kunngjorde 3D Systems nylig et gjennombrudd i utviklingen av stillasene i fast vev. I samarbeid med United Therapeutics har firmaet vært i stand til å lage et system for å produsere vaskulariserte vev kalt Print to Perfusion.
På samme måte jobber United Therapeutics også sammen med det isrealske bioprintfirmaet CollPlant for å gjøre om en tobakkfabrikk til en “nyre-produksjonslinje.” Selskapene styrket partnerskapet i fjor og signerte en ny avtale der de forpliktet seg til å gå inn i serieproduksjonen av nyrer.
Du kan lese forskningsrapporten her. Forfatterne er: Abiram Chandiramohan, Mohammedhossein Dabaghi, Jennifer A. Aguiar, Nicholas Tiessen, Mary Stewart, Quynh T. Cao, Jenny P. Nguyen, Nima Makhdami, Gerard Cox, Andrew C. Doxey og Jeremy A. Hirota.
EOS grunnla konsulentenheten Additive Minds i 2016. Når EOS skulle stille ut på den svenske Elmia 3D messen, inviterte de med seg en konsulent fra Additive Minds for å vise hvordan man kan hjelpe bedrifter med å utnytte det potensialet som ligger i industriell 3D-utskrift.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
På 3DVerkstans stand under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai fant vi Spectram Technology, som viser frem sin robotintegrasjon for metallprinting, og Markforged, som tok med seg en “feltutgave” av 3D-printeren X7.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Massivit 3D satser på det nordiske markedet. Björn Björnström har i snart ett år vært selskapets representant i Norden, og under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai var han på plass for å vise mulighetene med den patenterte GDP-teknologien for storskala 3D-printing.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Fremdrift av romfartøyer er et område hvor EOS og Hyperganic har slått sine pjaller sammen for å revolusjonere tankegang og konstruksjon. Nå presenterer de en rakettmotor som de har designet og produsert.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Forskere i Sydney, Australia utvikler et 3D-printet armbånd som lar handikappede, f.eks. de med cerebral parese få tilbake kontroll over spillkontroller og datamaskiner. De planlegger at det ferdig utviklede designet skal utgis som åpen kildekode til beste for menneskeheten.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 6. mai, 2022
GE Renewable Energy innviet nylig sitt toppmoderne anlegg for produksjon av vindturbiner. Produksjonen vil foregå med et automatisert 3D-printersystem som lager armerte betongkonstruksjoner, levert av danske Cobod.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Nasa har utviklet en ny legering ved hjelp av 3D-printing som forbedrer holdbarheten og styrken til komponentene betydelig. Den nye GRX-810 skal kunne vare 1000 ganger lenger enn andre eksisterende legeringer, ifølge Nasa.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Siden 2016 har IM-initiativet Humanium Metal forvandlet ulovlige våpen til nyttige gjenstander og kunstgjenstander hvor inntektene har gått til personer som er rammet av vold med våpen. Nå tas neste steg på denne reisen mot en fredeligere verden – med 3D-printede joggesko.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
Bærekraftig design og produksjon er et hett tema og noe som påvirker alle bransjer, fra mote og møbler, til pumper og maskindeler. Her får du tre tips å tenke på når du skal analysere livssyklusen til ditt produkt.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige