3D-teknikk ved dobbelsidig hånd- og ansiktstransplantasjon

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 12 februar 2021

av Anja Degerholm

Totalt 16 personer deltok i teamet som utførte transplantasjonen. Foto: Materialise

Nylig ble den første dobbeltsidige hånd- og ansiktstransplantasjonen utført ved hjelp av 3D-printede verktøy, utviklet av det belgiske selskapet Materialise. En metode som har vist seg å gi økt hastighet og nøyaktighet under selve prosedyren.

Transplantasjonen ble utført ved NYU Langone Health i New York. Den 22 år gamle pasienten hadde fått alvorlige brannskader i ansiktet og begge armene etter en bilulykke, med alvorlige begrensninger i dagliglivet som et resultat.

Forberedelsene til transplantasjonen varte i 14 måneder. Et team på 16 personer øvde på operasjonen i laboratoriemiljø for å utvikle og finjustere en kirurgisk plan for denne kompliserte medisinske prosedyren. Når en passende giver ble funnet hadde teamet bare 24 timer på seg til å starte prosedyren, så forberedelsene var ekstremt viktige.

3d-modeller basert på røntgenbilder
En viktig del av puslespillet i forarbeidene var de spesialutviklede verktøyene, kirurgiske instrumenter og guider som Materialise lagde ved hjelp av 3D-printere. De individuelle forutsetningene pasienten hadde kunne visualiseres ved hjelp av 3D-modeller som ble utviklet basert på røntgenbilder. Dette gjorde det mulig for kirurgene å planlegge og visualisere transplantasjonen tredimensjonalt, noe som ga en mer inngående forståelse av den anatomiske beinstrukturen og muligheten for å bestemme den optimale kirurgiske flyten. I tillegg kunne kirurger velge medisinske implantater med best passform ut fra på pasientens anatomi.

3D-modeller Materialise lagde med hjelp av CT-røntgenbilder. Foto: Materialise

 

Les mer

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Siste nytt

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch