3D-teknikk ved dobbelsidig hånd- og ansiktstransplantasjon

av Anja Degerholm

Totalt 16 personer deltok i teamet som utførte transplantasjonen. Foto: Materialise

Nylig ble den første dobbeltsidige hånd- og ansiktstransplantasjonen utført ved hjelp av 3D-printede verktøy, utviklet av det belgiske selskapet Materialise. En metode som har vist seg å gi økt hastighet og nøyaktighet under selve prosedyren.

Transplantasjonen ble utført ved NYU Langone Health i New York. Den 22 år gamle pasienten hadde fått alvorlige brannskader i ansiktet og begge armene etter en bilulykke, med alvorlige begrensninger i dagliglivet som et resultat.

Forberedelsene til transplantasjonen varte i 14 måneder. Et team på 16 personer øvde på operasjonen i laboratoriemiljø for å utvikle og finjustere en kirurgisk plan for denne kompliserte medisinske prosedyren. Når en passende giver ble funnet hadde teamet bare 24 timer på seg til å starte prosedyren, så forberedelsene var ekstremt viktige.

3d-modeller basert på røntgenbilder
En viktig del av puslespillet i forarbeidene var de spesialutviklede verktøyene, kirurgiske instrumenter og guider som Materialise lagde ved hjelp av 3D-printere. De individuelle forutsetningene pasienten hadde kunne visualiseres ved hjelp av 3D-modeller som ble utviklet basert på røntgenbilder. Dette gjorde det mulig for kirurgene å planlegge og visualisere transplantasjonen tredimensjonalt, noe som ga en mer inngående forståelse av den anatomiske beinstrukturen og muligheten for å bestemme den optimale kirurgiske flyten. I tillegg kunne kirurger velge medisinske implantater med best passform ut fra på pasientens anatomi.

3D-modeller Materialise lagde med hjelp av CT-røntgenbilder. Foto: Materialise

 

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3D-printet tankestyrt kjole

Den nederlandske FashionTech-designeren Anouk Wipprecht lanserte tidligere denne måneden en 3D-printet, tankekontrollert kjole! Lanserningen foregikk i Østerrike på Ars Electronica Festival, Europas største festival for kunst, teknologi og samfunn.

Publisert av: