Dansker hacket Xbox for å lage medisinsk 3D-printer

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 16 februar 2021
Optisk pick-up enhet fra Xbox 360 (øvre del) som skinner en blå laser på et substrat for mikro/nanoskala 3D-printing (nedre del). Foto av Jesper Scheel/DTU.

Forskere fra DTU – Danmarks Tekniske Universitet har nyttiggjort seg en komponent fra en Microsoft Xbox 360 for å utvikle en nano-skala 3D-printer for høyoppløselig benyttelse i medisinsk øyemed.

Forskerteamet tok en optisk pickup-enhet (OPU) -komponent fra en Xbox 360-konsoll for å erstatte et konvensjonelt stereolitografi (SLA) optisk system, for å drastisk forenkle SLA 3D-utskriftssystemet. Med OPU som koster mindre enn 50 kroner kan forskernes løsning potensielt redusere prisen for slikt utstyr med tusenvis av pund.

–Med vår 3D-skriver som kan skrive ut 3D-objekter i mikro og nanoskala, er vi i stand til å gå fra titalls mikrometer i oppløsning ned til hundrevis av nanometer uten dyre spesialiserte komponenter, sier DTU PhD-student Tien-Jen Chang som er medlem av forskerteamet.

Hacking av forbrukerelektronikk og gjenbruk av komponenter er en interessant vei å gå mot bruk av lett tilgjengelig teknologi for å utvikle billigere forskningsutstyr raskere. Gjennom å gjenbruke Xboxens OPU håper DTU-teamet å senke terskelen for at flere forskere får tilgang til mikro- og nanoskala 3D-printing.

Kilde: 3DprintingIndustry.com

Les mer

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683