HP-rapport: Sterk trend med mer kundetilpasning

av Anja Degerholm

Det er stor optimisme om fremtiden for digitale produksjonsmetoder, ifølge en fersk rapport fra HP. Foto: Pressebilde

HP ga nylig ut sin årlige rapport om trender innen additiv tilvirkning (AM). I følge rapporten er det stor optimisme for 3D-printing, og 7 av 10 forespurte selskaper planlegger investeringer – og 85 prosent utvider budsjettet i 2021.

HP har spurt mer enn 2000 ledere i beslutningstagende posisjoner i produksjonsindustrien om deres syn på 3D-printing i dag og hvordan teknologien kan brukes i fremtiden. Bedriftene er lokalisert i Europa, Asia, USA, Canada og Mexico.

Den klareste trenden er en overveldende tro på 3D-printing. Nesten alle selskapene som svarte ser på digital tilvirkning som en mulighet til å øke økonomisk vekst, både i egen virksomhet og i bransjen som helhet. Området der folk flest tror på vekst er sluttproduksjon (72 prosent).

Covid-19 akselererer trenden med kundetilpasninger
Det faktum at verden ble rammet av en global pandemi i fjor, har også satt sitt preg i AM-bransjen. Ifølge HP har covid-19 akselerert visse trender, for eksempel økt etterspørsel etter tilpassede produkter. Takket være den økende tilgjengeligheten av 3D-printing, kan bedrifter oppfylle kundenes individuelle krav på en helt annen måte. Dette er en trend som forventes å øke enda mer i 2021.

En annen trend er økt implementering i helse- og velvære-sektoren, der det for eksempel kan dreie seg om å integrere biomedisinske data om kropp og helse for å tilpasse prototyper og deler til individer. Mer enn halvparten av selskapene mener at dette er området som vil øke mest de neste fem årene.

Rapporten peker også på områder der utvikling er nødvendig for at digital produksjon skal fortsette å vokse. For eksempel er det behov for bredere yrkesopplæring på flere forskjellige områder for å få frem kvalifisert arbeidskraft samt flere grenseoverskridende samarbeider. Et økt fokus på programvare kan også gi bedriftene flere verktøy og forbedret infrastruktur for å muliggjøre industriell produksjon i større skala.

Bærekraft er fortsatt en viktig faktor
En trend som har vært mye fokusert på i de nordiske landene er spørsmålet om bærekraft. Dette er noe som også vises i HPs rapport, og halvparten av selskapene svarer at de tror på en mer sirkulær økonomi og mindre avfall ved hjelp av 3D-printing. Det kan også forkorte forsyningskjeder og skape en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel.

Endelig tror selskaper på innovasjon gjennom nye materialer og verktøy. Dette kan føre til både reduserte kostnader og forbedret funksjonalitet.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3DVerkstan 2.0 har vekst i sikte

I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.

Publisert av: