Ny metode for å integrere væsker

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 2 februar 2021

av Anja Degerholm

Inne i det 3D-printede objektet til høyre er det til venstre i bildet et rutenett som inneholder væske. Foto: Harald Rupp

Additiv tilvirkning har visse begrensninger når det gjelder å integrere væsker direkte i et objekt. Tyske forskere har nå utviklet en ny metode for dette som kombinerer 3D-printing med tradisjonelle trykkemetoder.

To kjemikere ved Martin Luther University Halle-Wittenburg (MLU) står bak studien, professor Wolfgang Binder og hans kollega Harald Rupp.

Væsken dryppes ned i gjenstanden
Ved 3D-printing blir flytende materialer ofte faste etter oppvarming. Hvis du vil ha en væske inne i objektet, har dette tidligere måtte tilsettes etterpå. En kostbar og tidkrevende prosedyre. Hensikten med Binder og Rupps studie var å finne en måte å integrere væsker direkte i materialet under selve printingen.

De har lykkes med dette ved å kombinere en konvensjonell 3D-printing med tradisjonelle trykkemetoder som brukes i inkjet og laserutskrifter. Væsken slippes ned i gjenstanden på ønsket sted under ekstrudering av materialet.

Viser gjennom to eksempler
Forskerne har gjennom to eksempler vist hvordan dette kan fungere. Først brukte de et aktivt flytende stoff i et biologisk nedbrytbart materiale, der det ble funnet at væskens egenskaper ikke ble påvirket av prosessen. Dette kan være nyttig i for eksempel farmasøytisk industri.

Det andre eksemplet var en lysvæske som ble tilsatt i et plastmateriale. Hvis plasten går i stykker, kan lysvæsken vise hvor det har skjedd. Dette kan tilpasses blant annet når det gjelder komponenter som er utsatt for stor belastning, for eksempel i luftfarts- eller bilindustrien.

Hele studien kan leses her.

 

Siste nytt

Stratasys slipper stor og rask SLA-nyhet

På den store AM-messen Rapid + TCT i Detroit 8.-10. april avduket Stratasys et nytt produkt i SLA: Neo800+. En 3D-printer som vil kunne skrive ut 50 prosent raskere enn forgjengeren.
Neo800-768x512

GE Aerospace investerer stort i Europa

Flymotorprodusenten GE Aerospace investerer 78 millioner euro i fem europeiske land.
avio_aero_nologo1-1024x683

Airtech kjøper Kimyas filament-portefølje

Mot slutten av 2024 ble det kunngjort at den franske materialprodusenten Kimya ville avslutte sin produksjon av filamenter. Nå kommer Airtech til å ta over produksjonen i stedet.
Kimya-1024x682

Prototal utvider med polypropylen

Prototal utvider sin materialportefølje og tilbyr nå additiv produksjon av polypropylen (PP) deler ved bruk av pulverbedteknologi. Kombinasjonen er spesielt godt egnet for gasstette og kjemikaliebestandige applikasjoner.
pp-water-pump-filter-4

Les mer

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Ny test: Form 4 printer feilfritt 99 ganger av 100

Et uavhengig testinstitutt har testet Formlabs Form 4 for utskriftsnøyaktighet. Resultatene viser en suksessrate på 99 prosent, som er betydelig høyere enn sammenlignbare modeller på markedet.
Formlabs_Form_4_-_1-1024x683

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1