Ny metode for å integrere væsker

av Anja Degerholm

Inne i det 3D-printede objektet til høyre er det til venstre i bildet et rutenett som inneholder væske. Foto: Harald Rupp

Additiv tilvirkning har visse begrensninger når det gjelder å integrere væsker direkte i et objekt. Tyske forskere har nå utviklet en ny metode for dette som kombinerer 3D-printing med tradisjonelle trykkemetoder.

To kjemikere ved Martin Luther University Halle-Wittenburg (MLU) står bak studien, professor Wolfgang Binder og hans kollega Harald Rupp.

Væsken dryppes ned i gjenstanden
Ved 3D-printing blir flytende materialer ofte faste etter oppvarming. Hvis du vil ha en væske inne i objektet, har dette tidligere måtte tilsettes etterpå. En kostbar og tidkrevende prosedyre. Hensikten med Binder og Rupps studie var å finne en måte å integrere væsker direkte i materialet under selve printingen.

De har lykkes med dette ved å kombinere en konvensjonell 3D-printing med tradisjonelle trykkemetoder som brukes i inkjet og laserutskrifter. Væsken slippes ned i gjenstanden på ønsket sted under ekstrudering av materialet.

Viser gjennom to eksempler
Forskerne har gjennom to eksempler vist hvordan dette kan fungere. Først brukte de et aktivt flytende stoff i et biologisk nedbrytbart materiale, der det ble funnet at væskens egenskaper ikke ble påvirket av prosessen. Dette kan være nyttig i for eksempel farmasøytisk industri.

Det andre eksemplet var en lysvæske som ble tilsatt i et plastmateriale. Hvis plasten går i stykker, kan lysvæsken vise hvor det har skjedd. Dette kan tilpasses blant annet når det gjelder komponenter som er utsatt for stor belastning, for eksempel i luftfarts- eller bilindustrien.

Hele studien kan leses her.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *