Ny metode for å integrere væsker

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 2 februar 2021

av Anja Degerholm

Inne i det 3D-printede objektet til høyre er det til venstre i bildet et rutenett som inneholder væske. Foto: Harald Rupp

Additiv tilvirkning har visse begrensninger når det gjelder å integrere væsker direkte i et objekt. Tyske forskere har nå utviklet en ny metode for dette som kombinerer 3D-printing med tradisjonelle trykkemetoder.

To kjemikere ved Martin Luther University Halle-Wittenburg (MLU) står bak studien, professor Wolfgang Binder og hans kollega Harald Rupp.

Væsken dryppes ned i gjenstanden
Ved 3D-printing blir flytende materialer ofte faste etter oppvarming. Hvis du vil ha en væske inne i objektet, har dette tidligere måtte tilsettes etterpå. En kostbar og tidkrevende prosedyre. Hensikten med Binder og Rupps studie var å finne en måte å integrere væsker direkte i materialet under selve printingen.

De har lykkes med dette ved å kombinere en konvensjonell 3D-printing med tradisjonelle trykkemetoder som brukes i inkjet og laserutskrifter. Væsken slippes ned i gjenstanden på ønsket sted under ekstrudering av materialet.

Viser gjennom to eksempler
Forskerne har gjennom to eksempler vist hvordan dette kan fungere. Først brukte de et aktivt flytende stoff i et biologisk nedbrytbart materiale, der det ble funnet at væskens egenskaper ikke ble påvirket av prosessen. Dette kan være nyttig i for eksempel farmasøytisk industri.

Det andre eksemplet var en lysvæske som ble tilsatt i et plastmateriale. Hvis plasten går i stykker, kan lysvæsken vise hvor det har skjedd. Dette kan tilpasses blant annet når det gjelder komponenter som er utsatt for stor belastning, for eksempel i luftfarts- eller bilindustrien.

Hele studien kan leses her.

 

Les mer

Metode for KI-forbedret 3D-print

Kunstig intelligens - KI er et begrep som er på alles lepper i mange bransjer, også innen additiv produksjon. Teknologien brukes allerede på flere ulike måter innen 3D-printing, og det kommer stadig nye løsninger. Amerikanske forskere har utviklet en algoritme for mer effektivt å skrive ut komplekse strukturer.
3D-printer-printing-prostate-1024x683

Printede keramikkstrukturer renser vann for PFAS

En 3D-printet keramisk nettstruktur kan absorbere mer enn 75 prosent av skadelige PFAS-stoffer i forurenset vann. Det viser forskning fra det engelske universitetet i Bath.
monolit

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Siste nytt

Shining 3D slipper ny Pro-modell

Shining 3D presenterer FreeScan UE Pro2, en trådløs, håndholdt laser 3D-skanner for en rekke bruksområder og inspeksjoner ute i felten.
Freescan-Pro2-bild-2-1024x682

Den første 3D-printede metalldelen på ISS

Tidligere i år kunne 3dp Norge fortelle om planene om å bringe en 3D-printer for metall til den internasjonale romstasjonen ISS. Nå er den første metalldelen produsert i verdensrommet.
First_metal_part_3D_printed_in_space-1024x683

Stratasys slipper oppfølgeren Origin Two

Etter Origin One kommer Origin Two, en DLP-skriver for mindre produksjonsserier hvor produsenten lover nøyaktighet, repeterbarhet og fin overflatefinish som kan sammenlignes med sprøytestøping.
Origin_Cure_Image_1-e1725614264366-1024x583

92 prosent kortere ledetider med AM

Stadig flere store industribedrifter oppdager fordelene med AM-teknologi. Den siste i rekken er det svenske konsernet Atlas Copco Group, som med additiv produksjon har kunnet redusere både kostnader og ledetider.
Atlas-Copco_team-1024x683