Personlig tilpassede såler med 3D-teknologi

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 2 februar 2021

av Anja Degerholm

Styrken med 3D-printing er at du kan tilby skreddersydde løsninger på kort tid, sier Theresia von Arnold, nordisk 3D-ansvarlig hos HP. Foto :: Pressebilde

Ingen føtter er like. Derfor er det ikke alltid lett å kjøpe sko som passer. Med 3D-printere fra HP tilbys nå individuelt tilpassede 3D-printede såler i sportskjeden XXLs butikker – og Norge er først ute.

– Styrken med 3D-printing er at du kan tilby skreddersydde løsninger på kort tid sammenlignet med tilsvarende prosess for andre metoder i produksjonsindustrien, sier Theresia von Arnold, nordisk 3D-ansvarlig hos HP i en pressemelding.

Superfeet er en etablert produsent av innleggssåler og sko for sports- og utendørsbransjen, og det svenske selskapet Volumental leverer personlige fotdata gjennom 3D-skanninger. Sammen med en HP Jet Fusion 3d-printer kan kunden få tilbud om såkalte ME3D-såler som er utformet for å passe nøyaktig til kundens føtter.

Målet er at alle XXLs kunder skal kunne bruke en Fitstation for å prøve ut personlig tilpassede sko. Foto: Pressebilde

Norge først ute
Samarbeidet har tidligere resultert i en vellykket satsing i USA. Konseptet ble nylig testet i Europa og den norske sportsbutikkjeden XXL var den første som installerte en såkalt XXL Fitstation i sine 37 butikker i Norge. Nå venter man lansering i 49 XXL-butikker i Sverige, Finland og Østerrike.

Kunden får en evaluering av deres behov gjennom en 3D-skanning av føttene, trykkmålinger og en dynamisk ganganalyse for å identifisere personens unike bevegelsesmønster. Basert på disse dataene bruker Superfeet HP-printeren til å lage et individuelt designet produkt.

Til å begynne med vil fokuset være på løpere som vil ha sko med perfekt passform, men etter det er planen å utvide til flere idrettsgrener. Målet er at alle kunder på sikt skal kunne bruke en XXL Fitstation.

Les mer

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683