Volvo kjøper oppstartsfirma

av Anja Degerholm

Volvo Cars investering i Exmet betyr at selskapet kan se frem til “betydelig vekst”, sier ny administrerende direktør Tomas Hjort. Foto: Pressebilde

Volvo Cars investerer drøyt 10 millioner svenske kroner i oppstartsselskapet Exmet.
– Dette betyr at vi kan gå fra et utviklingsselskap til et kommersielt selskap, sier Tomas Hjort, nyutnevnt administrerende direktør i Exmet.

Exmet ble startet i 2013 og har siden da utviklet en patentert prosess for industriell additiv tilvirkning av metall med amorf struktur. Et supermetall med egenskaper som styrke, fasthet og elastisitet. Det har også veldig gode magnetiske egenskaper, noe som gjør det spesielt interessant for blant annet bilindustrien, spesielt når det gjelder elbiler som kan få komponenter med utvidet rekkevidde uten å miste energi raskt.

3D-printing innebærer nye muligheter
Tidligere har det bare vært mulig å oppnå amorf struktur i tynne metallag, da det kreves at materialet avkjøles raskt i produksjonsprosessen. 3D-printing endrer disse forholdene fullstendig i og med at materialet blir lagt lag på lag og avkjøles under selve prosessen.

– På denne måten er det mulig å bygge tykke komponenter med amorf metall, noe som ville vært umulig med andre produksjonsteknikker, forklarer Tomas Hjort.

Exmets produksjonsprosess kan også være interessant for andre bransjer der du trenger holdbare men lette komponenter i metall, for eksempel for tannhjul, hjullager eller medisinske applikasjoner som proteser. Siden overflaten er praktisk talt uten riper og har en spesiell glans, kan materialet også brukes til smykker og klokker.

En detalj som er 3D-printet med Exmets patenterte prosess. Foto: Pressebilde

Fra utviklingsmodus til industriell modus
Et viktig målmarked for Exmet er bilindustrien, og derfor betyr samarbeidet med Volvo Cars mye, både økonomisk og teknisk.

– Nå kan vi ta produktene våre fra en utviklingsmodus til en industriell modus og begynne å selge dem på markedet. Det er et viktig steg i et oppstartsselskaps livssyklus, sier Tomas Hjort.

– Vi ser stor verdi i partnerskapet med Exmet, og det viser ytterligere Volvo Cars engasjement for ledelse innen e-mobilitet og å være en del av løsningen på klimautfordringen, sier Raymond Millien, Vice President & Global Chief IP Counsel hos Volvo Cars i en pressemelding.

Forventer “betydelig vekst”
I tillegg til produktutvikling og teknisk samarbeid med Volvo Cars, betyr investeringen også at Exmet kan ansette flere. I dag har selskapet, basert i Kista i Nord-Stockholm, tre ansatte, men på sikt forventer det “betydelig vekst”.

– Dette betyr en betydelig tempoøkning. Snart vil vi kunne lansere produkter for industriell produksjon av 3D-printede komponenter i amorft metall, sier Tomas Hjort.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *