Bioprinterfabrikanten Cellink slipper nå sin nye serie BIO MDX. Ifølge selskapet er dette neste generasjons bioprintere som er utformet for biofabrikering med høy kapasitet og presisjonsbasert 3d-printing for biomedisinsk tilvirkning, noe som omfatter biokompatible medisintekniske produkter.
Bioprinting har i de senere år blitt en akseptert metode for forskere innen vevsteknikk, cellekultur og regenerativ medisin. Dette har ført til et økt behov for forbedrede produksjonsmetoder innen automatisering, presisjon og reproduserbarhet. Skriverserien er resultatet av mer enn 25 års forskning og utvikling innen feltet og består av to modeller, BIO MDX og BIO MDX +, skriver Cellink i en pressemelding.
“Stort behov for forbedret teknologi”
Våren 2020 kjøpte Cellink selskapet Scienion, og de nye skriverne er utstyrt med teknologi fra Scienions matrisedispenser. Dette er de første produktene som forener konsernets produktlinjer. Med opptil seks skrivehoder, nano- og picoliter-dispenseringskanaler og sømløs robotintegrasjon, er skriverne utformet for å møte kravene til den avanserte cellebaserte forskningen.
–Ved å utnytte synergier i konsernet utgjør lanseringen et viktig skritt mot å utvikle systemer og løsninger som bringer Cellink nærmere pasienten og skaper fremtidens medisin. Biomedisinsk produksjon har stort behov for forbedret teknologi, og BIO MDX-serien tilfører nettopp dette, sier Héctor Martínez, utviklingssjef i Cellink.
Vokser ved oppkjøp
CELLINK, som selv startet opp i 2016 har de siste tre årene vokst seg større og forbedret og utvidet sitt tibud ved å kjøpe opp andre firmaer innen medisinteknologi. Det er ved oppkjøp av Scienion at de nå kan levere denne nye bioprinterserien. Kort tid før lanseringen, 10. mars annonserte de sitt nyeste oppkjøp. Bare noen dager etter at Cellink signerte sin siste oppkjøpsavtale med den globale systemleverandøren Ginolis, har selskapet kunngjort en ny overtakelse, denne gangen av MatTek. MatTek er en global leder innen in vitro-teknologi for kliniske og prekliniske studier, og vil styrke Cellinks alternative testmodeller av legemidler i forskningsøyemed. I tillegg har MatTek den mest omfattende porteføljen av proprietære 3D-menneskelige vevs- og sykdomsmodeller i verden. Oppkjøpet er en del av en vekststrategi for biokonvergens for å levere avanserte tjenester og et komplett utvalg av teknologier for å oppfylle Cellinks visjon om å skape «medisinens fremtid».
Eliminerer dyreforsøk
Cellinks medstifter og administrerende direktør, Erik Gatenholm, sier at avtalen ytterligere vil virkeliggjøre selskapets visjon om å redusere, og i noen tilfeller eliminere dyreforsøk ved å tilby alternative modeller – en filosofi som er en av hovedårsakene til at selskapet ble grunnlagt i 2016. Gjennom fusjonen av en sterk, formålsdrevet agenda og banebrytende teknologi, forventer Gatenholm å kombinere løsninger som forbedrer folks liv. –Ved å kombinere CELLINK og MatTeks revolusjonerende teknologier, kan vi tilby markedsledende in vitro-metoder og til slutt erstatte kontroversielle dyreforsøk som er begrenset av deres fysiologiske relevans for å forutsi menneskelige resultater, forklarer Gatenholm. –Vi ser flere sterke synergier i å kombinere CELLINKs banebrytende, bioprinting-teknologi og modulære storskala industrielle robotstrømmer med MatTeks 3D-rekonstruerte, menneskelige avledede vevsmodeller som skaper et verdensledende vevsmodelltilbud, basert på flere tiår med forskning, og skaper det største proprietære biblioteket med 3D menneskelige vevs- og sykdomsmodeller i verden, avslutter han.