Europas største 3D-printer

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 2 mars 2021
3D-printet prototype av rakettmotoren. Foto via Orbex

Det skotske rakettselskapet Orbex har bestilt det som ser ut til å skulle bli den største industrielle 3D-skriveren i Europa.

Orbexs plan er å utvikle gjenbrukbar rakett kalt «Prime» som skal bruke bio-propan som drivstoff. Tilsynelatende produserer denne typen drivstoff 90% mindre CO2 enn de mer typiske parafinbaserte rakettdrivstoffene. Det skotske rakettselskapet har til hensikt å 3D-printe rakettmotorer og tilhørende komponenter i et minimumsantall deler, helst ned til en stk. Men for å gjøre dette trengs en metall 3D-printer med et volum som er stort nok til å romme hele rakettdelen.

Orbex har inngått et samarbeid med AMCM som skal bygge en 3D-printer med de nødvendige dimensjonene og mulighetene. AMCM er et datterselskap av EOS som kan jobbe direkte med kunder for å utvikle tilpassede 3D-printere for ethvert formål, inkludert store formater.

Typisk spesiallagd 3D-printer Illustrasjon via AMCM

Orbex sier følgende om 3D-printeren de har bestilt:

–3D-printsystemet vil skrive ut rakettdeler ved hjelp av en tilpasset blanding av metaller, inkludert titan og aluminium, for å skape et lettvektig system designet for å tåle temperatur- og trykkekstremene i romfarten. Orbex vil skrive ut komponenter som rakettmotorer i ett stykke, og eliminere svakhetene som kan oppstå ved sammenføyning og sveising.

Prime-raketten er en relativt liten glassrakett som skal gå i bane. Lengden er 19 meter og diameteren er 1,3 meter på det bredeste. Foto via Orbex

Intensjonen er å produsere «mer enn 35» rakettmotorer årlig.

–Selv om rakettmotorer og andre kritiske systemer allerede er ganske modne etter mange års testing, gir et omfattende 3D-printsystem som dette oss langt større hastighet og smidighet når vi øker produksjonen, sier Orbex-sjef Chris Larmour. –Det betyr at vi kan fortsette å itere og øke ytelsen enda lenger. På lengre sikt, ettersom vi gjør oss klar for flere lanseringer per år, vil det gi oss større kontroll over våre kostnader og forsyningskjeden. Etter uttømmende studier var resultatene vi har sett fra AMCM veldig vellykkede, og vi er sikre på at vi har valgt riktig partner, avslutter han.

Les mer

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Kompakt 3D-lab til bruk i felt

Det australske foretaket SPEE3D har annonsert noe de kaller EMU, Expeditory Manufacturing Unit, altså en produksjonsenhet for ekspedisjoner. Det består av en container som inneholder alt som trengs for å benytte 3D-printing i felt, inkludert etterbehandlingsutstyr.
EMU-Duo-Outdoors-Larger

Siste nytt

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682