lørdag 9 desember – uke 49
Det skotske rakettselskapet Orbex har bestilt det som ser ut til å skulle bli den største industrielle 3D-skriveren i Europa.
Orbexs plan er å utvikle gjenbrukbar rakett kalt “Prime” som skal bruke bio-propan som drivstoff. Tilsynelatende produserer denne typen drivstoff 90% mindre CO2 enn de mer typiske parafinbaserte rakettdrivstoffene. Det skotske rakettselskapet har til hensikt å 3D-printe rakettmotorer og tilhørende komponenter i et minimumsantall deler, helst ned til en stk. Men for å gjøre dette trengs en metall 3D-printer med et volum som er stort nok til å romme hele rakettdelen.
Orbex har inngått et samarbeid med AMCM som skal bygge en 3D-printer med de nødvendige dimensjonene og mulighetene. AMCM er et datterselskap av EOS som kan jobbe direkte med kunder for å utvikle tilpassede 3D-printere for ethvert formål, inkludert store formater.
Orbex sier følgende om 3D-printeren de har bestilt:
–3D-printsystemet vil skrive ut rakettdeler ved hjelp av en tilpasset blanding av metaller, inkludert titan og aluminium, for å skape et lettvektig system designet for å tåle temperatur- og trykkekstremene i romfarten. Orbex vil skrive ut komponenter som rakettmotorer i ett stykke, og eliminere svakhetene som kan oppstå ved sammenføyning og sveising.
Prime-raketten er en relativt liten glassrakett som skal gå i bane. Lengden er 19 meter og diameteren er 1,3 meter på det bredeste. Foto via Orbex
Intensjonen er å produsere “mer enn 35” rakettmotorer årlig.
–Selv om rakettmotorer og andre kritiske systemer allerede er ganske modne etter mange års testing, gir et omfattende 3D-printsystem som dette oss langt større hastighet og smidighet når vi øker produksjonen, sier Orbex-sjef Chris Larmour. –Det betyr at vi kan fortsette å itere og øke ytelsen enda lenger. På lengre sikt, ettersom vi gjør oss klar for flere lanseringer per år, vil det gi oss større kontroll over våre kostnader og forsyningskjeden. Etter uttømmende studier var resultatene vi har sett fra AMCM veldig vellykkede, og vi er sikre på at vi har valgt riktig partner, avslutter han.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige