Europas største 3D-printer

3D-printet prototype av rakettmotoren. Foto via Orbex

Det skotske rakettselskapet Orbex har bestilt det som ser ut til å skulle bli den største industrielle 3D-skriveren i Europa.

Orbexs plan er å utvikle gjenbrukbar rakett kalt “Prime” som skal bruke bio-propan som drivstoff. Tilsynelatende produserer denne typen drivstoff 90% mindre CO2 enn de mer typiske parafinbaserte rakettdrivstoffene. Det skotske rakettselskapet har til hensikt å 3D-printe rakettmotorer og tilhørende komponenter i et minimumsantall deler, helst ned til en stk. Men for å gjøre dette trengs en metall 3D-printer med et volum som er stort nok til å romme hele rakettdelen.

Orbex har inngått et samarbeid med AMCM som skal bygge en 3D-printer med de nødvendige dimensjonene og mulighetene. AMCM er et datterselskap av EOS som kan jobbe direkte med kunder for å utvikle tilpassede 3D-printere for ethvert formål, inkludert store formater.

Typisk spesiallagd 3D-printer Illustrasjon via AMCM

Orbex sier følgende om 3D-printeren de har bestilt:

–3D-printsystemet vil skrive ut rakettdeler ved hjelp av en tilpasset blanding av metaller, inkludert titan og aluminium, for å skape et lettvektig system designet for å tåle temperatur- og trykkekstremene i romfarten. Orbex vil skrive ut komponenter som rakettmotorer i ett stykke, og eliminere svakhetene som kan oppstå ved sammenføyning og sveising.

Prime-raketten er en relativt liten glassrakett som skal gå i bane. Lengden er 19 meter og diameteren er 1,3 meter på det bredeste. Foto via Orbex

Intensjonen er å produsere “mer enn 35” rakettmotorer årlig.

–Selv om rakettmotorer og andre kritiske systemer allerede er ganske modne etter mange års testing, gir et omfattende 3D-printsystem som dette oss langt større hastighet og smidighet når vi øker produksjonen, sier Orbex-sjef Chris Larmour. –Det betyr at vi kan fortsette å itere og øke ytelsen enda lenger. På lengre sikt, ettersom vi gjør oss klar for flere lanseringer per år, vil det gi oss større kontroll over våre kostnader og forsyningskjeden. Etter uttømmende studier var resultatene vi har sett fra AMCM veldig vellykkede, og vi er sikre på at vi har valgt riktig partner, avslutter han.

Tags: , , , ,
Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *