Investerer i automatiseringsenhet for pulverstål

Dilip Chandrasekaran, FoU-sjef i Kanthal, og Jesper Vang, forskningsleder, Swerim. Foto: Pressebilde

Swerim og Kantahl investerer sammen i en ultramoderne automatiseringsenhet. Dette vil bidra til at Sverige kan opprettholde sin verdensledende posisjon innen pulverstål, blant annet når det gjelder additiv tilvirkning.

Investeringen omfatter totalt 20 millioner SEK og er et direkte resultat av økt etterspørsel etter forskningsmuligheter rundt materialer og prosessutvikling innen additiv tilvirkning (AM) og pulvermetallurgi (PM), skriver Swerim i en pressemelding. Metallforskningsinstituttet Swerim har 60 års erfaring innen pulverforskning og Kanthal, som er en del av industrikonsernet Sandvik, er en verdensledende produsent av industrielle oppvarmingsløsninger og høytemperaturmaterialer basert på pulvermetallurgi.

“Skreddersydd materialutvikling”
Det nye utstyret er designet for forskning og utvikling av både materialer og selve automatiseringsprosessen i pulvermetallurgiområdet. Det gjør det mulig å atomisere pulverladninger på opptil 85 kilo, både for additiv tilvirkning og for HIP-applikasjoner (Hot Isostatic Pressing). Utstyret vil ha høy material- og prosessfleksibilitet, noe som skaper store muligheter for utvikling av materialer og prosesser både i additiv tilvirkning og pulvermetallurgi.

– Investeringen betyr unike muligheter for skreddersydd materialeutvikling innen additiv produksjon og at vi kan raskere få ut nye materialer på markedet, sier Dilip Chandrasekaran, FoU-sjef for Kanthal.

Tar del av hverandres spisskompetanser
Den felles investeringen i utstyret innebærer et samarbeid der Kanthal kan få ta del i Swerims spisskompetanse innen pulvermetallurgi, additiv produksjon av metaller, avansert strukturanalyse, testing og modellering. Samtidig vil Swerim få muligheten til å bygge videre kompetanse på disse områdene.

– Det er fantastisk at Swerim sammen med Kanthal investerer i en topp moderne atomiseringsenhet. Samarbeidet har muliggjort en unik plattform for FoU-aktiviteter innen legering og pulverutvikling for hele Sverige, sier Jesper Vang, forskningsleder innen additiv produksjon og pulvermetallurgi ved Swerim.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3DVerkstan 2.0 har vekst i sikte

I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.

Publisert av: