Investerer i automatiseringsenhet for pulverstål

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 16 mars 2021
Dilip Chandrasekaran, FoU-sjef i Kanthal, og Jesper Vang, forskningsleder, Swerim. Foto: Pressebilde

Swerim og Kantahl investerer sammen i en ultramoderne automatiseringsenhet. Dette vil bidra til at Sverige kan opprettholde sin verdensledende posisjon innen pulverstål, blant annet når det gjelder additiv tilvirkning.

Investeringen omfatter totalt 20 millioner SEK og er et direkte resultat av økt etterspørsel etter forskningsmuligheter rundt materialer og prosessutvikling innen additiv tilvirkning (AM) og pulvermetallurgi (PM), skriver Swerim i en pressemelding. Metallforskningsinstituttet Swerim har 60 års erfaring innen pulverforskning og Kanthal, som er en del av industrikonsernet Sandvik, er en verdensledende produsent av industrielle oppvarmingsløsninger og høytemperaturmaterialer basert på pulvermetallurgi.

“Skreddersydd materialutvikling”
Det nye utstyret er designet for forskning og utvikling av både materialer og selve automatiseringsprosessen i pulvermetallurgiområdet. Det gjør det mulig å atomisere pulverladninger på opptil 85 kilo, både for additiv tilvirkning og for HIP-applikasjoner (Hot Isostatic Pressing). Utstyret vil ha høy material- og prosessfleksibilitet, noe som skaper store muligheter for utvikling av materialer og prosesser både i additiv tilvirkning og pulvermetallurgi.

– Investeringen betyr unike muligheter for skreddersydd materialeutvikling innen additiv produksjon og at vi kan raskere få ut nye materialer på markedet, sier Dilip Chandrasekaran, FoU-sjef for Kanthal.

Tar del av hverandres spisskompetanser
Den felles investeringen i utstyret innebærer et samarbeid der Kanthal kan få ta del i Swerims spisskompetanse innen pulvermetallurgi, additiv produksjon av metaller, avansert strukturanalyse, testing og modellering. Samtidig vil Swerim få muligheten til å bygge videre kompetanse på disse områdene.

– Det er fantastisk at Swerim sammen med Kanthal investerer i en topp moderne atomiseringsenhet. Samarbeidet har muliggjort en unik plattform for FoU-aktiviteter innen legering og pulverutvikling for hele Sverige, sier Jesper Vang, forskningsleder innen additiv produksjon og pulvermetallurgi ved Swerim.

Les mer

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden

SSAB lanserer utslippsfritt stålpulver

SSAB lanserer verdens første stålpulver som produseres uten fossile utslipp av karbondioksid. Pulveret er laget av resirkulert stål og kombinerer egenskapene til SSABs meget solide stål med de lette strukturene som er mulig med 3D-printing.
SSAB-vang

Meltio tar sikte på industrien med nye M600

Meltio har utviklet en ny generasjon 3D-skrivere for metall, M600, som skal lokke den brede produksjonsindustrien til å omfavne additiv produksjon.
Screenshot

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden