mandag 12 april – uke 15
Forskere har utviklet nye polymerer som automatisk kan desinfisere seg selv, inkludert for SARS-CoV-2.
Etter hvert som pandemien fortsetter, gjøres alt for å utvikle og implementere måter for å redusere ødeleggelsene. En enorm mengde forskning har funnet sted i dette området, og har gitt mange fantastiske nye utviklingstrekk.
En til å legge til listen er arbeidet som er gjort av forskere ved North Carolina State University, som tilsynelatende har utviklet en polymerblanding som kan desinfisere seg selv automatisk. Steriliserende 3D-printmaterialer har eksistert i noen tid nå, og de fungerer ved å blande inn stoffer som bryter ned mikrober ved kontakt. Når de mikroskopiske væskene støter på materialer som for eksempel kobber, brytes de raskt ned. Så hva er annerledes med dette arbeidet? Det ser ut til at de har laget en selvsteriliserende polymer som ikke krever bruk av metaller.
Det nye materialet fungerer ved å inkludere anioniske polymerer som stille absorberer vanndamp fra luften, som deretter frigjør protoner gjennom nanokanaler til overflaten. Dette skaper et supersyreoverflatebelegg som er det som ødelegger de fornærmende mikrobene. Forskerne sier at de har demonstrert fullstendig ødeleggelse av SARS-CoV-2 på bare fem minutter, og også testet et annet menneskelig koronavirus på 20 minutter.
Tilgjengeligheten av dette materialet vil gjøre det mulig for 3D-printeroperatører å produsere gjenstander som selvsteriliserer seg. Dette vil være langt billigere enn å bruke tilnærminger av rent metall, slik det har blitt gjort av SPEE3D.
Mens vi nå vet at COVID-19 hovedsakelig sprer seg ved luftoverføring, er det fortsatt mulig å få viruset gjennom berøring. En smittet part kan f.eks. åpne en dør. Den neste personen som berører den samme dørhåndtaket, kan berøre ansiktet og dermed få viruset. Ved å produsere deler som selvsteriliserer, kan denne effekten reduseres. Selv om sterilisering kan ta noen minutter for å gjennomføres, er det mye bedre enn å ha et virus som potensielt lever videre på overflater i flere dager, ifølge noen undersøkelser.
Selv etter pandemien, vil bruk av dette nye materialet på deler som ofte berøres, være tilrådelig for å redusere sykdomsoverføring av alle typer. En ide for bruk kan være håndtakene til handlekurver og -vogner.
Et Gripen-fly har for første gang fløyet med en 3D-printet utvendig reservedel. Testflyvningen er en del av Battlefield Damage Repair-prosjektet hvor formålet er å se hvordan additiv tilvirkning kan benyttes til å reparere jagerfly i felt.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 8. april, 2021
Mikael Östberg er selv en gammel langrennsløper på elitenivå. For noen år siden kom han på en smart idé som kan gi staven et ekstra gir. Den ideen blir nå en realitet ved hjelp av 3D-printing, og håpet er at det svenske skilandslaget i fremtiden vil gå med den innovative staven.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 30. mars, 2021
I april slipper Stratasys en serie 3D-printere med en helt ny teknologi, SAF, Selective Absorption Fusion. Det er selskapets første pulverbaserte printer, og de understreker at maskinen kan håndtere rask produksjon av store kvanta sluttprodukter.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 30. mars, 2021
Studenter utviklet multimateriell 3D-printing av flate men foldbare stykker som f.eks. kunne ha blitt benyttet som dekorelement og kuppel på Euston Station i London. Byggematerialet skulle kunne 3D-printes lokalt for et mer bærekraftig økosystem.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 23. mars, 2021
Mange hunder hater å ta en dusj, og det kan være ganske stressende å få vasket sin firbente venn. Den tyske kran- og dusjspesialisten Hansgrohe Innolab har sammen med EOS utviklet en 3D-trykt dyse som ifølge produsenten vil “klappe” hunden ren på en skånsom måte.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 23. mars, 2021
For tredje år på rad lanserer PLM Group sin undersøkelse om 3D-printing i de nordiske og baltiske landene. Rapporten viser blant annet at additiv tilvirkning fremdeles er mest brukes til prototyper, reduserte ledetider er den viktigste fordelen med teknologien og at behovet for opplæring er stort.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 23. mars, 2021
3D-konstruksjonsfirmaet Mighty Buildings planlegger å 3D-printe et helt boligfelt i California. Prosjektet baserer seg på sentralt produserte konstruksjoner som skal fraktes ferdig printet på plass.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 16. mars, 2021
Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA (European Space Agency) utvikler en ny 3D-skriver som kan produsere gjenstander med “uendelig” lengde, og den kan bruke et nytt design som passer til 3D-skrivere med belte.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 16. mars, 2021
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige