Materiale som steriliserer seg selv

SARS-CoV-2-viruset sett gjennom et elektronmikroskop Kilde: NIAID-RML/NCSU

Forskere har utviklet nye polymerer som automatisk kan desinfisere seg selv, inkludert for SARS-CoV-2.

Etter hvert som pandemien fortsetter, gjøres alt for å utvikle og implementere måter for å redusere ødeleggelsene. En enorm mengde forskning har funnet sted i dette området, og har gitt mange fantastiske nye utviklingstrekk.

En til å legge til listen er arbeidet som er gjort av forskere ved North Carolina State University, som tilsynelatende har utviklet en polymerblanding som kan desinfisere seg selv automatisk. Steriliserende 3D-printmaterialer har eksistert i noen tid nå, og de fungerer ved å blande inn stoffer som bryter ned mikrober ved kontakt. Når de mikroskopiske væskene støter på materialer som for eksempel kobber, brytes de raskt ned. Så hva er annerledes med dette arbeidet? Det ser ut til at de har laget en selvsteriliserende polymer som ikke krever bruk av metaller.

Det nye materialet fungerer ved å inkludere anioniske polymerer som stille absorberer vanndamp fra luften, som deretter frigjør protoner gjennom nanokanaler til overflaten. Dette skaper et supersyreoverflatebelegg som er det som ødelegger de fornærmende mikrobene. Forskerne sier at de har demonstrert fullstendig ødeleggelse av SARS-CoV-2 på bare fem minutter, og også testet et annet menneskelig koronavirus på 20 minutter.

Tilgjengeligheten av dette materialet vil gjøre det mulig for 3D-printeroperatører å produsere gjenstander som selvsteriliserer seg. Dette vil være langt billigere enn å bruke tilnærminger av rent metall, slik det har blitt gjort av SPEE3D.

Mens vi nå vet at COVID-19 hovedsakelig sprer seg ved luftoverføring, er det fortsatt mulig å få viruset gjennom berøring. En smittet part kan f.eks. åpne en dør. Den neste personen som berører den samme dørhåndtaket, kan berøre ansiktet og dermed få viruset. Ved å produsere deler som selvsteriliserer, kan denne effekten reduseres. Selv om sterilisering kan ta noen minutter for å gjennomføres, er det mye bedre enn å ha et virus som potensielt lever videre på overflater i flere dager, ifølge noen undersøkelser.

Selv etter pandemien, vil bruk av dette nye materialet på deler som ofte berøres, være tilrådelig for å redusere sykdomsoverføring av alle typer. En ide for bruk kan være håndtakene til handlekurver og -vogner.

Kilde: North Carolina State University

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *