mandag 11 desember – uke 50
Mikael Östberg håper at langrennseliten har lyst til å bruke skistaven han har oppfunnet. Foto: Privat
Mikael Östberg er selv en gammel langrennsløper på elitenivå. For noen år siden kom han på en smart idé som kan gi staven et ekstra gir. Den ideen blir nå en realitet ved hjelp av 3D-printing, og håpet er at det svenske skilandslaget i fremtiden vil gå med den innovative staven.
– Det var en idé som bare dukket opp i hodet på meg for noen år siden. I utgangspunktet handler det om at det er vanskelig å rekke å stake når det går veldig fort, jeg savnet et ekstra gir, sier Mikael Östberg som konkurrerte på landslaget på begynnelsen av 2000-tallet, spesielt på sprintdistanser.
Det ekstra utstyret kan være bra å ha for eksempel i en nedoverbakke. Oppfinnelsen består av en mekanisme i form av en skinne som sitter inne i håndtaket, en funksjon som Mikael Östberg har hatt patent på siden 2008. Skinnen fungerer som en spak når løperen staker fra, like før hånden slipper staven. Dette betyr at utvekslingen blir større for hvert stavtak.
Solgte rettighetene
Mikael har dermed hatt patentet i mange år. Han solgte til og med rettighetene til et selskap for flere år siden, men produktet de utviklet ble en flopp. Mikael trodde fortsatt på ideen sin og tok opp tråden igjen.
– For omtrent et år siden fikk jeg noen nye ideer om hvordan staven kan gjøres bedre. Jeg var ikke veldig fornøyd med de forrige modellene, de føltes litt klumpete.
Prototypen for skinnen er utviklet ved hjelp av additiv tilvirkning i The Wood Region i Värmland. Foto: Paper Province
Testet av landslagskollega
Prototypen er produsert ved bruk av 3D-printing i The Wood Region i Värmland. Den er laget av en trekompositt som er et lett, men ganske sprøtt materiale. Hvordan det endelige produktet skal produseres er ennå ikke bestemt, men Mikael Östberg sier at det også kan produseres veldig bra med additiv tilvirkning.
– Det hadde vært interessant å kunne produsere den i et både miljøvennlig og lett materiale. Jeg har tenkt på karbonfiber, men må undersøke det nærmere fordi jeg ikke er ekspert på materialer.
Stangen er testet av flere langrennsløpere, inkludert Mikaels landslagskollega Peter Larsson. Responsen har vært positiv og ideen er at løperne på landslaget skal teste stangen – og ikke minst venne seg til den nye stavtak-teknikken.
– Det tar litt tid å bli vant til det, blant annet brukes flere muskler i underarmen.
Kan lanseres allerede neste sesong
Mikael Östberg sier at han først og fremst vender seg til langrennseliten fordi det er de som først omfavner innovasjoner som dette, så følger mosjonistene etter. Det er ikke noe lignende produkt på markedet i dag, og ingen patenter som likner Mikaels.
Hvor snart kan staven komme på markedet?
– Kanskje ikke før neste sesong, men i det minste i løpet av neste sesong håper jeg. Det neste trinnet blir å verifisere at langrennseliten vil bruke den, sier Mikael Östberg.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige