Staven som skal gi skiløperen et ekstra gir

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 30 mars 2021
Mikael Östberg håper at langrennseliten har lyst til å bruke skistaven han har oppfunnet. Foto: Privat

Mikael Östberg er selv en gammel langrennsløper på elitenivå. For noen år siden kom han på en smart idé som kan gi staven et ekstra gir. Den ideen blir nå en realitet ved hjelp av 3D-printing, og håpet er at det svenske skilandslaget i fremtiden vil gå med den innovative staven.

– Det var en idé som bare dukket opp i hodet på meg for noen år siden. I utgangspunktet handler det om at det er vanskelig å rekke å stake når det går veldig fort, jeg savnet et ekstra gir, sier Mikael Östberg som konkurrerte på landslaget på begynnelsen av 2000-tallet, spesielt på sprintdistanser.

Det ekstra utstyret kan være bra å ha for eksempel i en nedoverbakke. Oppfinnelsen består av en mekanisme i form av en skinne som sitter inne i håndtaket, en funksjon som Mikael Östberg har hatt patent på siden 2008. Skinnen fungerer som en spak når løperen staker fra, like før hånden slipper staven. Dette betyr at utvekslingen blir større for hvert stavtak.

Solgte rettighetene
Mikael har dermed hatt patentet i mange år. Han solgte til og med rettighetene til et selskap for flere år siden, men produktet de utviklet ble en flopp. Mikael trodde fortsatt på ideen sin og tok opp tråden igjen.

– For omtrent et år siden fikk jeg noen nye ideer om hvordan staven kan gjøres bedre. Jeg var ikke veldig fornøyd med de forrige modellene, de føltes litt klumpete.

Prototypen for skinnen er utviklet ved hjelp av additiv tilvirkning i The Wood Region i Värmland. Foto: Paper Province

Testet av landslagskollega
Prototypen er produsert ved bruk av 3D-printing i The Wood Region i Värmland. Den er laget av en trekompositt som er et lett, men ganske sprøtt materiale. Hvordan det endelige produktet skal produseres er ennå ikke bestemt, men Mikael Östberg sier at det også kan produseres veldig bra med additiv tilvirkning.

– Det hadde vært interessant å kunne produsere den i et både miljøvennlig og lett materiale. Jeg har tenkt på karbonfiber, men må undersøke det nærmere fordi jeg ikke er ekspert på materialer.

Stangen er testet av flere langrennsløpere, inkludert Mikaels landslagskollega Peter Larsson. Responsen har vært positiv og ideen er at løperne på landslaget skal teste stangen – og ikke minst venne seg til den nye stavtak-teknikken.

– Det tar litt tid å bli vant til det, blant annet brukes flere muskler i underarmen.

Kan lanseres allerede neste sesong
Mikael Östberg sier at han først og fremst vender seg til langrennseliten fordi det er de som først omfavner innovasjoner som dette, så følger mosjonistene etter. Det er ikke noe lignende produkt på markedet i dag, og ingen patenter som likner Mikaels.

Hvor snart kan staven komme på markedet?

– Kanskje ikke før neste sesong, men i det minste i løpet av neste sesong håper jeg. Det neste trinnet blir å verifisere at langrennseliten vil bruke den, sier Mikael Östberg.

Les mer

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Ny test: Form 4 printer feilfritt 99 ganger av 100

Et uavhengig testinstitutt har testet Formlabs Form 4 for utskriftsnøyaktighet. Resultatene viser en suksessrate på 99 prosent, som er betydelig høyere enn sammenlignbare modeller på markedet.
Formlabs_Form_4_-_1-1024x683

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

Siste nytt

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Ny rapport spår eksponentiell vekst for 3D-printing for datasentre

Additiv produksjon for datasentre representerer en betydelig markedsmulighet for 3d-printing; ny forskningsrapport ser at gjennombruddsrater for AM vokser eksponentielt gjennom 2033.
AM-for-Data-Centers-a-3D-Printing-Market-Opportunity

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav