Studenter redesigner togstasjon i London med multimateriell 3D-printing

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 23 mars 2021
Tegning av Euston Station med det foreslåtte 3D-printede designet. Illustrasjon via UCL.

En gruppe på fire masterstudenter fra Bartlett School of Architecture, UCL, har designet og 3D-printet et nytt fler-material bygningspanel for arkitektoniske applikasjoner.

Kalt Metaplas, bruker prosjektet kombinasjoner av både stive og fleksible resirkulerbare polymerer for å skape et geometrisk arkitektonisk foldepanel ved hjelp av 3D-printing. For å demonstrere hvordan strukturen kunne brukes i den virkelige verden, brukte studentene designen som en potensiell fasade for Euston Station i London – en science fiction-inspirert takhimmel med en flytende form og en mengde farger.

Metaplas-prosjektet
Metaplas-prosjektet ble startet med sikte på å designe en struktur med flere materialer som kombinerer progressiv design, strukturell gjennomførbarhet og 3D-utskrivbarhet. Det startet med en omfattende periode med materialforskning, hvor Bartlett-teamet identifiserte PLA og TPU som egnede polymerer for de individuelle sammenleggbare paneler med flere materialer. Den modulære designen ble deretter 3D-trykt i en flat form, men kunne brettes inn i en 3D-geometri på grunn av sine integrerte foldemønstre, omtrent som et stykke origami-papir.

Foldemønstrene ble generert ved hjelp av et tilpasset beregningsverktøy som lener seg på strukturell analyse. Som sådan vil deler av en stor struktur som forventes å bære mest belastning, se en adaptiv økning i foldetetthet, mens andre seksjoner kan være sparsomme i folder. De individuelle panelene er designet for å kunne festes til hverandre med et klips-låsesystem og kabler, noe som sikrer strømlinjeformet montering, vedlikehold, utskiftbarhet.

Ved å ta det et skritt videre studerte studentene også integreringen av termokrome polymerer i paneldesignet. Dette er materialer som er temperaturfølsomme, så de endrer farge når de utsettes for varme. I sammenheng med de arkitektoniske panelene, kan dette hjelpe til med belysningskontroll i løpet av dag og natt, og lede fotgjengere til nærliggende utganger mens du øker nivået av naturlig lys som ledes innendørs.

Et foldbart 3D-printet PLA-TPU panel. Foto via UCL.

Et desentralisert 3D-utskriftsnettverk
I løpet av konseptualiseringsfasen la studentene også stort fokus på å bruke et desentralisert digitalt produksjonsnettverk. Selv om panelene aldri ble masseprodusert og ei heller brukt utenfor designprosjektet, fungerte vurderingen som en mulighetsstudie for potensielle applikasjoner i fremtiden.

For eksempel for Euston Station-demonstrasjonen identifiserte og kartla studentene flere materialgjenvinnings- og 3D-printfasiliteter i en definert radius fra togstasjonen. Hvis det gjengitte prosjektet faktisk skulle gjennomføres til ferdigstillelse, ville dette desentraliserte 3D-utskriftsnettverket blitt brukt til å fabrikere alle de enkelte panelene i strukturen. Dette vil ha som effekt å øke den lokale økonomien, samtidig som det fremmer en mer økologisk og etisk tilnærming til produksjonen, ettersom transportavstander og kostnader vil bli betydelig redusert.

Gjengivelse av interiøret i Euston Station med den foreslåtte designen. Bilde via UCL.

Bartlett-teamet består av Betty Chavez Angeles, Prapatsorn Lertluechachai, Wisnu Hardiansyah og Marwah Osama.

Kilde: 3DprintingIndustry.com

Les mer

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt