mandag 12 april – uke 15
En gruppe på fire masterstudenter fra Bartlett School of Architecture, UCL, har designet og 3D-printet et nytt fler-material bygningspanel for arkitektoniske applikasjoner.
Kalt Metaplas, bruker prosjektet kombinasjoner av både stive og fleksible resirkulerbare polymerer for å skape et geometrisk arkitektonisk foldepanel ved hjelp av 3D-printing. For å demonstrere hvordan strukturen kunne brukes i den virkelige verden, brukte studentene designen som en potensiell fasade for Euston Station i London – en science fiction-inspirert takhimmel med en flytende form og en mengde farger.
Metaplas-prosjektet
Metaplas-prosjektet ble startet med sikte på å designe en struktur med flere materialer som kombinerer progressiv design, strukturell gjennomførbarhet og 3D-utskrivbarhet. Det startet med en omfattende periode med materialforskning, hvor Bartlett-teamet identifiserte PLA og TPU som egnede polymerer for de individuelle sammenleggbare paneler med flere materialer. Den modulære designen ble deretter 3D-trykt i en flat form, men kunne brettes inn i en 3D-geometri på grunn av sine integrerte foldemønstre, omtrent som et stykke origami-papir.
Foldemønstrene ble generert ved hjelp av et tilpasset beregningsverktøy som lener seg på strukturell analyse. Som sådan vil deler av en stor struktur som forventes å bære mest belastning, se en adaptiv økning i foldetetthet, mens andre seksjoner kan være sparsomme i folder. De individuelle panelene er designet for å kunne festes til hverandre med et klips-låsesystem og kabler, noe som sikrer strømlinjeformet montering, vedlikehold, utskiftbarhet.
Ved å ta det et skritt videre studerte studentene også integreringen av termokrome polymerer i paneldesignet. Dette er materialer som er temperaturfølsomme, så de endrer farge når de utsettes for varme. I sammenheng med de arkitektoniske panelene, kan dette hjelpe til med belysningskontroll i løpet av dag og natt, og lede fotgjengere til nærliggende utganger mens du øker nivået av naturlig lys som ledes innendørs.
Et desentralisert 3D-utskriftsnettverk
I løpet av konseptualiseringsfasen la studentene også stort fokus på å bruke et desentralisert digitalt produksjonsnettverk. Selv om panelene aldri ble masseprodusert og ei heller brukt utenfor designprosjektet, fungerte vurderingen som en mulighetsstudie for potensielle applikasjoner i fremtiden.
For eksempel for Euston Station-demonstrasjonen identifiserte og kartla studentene flere materialgjenvinnings- og 3D-printfasiliteter i en definert radius fra togstasjonen. Hvis det gjengitte prosjektet faktisk skulle gjennomføres til ferdigstillelse, ville dette desentraliserte 3D-utskriftsnettverket blitt brukt til å fabrikere alle de enkelte panelene i strukturen. Dette vil ha som effekt å øke den lokale økonomien, samtidig som det fremmer en mer økologisk og etisk tilnærming til produksjonen, ettersom transportavstander og kostnader vil bli betydelig redusert.
Bartlett-teamet består av Betty Chavez Angeles, Prapatsorn Lertluechachai, Wisnu Hardiansyah og Marwah Osama.
Kilde: 3DprintingIndustry.com
Et Gripen-fly har for første gang fløyet med en 3D-printet utvendig reservedel. Testflyvningen er en del av Battlefield Damage Repair-prosjektet hvor formålet er å se hvordan additiv tilvirkning kan benyttes til å reparere jagerfly i felt.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 8. april, 2021
Mikael Östberg er selv en gammel langrennsløper på elitenivå. For noen år siden kom han på en smart idé som kan gi staven et ekstra gir. Den ideen blir nå en realitet ved hjelp av 3D-printing, og håpet er at det svenske skilandslaget i fremtiden vil gå med den innovative staven.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 30. mars, 2021
I april slipper Stratasys en serie 3D-printere med en helt ny teknologi, SAF, Selective Absorption Fusion. Det er selskapets første pulverbaserte printer, og de understreker at maskinen kan håndtere rask produksjon av store kvanta sluttprodukter.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 30. mars, 2021
Studenter utviklet multimateriell 3D-printing av flate men foldbare stykker som f.eks. kunne ha blitt benyttet som dekorelement og kuppel på Euston Station i London. Byggematerialet skulle kunne 3D-printes lokalt for et mer bærekraftig økosystem.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 23. mars, 2021
Mange hunder hater å ta en dusj, og det kan være ganske stressende å få vasket sin firbente venn. Den tyske kran- og dusjspesialisten Hansgrohe Innolab har sammen med EOS utviklet en 3D-trykt dyse som ifølge produsenten vil “klappe” hunden ren på en skånsom måte.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 23. mars, 2021
For tredje år på rad lanserer PLM Group sin undersøkelse om 3D-printing i de nordiske og baltiske landene. Rapporten viser blant annet at additiv tilvirkning fremdeles er mest brukes til prototyper, reduserte ledetider er den viktigste fordelen med teknologien og at behovet for opplæring er stort.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 23. mars, 2021
3D-konstruksjonsfirmaet Mighty Buildings planlegger å 3D-printe et helt boligfelt i California. Prosjektet baserer seg på sentralt produserte konstruksjoner som skal fraktes ferdig printet på plass.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 16. mars, 2021
Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA (European Space Agency) utvikler en ny 3D-skriver som kan produsere gjenstander med “uendelig” lengde, og den kan bruke et nytt design som passer til 3D-skrivere med belte.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 16. mars, 2021
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige