Bikuben 2.0

Philip Potthast (t.v.) og Fabian Wischmann ønsket å lage et bikube som hadde et bedre mikroklima for biene. Resultatet var HIIVE, som ble utviklet ved hjelp av additiv tilvirkning. Foto: Pressebilde

Det tyske oppstartsselskapet HIIVE har utviklet en modifisert versjon av den tradisjonelle bikuben ved hjelp av 3D-printing. Dette skal etterligne bienes naturlige habitat i hule trær.

Bier pollinerer rundt 80 prosent av alle plantene i verden, og har dermed en viktig oppgave. Samtidig er bipopulasjonen redusert med 20 prosent siden 1950. Det var en ligning som to tyske studenter ønsket å få rettet opp. Philip Potthast og Fabian Wischmann møttes under studiene i industridesign og begynte å tegne et bedre tilpasset hjem for de viktige pollinatorene. De konsulterte flere eksperter innen feltet som sa at mikroklimaet i konvensjonelle firkantede kuber ikke er optimalt, og dette gir blant annet problemer med mugg og fuktighet.

Kjølig om sommeren og varm om vinteren
De startet HIIVE i begynnelsen av 2020 og utviklet et bikube med en rund design. Den er laget ved bruk av additiv tilvirkning i resirkulerte og holdbare materialer. HIIVE har samarbeidet med 3DK Berlin, som produserer egne filamenter, og de har utviklet en prototype med 3D-trykte PLA-komponenter.

Sommeren 2020 var prototypen bikuben utplassert på en golfbane i nærheten av Berlin, og testene viste at den taklet temperaturendringene godt. Siden designet skal holde fuktighet og mugg unna, bør biene ha et mer stabilt mikroklima med et bikube som er kjølig om sommeren og varm om vinteren. Kjemisk behandling bør heller ikke være nødvendig, da dette kan påvirke biene negativt.

Den runde bikuben ble testet sommeren 2020, og ifølge selskapet taklet den temperaturendringene godt. Foto: Pressebilde

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


David får en tvilling

En 3D-printet kopi av Michelangelos “David”, ble avduket i begynnelsen av mai 2021 som midtpunktet i Italia-paviljongen på (den forsinkede) verdensutstillingen Expo 2020 som blir arrangert av Dubai i De forente arabiske emirater.

Publisert av: 

Sculpteos rapport om bransjen

Vi har tidligere tatt en titt på hvordan det står til i bransjen i rapporter fra HP, PLM Group, Wohlers og Ultimaker. Nå er Sculpteo ute med en ny rapport om ståa i additiv tilvirkning og konkluderer med at det har skjedd en økning til tross for pandemien og at produksjonsmetoden blir stadig mer anerkjent i industrien.

Publisert av: