Bikuben 2.0

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 8 april 2021
Philip Potthast (t.v.) og Fabian Wischmann ønsket å lage et bikube som hadde et bedre mikroklima for biene. Resultatet var HIIVE, som ble utviklet ved hjelp av additiv tilvirkning. Foto: Pressebilde

Det tyske oppstartsselskapet HIIVE har utviklet en modifisert versjon av den tradisjonelle bikuben ved hjelp av 3D-printing. Dette skal etterligne bienes naturlige habitat i hule trær.

Bier pollinerer rundt 80 prosent av alle plantene i verden, og har dermed en viktig oppgave. Samtidig er bipopulasjonen redusert med 20 prosent siden 1950. Det var en ligning som to tyske studenter ønsket å få rettet opp. Philip Potthast og Fabian Wischmann møttes under studiene i industridesign og begynte å tegne et bedre tilpasset hjem for de viktige pollinatorene. De konsulterte flere eksperter innen feltet som sa at mikroklimaet i konvensjonelle firkantede kuber ikke er optimalt, og dette gir blant annet problemer med mugg og fuktighet.

Kjølig om sommeren og varm om vinteren
De startet HIIVE i begynnelsen av 2020 og utviklet et bikube med en rund design. Den er laget ved bruk av additiv tilvirkning i resirkulerte og holdbare materialer. HIIVE har samarbeidet med 3DK Berlin, som produserer egne filamenter, og de har utviklet en prototype med 3D-trykte PLA-komponenter.

Sommeren 2020 var prototypen bikuben utplassert på en golfbane i nærheten av Berlin, og testene viste at den taklet temperaturendringene godt. Siden designet skal holde fuktighet og mugg unna, bør biene ha et mer stabilt mikroklima med et bikube som er kjølig om sommeren og varm om vinteren. Kjemisk behandling bør heller ikke være nødvendig, da dette kan påvirke biene negativt.

Den runde bikuben ble testet sommeren 2020, og ifølge selskapet taklet den temperaturendringene godt. Foto: Pressebilde

Les mer

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Nordens første testbed for 3D-printet betong

I slutten av april innviet forskningsinstituttet RISE et test- og demomiljø for 3D-printet betong. En unik investering som vil akselerere industriell bruk av teknologien og bane vei for en mer bærekraftig byggebransje i Sverige.
RISE-kollage-768x504

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Siste nytt

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682