mandag 16 mai – uke 20
Elefantsnabel-roboten lærer seg å plukke opp og plassere klinkekuler. Foto via universitetet i Tübingen
Apropos elefanter, så har tyske og østerrikske forskere nå funnet opp en elefantsnabel-robot, som de har utviklet med 3D-printteknologiens hjelp.
Et team av forskere fra universitetet i Tübingen, Tyskland og det tekniske universitet i Graz, Østerrike har 3D-printet en robotarm som kan etterligne bevegelsene til en elefants snabel. Den skal også være selvlærende.
Utstyrt med en griper på spissen, bruker den FDM-printede roboten maskinlæring til å streife rundt og tilpasse seg nye oppgaver, for eksempel å plukke opp klinkekuler og plassere dem på podier. Utviklet som et lavkostnads proof-of-concept, kan designet til slutt komme til å fortsette å bli brukt på en industriell produksjonslinje der det vil være i stand til å utføre et bredere utvalg av fleksible operasjoner, for eksempel transport av bildeler eller montering av elektroniske enheter.
–Vår drøm er at vi kan gjøre dette i et kontinuerlig læringsoppsett der roboten starter uten noen kunnskap og deretter prøver å nå mål, og mens den gjør det dette genererer det sine egne læringseksempler, sa Dr Sebastian Otte, medforfatter av studien, til New Scientist.
Elefantens snabel er et av evolusjonens mesterverk. Den er like deler fleksibel og sterk og gir elefanter et nivå av, skal vi kalle det fingerferdighet, som du ikke ofte ser i dyreriket. Som et resultat av dette er snablene en inspirasjonskilde for mange moderne bioniske prosjekter i den akademia, med pneumatiske aktuatorer som ofte fungerer som kunstige muskelfibre for å oppnå bøyning og utvidelse.
Otte og hans kolleger valgte en modulær design, som er basert på et sett med ensartede, stablingsvennlige moduler med tre graders frihet (DoF) hver. Den nåværende designen har opptil ti av disse modulene, men lengden på roboten kan angivelig dobles med bruk av kraftigere motorer.
Hvert segment i snabelen har flere motorer som driver gir som kan vippe modulen opp til 40° i to akser samtidig. I tillegg til å bøye, er robotsnabelen også i stand til å forlenge og forkorte – akkurat som den virkelige snabelen. Dessverre er det ikke lett å beregne den inverse kinematikken for robotaktuatorer for å utføre komplekse operasjoner, enda mindre med så mange DoF-er. Det er her kunstig intelligens kommer inn.
Spiking nevrale nettverk for navigering
Teamet brukte det som kalles et “spiking” nevralt nettverk (SNN) for å kontrollere roboten, som er et kunstig nerve-nettverk som etterligner naturlige hjerneprosesser. I tillegg til å inkorporere nevronale og synaptiske tilstander, inkluderer SNN også begrepet tid i sine modeller. Ved å observere et sett med treningsbevegelser, var SNN i stand til å kartlegge motorbevegelser til tilsvarende robotposisjoneringe, slik at teamet kunne ‘rulle ut’ modellene for målstyrt navigasjon med presisjon på nesten millimetere.
Forskerne skriver: “Vi har ikke bare vist at det er mulig å konstruere billige snabel-lignende robotarmer med grunnleggende 3D-printutstyr, men vi demonstrerte også hvordan de kan kontrolleres ved hjelp av de nyeste tilbakevendende spiking nevrale nettverksarkitekturer.”
Når det gjelder fremtidig forskning har teamet uttrykt muligheten for å innlemme radar-baserte avstandssensorer for å implementere funksjonalitet for å unngå kollisjoner, slik at enheten kan fungere sammen med mennesker. En annen farbar vei kan være å oversette arbeidet til en slangeaktig robot heller enn en stasjonær arm, der den kunne ‘gli’ rundt på lete- og redningsaksjoner.
Du kan laste ned forskningsrapporten her.
EOS grunnla konsulentenheten Additive Minds i 2016. Når EOS skulle stille ut på den svenske Elmia 3D messen, inviterte de med seg en konsulent fra Additive Minds for å vise hvordan man kan hjelpe bedrifter med å utnytte det potensialet som ligger i industriell 3D-utskrift.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
På 3DVerkstans stand under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai fant vi Spectram Technology, som viser frem sin robotintegrasjon for metallprinting, og Markforged, som tok med seg en “feltutgave” av 3D-printeren X7.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Massivit 3D satser på det nordiske markedet. Björn Björnström har i snart ett år vært selskapets representant i Norden, og under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai var han på plass for å vise mulighetene med den patenterte GDP-teknologien for storskala 3D-printing.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Fremdrift av romfartøyer er et område hvor EOS og Hyperganic har slått sine pjaller sammen for å revolusjonere tankegang og konstruksjon. Nå presenterer de en rakettmotor som de har designet og produsert.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Forskere i Sydney, Australia utvikler et 3D-printet armbånd som lar handikappede, f.eks. de med cerebral parese få tilbake kontroll over spillkontroller og datamaskiner. De planlegger at det ferdig utviklede designet skal utgis som åpen kildekode til beste for menneskeheten.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 6. mai, 2022
GE Renewable Energy innviet nylig sitt toppmoderne anlegg for produksjon av vindturbiner. Produksjonen vil foregå med et automatisert 3D-printersystem som lager armerte betongkonstruksjoner, levert av danske Cobod.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Nasa har utviklet en ny legering ved hjelp av 3D-printing som forbedrer holdbarheten og styrken til komponentene betydelig. Den nye GRX-810 skal kunne vare 1000 ganger lenger enn andre eksisterende legeringer, ifølge Nasa.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Siden 2016 har IM-initiativet Humanium Metal forvandlet ulovlige våpen til nyttige gjenstander og kunstgjenstander hvor inntektene har gått til personer som er rammet av vold med våpen. Nå tas neste steg på denne reisen mot en fredeligere verden – med 3D-printede joggesko.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
Bærekraftig design og produksjon er et hett tema og noe som påvirker alle bransjer, fra mote og møbler, til pumper og maskindeler. Her får du tre tips å tenke på når du skal analysere livssyklusen til ditt produkt.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige