Elefantsnabel-robot

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 20 april 2021
Elefantsnabel-roboten lærer seg å plukke opp og plassere klinkekuler. Foto via universitetet i Tübingen

Apropos elefanter, så har tyske og østerrikske forskere nå funnet opp en elefantsnabel-robot, som de har utviklet med 3D-printteknologiens hjelp. 

Et team av forskere fra universitetet i Tübingen, Tyskland og det tekniske universitet i Graz, Østerrike har 3D-printet en robotarm som kan etterligne bevegelsene til en elefants snabel. Den skal også være selvlærende.

Utstyrt med en griper på spissen, bruker den FDM-printede roboten maskinlæring til å streife rundt og tilpasse seg nye oppgaver, for eksempel å plukke opp klinkekuler og plassere dem på podier. Utviklet som et lavkostnads proof-of-concept, kan designet til slutt komme til å fortsette å bli brukt på en industriell produksjonslinje der det vil være i stand til å utføre et bredere utvalg av fleksible operasjoner, for eksempel transport av bildeler eller montering av elektroniske enheter.

–Vår drøm er at vi kan gjøre dette i et kontinuerlig læringsoppsett der roboten starter uten noen kunnskap og deretter prøver å nå mål, og mens den gjør det dette genererer det sine egne læringseksempler, sa Dr Sebastian Otte, medforfatter av studien, til New Scientist.

Elefantens snabel er et av evolusjonens mesterverk. Den er like deler fleksibel og sterk og gir elefanter et nivå av, skal vi kalle det fingerferdighet, som du ikke ofte ser i dyreriket. Som et resultat av dette er snablene en inspirasjonskilde for mange moderne bioniske prosjekter i den akademia, med pneumatiske aktuatorer som ofte fungerer som kunstige muskelfibre for å oppnå bøyning og utvidelse.

Otte og hans kolleger valgte en modulær design, som er basert på et sett med ensartede, stablingsvennlige moduler med tre graders frihet (DoF) hver. Den nåværende designen har opptil ti av disse modulene, men lengden på roboten kan angivelig dobles med bruk av kraftigere motorer.

Hvert segment i snabelen har flere motorer som driver gir som kan vippe modulen opp til 40° i to akser samtidig. I tillegg til å bøye, er robotsnabelen også i stand til å forlenge og forkorte – akkurat som den virkelige snabelen. Dessverre er det ikke lett å beregne den inverse kinematikken for robotaktuatorer for å utføre komplekse operasjoner, enda mindre med så mange DoF-er. Det er her kunstig intelligens kommer inn.

Roboten i full fleks. Foto via universitetet i Tübingen.

Spiking nevrale nettverk for navigering
Teamet brukte det som kalles et «spiking» nevralt nettverk (SNN) for å kontrollere roboten, som er et kunstig nerve-nettverk som etterligner naturlige hjerneprosesser. I tillegg til å inkorporere nevronale og synaptiske tilstander, inkluderer SNN også begrepet tid i sine modeller. Ved å observere et sett med treningsbevegelser, var SNN i stand til å kartlegge motorbevegelser til tilsvarende robotposisjoneringe, slik at teamet kunne ‘rulle ut’ modellene for målstyrt navigasjon med presisjon på nesten millimetere.

Forskerne skriver: «Vi har ikke bare vist at det er mulig å konstruere billige snabel-lignende robotarmer med grunnleggende 3D-printutstyr, men vi demonstrerte også hvordan de kan kontrolleres ved hjelp av de nyeste tilbakevendende spiking nevrale nettverksarkitekturer.»

Når det gjelder fremtidig forskning har teamet uttrykt muligheten for å innlemme radar-baserte avstandssensorer for å implementere funksjonalitet for å unngå kollisjoner, slik at enheten kan fungere sammen med mennesker. En annen farbar vei kan være å oversette arbeidet til en slangeaktig robot heller enn en stasjonær arm, der den kunne ‘gli’ rundt på lete- og redningsaksjoner.

Du kan laste ned forskningsrapporten her.

Les mer

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Ny test: Form 4 printer feilfritt 99 ganger av 100

Et uavhengig testinstitutt har testet Formlabs Form 4 for utskriftsnøyaktighet. Resultatene viser en suksessrate på 99 prosent, som er betydelig høyere enn sammenlignbare modeller på markedet.
Formlabs_Form_4_-_1-1024x683

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

Siste nytt

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Ny rapport spår eksponentiell vekst for 3D-printing for datasentre

Additiv produksjon for datasentre representerer en betydelig markedsmulighet for 3d-printing; ny forskningsrapport ser at gjennombruddsrater for AM vokser eksponentielt gjennom 2033.
AM-for-Data-Centers-a-3D-Printing-Market-Opportunity

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav