Gamle mobiler blir 3d-printede smykker

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 20 april 2021
Ringer laget i Horizon2020FENIX-prosjektet. Foto: Pressebilde

Hvordan kan metaller i elektronisk avfall gjenbrukes? Det var utgangspunktet for et prosjekt ved Polyteknisk universitet i Milano. Resultatet ble blant annet personlige smykker laget i en 3D-printer.

Prosjektet som er kalt Horizon2020FENIX har pågått i drøye tre år, og målet har vært å utvikle en ny forretningsmodell og industriell strategi for produksjon av bærekraftige produkter. Det skriver Politecnico di Milano i en pressemelding.

Selve produksjonen gjøres slik at en automatisert demonteringsrobot demonterer en mobiltelefon og metallene i kretskortet resirkuleres. Kobber og tinn blir omgjort til metallpulver og filamenter som kan brukes i additiv produksjon. Edle metaller, som gull, sølv og platina, brukes til å lage 3D-printede smykker. For de som ønsker et personlig designet smykke, er det mulig ved hjelp av 3D-skanning.

Når prosjektet er fullført, er håpet at andre eksterne aktører kan overta forretningsmodellen som er utviklet og testet, for å fremme og vedlikeholde nye sirkulære logistikkjeder.

 

Les mer

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Nordens første testbed for 3D-printet betong

I slutten av april innviet forskningsinstituttet RISE et test- og demomiljø for 3D-printet betong. En unik investering som vil akselerere industriell bruk av teknologien og bane vei for en mer bærekraftig byggebransje i Sverige.
RISE-kollage-768x504

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683