Massivit med ny stor 3D-printer

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 30 april 2021
En operatør tar ut en prototype av en støtfanger fra Massivit 5000. Foto via Massivit.

Massivit har kunngjort en ny og veldig stor 3D-printer, Massivit 5000. Det israelske selskapet har raskt bygget opp en ganske stor bedrift som betjener de helt store formater av 3D-printing med sine stadig større maskiner.

Hver av maskinene bruker en unik 3D-printteknikk de kaller «Gel Dispensing Printing», eller «GDP». Dette er en termoherdende prosess, i motsetning til den velkjente termoplastiske prosessen som brukes i SLS- og FFF-prosesser. Termoherdende reaksjoner brukes i SLA-prosessen der flytende fotopolymerharpiks smelter sammen ved eksponering for sterk lysenergi.

Men i stedet for å bruke en fotopolymervæske som SLA, bruker Massivit sin GDP-prosess en fotopolymer gel. Dette gir en rekke interessante fordeler. Når den kommer ut av verktøyhodet beholder gelen sin form. Dette gjør at den kan herdes av sterke UV-lys som bader hele byggekammeret kontinuerlig med lys. Prosessen kan 3D-printe objekter så mye som 30 ganger raskere enn konvensjonelle 3D-printprosesser.

GDP-verktøyhodet. Foto via Massivit.

Prosessen gjør også at materialet blir solid nærmest momentant, og det er sjeldent behov for støttestrukturer. Ved å bruke større dysestørrelser gjør Massivit det mulig med meget rask produksjon av store gjenstander. Selv om det er mulig å 3D-printe ut større objekter ved hjelp av andre 3D-utskriftsprosesser, tar dette veldig lang tid, noen ganger målt i dager eller til og med uker. Imidlertid endrer den raske GDP-hastigheten ligningen betydelig, og store printjobber blir dermed billigere. Massivit ramser opp en del bransjer som de har levert printere til:

  • Skiltmakere: 3D skilting
  • Reklame: Store objekter for utstilling i reklameøyemed
  • Film: Store rekvisitter
  • Teater: kulisser og andre sceneelementer
  • Fornøyelsesparker: figurer og andre strukturer

Men det mest fremtredende bruksområdet ser ut til å være det Massivit kaller «Fullskala prototyping». Dette er en praksis der en stor gjenstand, for eksempel en hel bil, prototypes i skala 1: 1 ved å produsere flere store deler og sette dem sammen.

De nevner et eksempel der en kunde produserte et helt kjøretøy for visning på SEMA-messen, med 16 deler i full størrelse produsert på bare 10 dager. Det er ganske utrolig.

Et annet veldig interessant eksempel er industriell støping. Massivits prosess for å produsere store former er å først 3D-printe en hul struktur med tynn overflate. Deretter påfører de et lag epoksyharpiks på interiøret gjennom en rotasjonsprosess. Til slutt injiseres resten av interiøret med en termoplast, så som ABS. Dette gir en veldig stiv og stor form klar for gjentatt støping.

Massivit 5000
Den nye maskinen er i stand til å utføre alle de ovennevnte, men med noen kraftige nye funksjoner. Massivits store printere, 1800, 1800 Pro og nå 5000, har alle et byggevolum på 1450 x 1110 x 1800 mm.

Den nye Massivit 5000 inneholder to deponeringshoder i stedet for den på 1800 (selv om 1800 Pro kan oppgraderes til to). Dette er uavhengige verktøyhoder som for eksempel kan brukes til å bygge to forskjellige objekter i samme printjobb.

Den store forskjellen er at 5000 kan ha forskjellige materialer i hvert verktøyhode. Foreløpig tilbyr Massivit tre forskjellige materialer, Dimengel 90, 100 og den nye 110. 110-materialet er kompatibelt med 5000s nye «HD» -funksjon.

HD, eller high definition på Massivit 5000 er en måte å krympe lagstørrelsene til bare 0,5 mm for å oppnå en mye jevnere overflate. Normalt krever slike enorme objekter ikke så høy oppløsning fordi lagene vanligvis ikke er merkbare i den skalaen, men i noen tilfeller er glatte overflater mer ønskelige. Nå er dette mulig med HD-funksjonen.

Det er også et nytt «hurtig» printmodus som tillater lag opptil 1,5 mm i størrelse, noe som skal øke printfarten betydelig – på bekostning av noe overflatekvalitet.

Massivit 5000 inkluderer også et AI-system (kunstig intelligens) med tre kameraer som holder øye med printhodet for å sikre at det blir rengjort når som helst om det begynner å samle seg løs gel. Dette øker delkvaliteten og utskriftssikkerheten.

Massivit har også gjort noen interessante endringer i programvaren. Det er nå en automatisk orienteringsfunksjon som umiddelbart snur importerte 3D-modeller for å få det optimale oppsettet for GDP-utskrift. En annen fascinerende funksjon i programvaren er “Mold Mode”. Dette gjør at en 3D-formmodell kan genereres automatisk fra en hvilken som helst positiv 3D-modell, og bør være av interesse for enhver klient som utfører industriell støping.

Massivit 5000 ser ut til å ha innarbeidet en rekke endringer fra tilbakemeldingene fra kundebasen, og det skulle gjøre det til en mye enklere maskin å betjene og mer produktiv.

Les mer

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Siste nytt

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot

Dømt til bot på 17 millioner dollar for patentkopiering

3D-printerprodusenten Markforged har blitt pålagt å betale Continuous Composites 17,34 millioner dollar som en del av et patentsøksmål som startet i 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1