mandag 16 mai – uke 20
Massivit har kunngjort en ny og veldig stor 3D-printer, Massivit 5000. Det israelske selskapet har raskt bygget opp en ganske stor bedrift som betjener de helt store formater av 3D-printing med sine stadig større maskiner.
Hver av maskinene bruker en unik 3D-printteknikk de kaller “Gel Dispensing Printing”, eller “GDP”. Dette er en termoherdende prosess, i motsetning til den velkjente termoplastiske prosessen som brukes i SLS- og FFF-prosesser. Termoherdende reaksjoner brukes i SLA-prosessen der flytende fotopolymerharpiks smelter sammen ved eksponering for sterk lysenergi.
Men i stedet for å bruke en fotopolymervæske som SLA, bruker Massivit sin GDP-prosess en fotopolymer gel. Dette gir en rekke interessante fordeler. Når den kommer ut av verktøyhodet beholder gelen sin form. Dette gjør at den kan herdes av sterke UV-lys som bader hele byggekammeret kontinuerlig med lys. Prosessen kan 3D-printe objekter så mye som 30 ganger raskere enn konvensjonelle 3D-printprosesser.
Prosessen gjør også at materialet blir solid nærmest momentant, og det er sjeldent behov for støttestrukturer. Ved å bruke større dysestørrelser gjør Massivit det mulig med meget rask produksjon av store gjenstander. Selv om det er mulig å 3D-printe ut større objekter ved hjelp av andre 3D-utskriftsprosesser, tar dette veldig lang tid, noen ganger målt i dager eller til og med uker. Imidlertid endrer den raske GDP-hastigheten ligningen betydelig, og store printjobber blir dermed billigere. Massivit ramser opp en del bransjer som de har levert printere til:
Men det mest fremtredende bruksområdet ser ut til å være det Massivit kaller “Fullskala prototyping”. Dette er en praksis der en stor gjenstand, for eksempel en hel bil, prototypes i skala 1: 1 ved å produsere flere store deler og sette dem sammen.
De nevner et eksempel der en kunde produserte et helt kjøretøy for visning på SEMA-messen, med 16 deler i full størrelse produsert på bare 10 dager. Det er ganske utrolig.
Et annet veldig interessant eksempel er industriell støping. Massivits prosess for å produsere store former er å først 3D-printe en hul struktur med tynn overflate. Deretter påfører de et lag epoksyharpiks på interiøret gjennom en rotasjonsprosess. Til slutt injiseres resten av interiøret med en termoplast, så som ABS. Dette gir en veldig stiv og stor form klar for gjentatt støping.
Massivit 5000
Den nye maskinen er i stand til å utføre alle de ovennevnte, men med noen kraftige nye funksjoner. Massivits store printere, 1800, 1800 Pro og nå 5000, har alle et byggevolum på 1450 x 1110 x 1800 mm.
Den nye Massivit 5000 inneholder to deponeringshoder i stedet for den på 1800 (selv om 1800 Pro kan oppgraderes til to). Dette er uavhengige verktøyhoder som for eksempel kan brukes til å bygge to forskjellige objekter i samme printjobb.
Den store forskjellen er at 5000 kan ha forskjellige materialer i hvert verktøyhode. Foreløpig tilbyr Massivit tre forskjellige materialer, Dimengel 90, 100 og den nye 110. 110-materialet er kompatibelt med 5000s nye “HD” -funksjon.
HD, eller high definition på Massivit 5000 er en måte å krympe lagstørrelsene til bare 0,5 mm for å oppnå en mye jevnere overflate. Normalt krever slike enorme objekter ikke så høy oppløsning fordi lagene vanligvis ikke er merkbare i den skalaen, men i noen tilfeller er glatte overflater mer ønskelige. Nå er dette mulig med HD-funksjonen.
Det er også et nytt “hurtig” printmodus som tillater lag opptil 1,5 mm i størrelse, noe som skal øke printfarten betydelig – på bekostning av noe overflatekvalitet.
Massivit 5000 inkluderer også et AI-system (kunstig intelligens) med tre kameraer som holder øye med printhodet for å sikre at det blir rengjort når som helst om det begynner å samle seg løs gel. Dette øker delkvaliteten og utskriftssikkerheten.
Massivit har også gjort noen interessante endringer i programvaren. Det er nå en automatisk orienteringsfunksjon som umiddelbart snur importerte 3D-modeller for å få det optimale oppsettet for GDP-utskrift. En annen fascinerende funksjon i programvaren er “Mold Mode”. Dette gjør at en 3D-formmodell kan genereres automatisk fra en hvilken som helst positiv 3D-modell, og bør være av interesse for enhver klient som utfører industriell støping.
Massivit 5000 ser ut til å ha innarbeidet en rekke endringer fra tilbakemeldingene fra kundebasen, og det skulle gjøre det til en mye enklere maskin å betjene og mer produktiv.
EOS grunnla konsulentenheten Additive Minds i 2016. Når EOS skulle stille ut på den svenske Elmia 3D messen, inviterte de med seg en konsulent fra Additive Minds for å vise hvordan man kan hjelpe bedrifter med å utnytte det potensialet som ligger i industriell 3D-utskrift.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
På 3DVerkstans stand under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai fant vi Spectram Technology, som viser frem sin robotintegrasjon for metallprinting, og Markforged, som tok med seg en “feltutgave” av 3D-printeren X7.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Massivit 3D satser på det nordiske markedet. Björn Björnström har i snart ett år vært selskapets representant i Norden, og under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai var han på plass for å vise mulighetene med den patenterte GDP-teknologien for storskala 3D-printing.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Fremdrift av romfartøyer er et område hvor EOS og Hyperganic har slått sine pjaller sammen for å revolusjonere tankegang og konstruksjon. Nå presenterer de en rakettmotor som de har designet og produsert.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Forskere i Sydney, Australia utvikler et 3D-printet armbånd som lar handikappede, f.eks. de med cerebral parese få tilbake kontroll over spillkontroller og datamaskiner. De planlegger at det ferdig utviklede designet skal utgis som åpen kildekode til beste for menneskeheten.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 6. mai, 2022
GE Renewable Energy innviet nylig sitt toppmoderne anlegg for produksjon av vindturbiner. Produksjonen vil foregå med et automatisert 3D-printersystem som lager armerte betongkonstruksjoner, levert av danske Cobod.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Nasa har utviklet en ny legering ved hjelp av 3D-printing som forbedrer holdbarheten og styrken til komponentene betydelig. Den nye GRX-810 skal kunne vare 1000 ganger lenger enn andre eksisterende legeringer, ifølge Nasa.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Siden 2016 har IM-initiativet Humanium Metal forvandlet ulovlige våpen til nyttige gjenstander og kunstgjenstander hvor inntektene har gått til personer som er rammet av vold med våpen. Nå tas neste steg på denne reisen mot en fredeligere verden – med 3D-printede joggesko.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
Bærekraftig design og produksjon er et hett tema og noe som påvirker alle bransjer, fra mote og møbler, til pumper og maskindeler. Her får du tre tips å tenke på når du skal analysere livssyklusen til ditt produkt.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige