Testflyr Gripen med 3d-printet reservedel

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 8 april 2021
Testflyvningen viste at den 3D-printede døren ser ut til å ha motstått belastningene i luften godt. Foto: Pressebilde

Et Gripen-fly har for første gang fløyet med en 3D-printet utvendig reservedel. Testflyvningen er en del av Battlefield Damage Repair-prosjektet hvor formålet er å se hvordan additiv tilvirkning kan benyttes til å reparere jagerfly i felt.

Den aktuelle delen er en luke på selve skroget. Luken ble valgt som den første testdelen fordi den ofte monteres på og av for å få tilgang til utstyr. Dette øker risikoen for at luken av en eller annen grunn går i stykker – og øker dermed også risikoen for at flyet forblir på bakken.

Dette er hva du vil unngå med Battlefield Damage Repair-prosjektet. Hvis en del går i stykker, bør det være mulig å raskt lage en midlertidig reservedel slik at flyet kan komme opp i luften igjen. Det gjør det også mulig å skreddersy komponenter i stedet for å plukke deler fra andre fly eller ta reservedeler med seg ut i felten.

Fleksibel produksjonsprosess
Å 3D-printe reservedeler har flere fordeler sammenlignet med konvensjonell produksjon, sier Göran Backlund, teknisk sjef innen forretningsområdet Dynamics i Saab og styreleder for den interne gruppen Saab AM Group.

– Vi bruker additiv produksjon med polymerer, og det er en rask produksjonsmetode som gir korte ledetider og samtidig enorm fleksibilitet, sier Göran Backlund.

Fløy over anlegget i Linköping
Saab har tidligere produsert strukturdeler til Gripen E, inkludert braketter og holdere laget av titan med EBM (Electron Beam Melting) teknologi. Men også en kjøleplate i aluminium som nå er i serieproduksjon, der kjølekapasiteten kan økes med 50 prosent takket være 3D-printteknologien. Dette er altså nå første gang en ekstern reservedel blir testet i luften.

Testflyvningen fant sted i mars over Saabs anlegg i Linköping. Det har tatt lang tid å komme dit, prosjektet har pågått i tre år.

– Det har vært en lang prosess å bevise at komponenten er egnet for flyvning, sier Göran Backlund

Göran Backlund, Göran Backlund, styreleder for den interne gruppen Saab AM Group, foran Gripenflyet med den 3d-printede luken. Foto: Pressefoto

Tålte belastningene godt
For å lage luken ble det brukt et nylonmateriale, PA2200, og først ble en 3D-modell av det originale dekselet laget ved hjelp av skanning. Dette ble deretter printet av joint venture-selskapet Amexci, der Saab er en partner. Dette ble etterfulgt av en serie tester.

– Spørsmålet var om materialet ville tåle betydelig kaldere temperaturer og trykket som det utsettes for i luften. Etter testflyvningen kunne vi se på en rask visuell inspeksjon at luken ikke så ut til å være påvirket, sier Göran Backlund.

Amexci vil nå foreta ytterligere undersøkelser av luken for å se om det har oppstått noen deformasjoner, for eksempel sprekker. Planen er også å undersøke alternative materialer for PA2200 som er fleksible og tåler kulde i store høyder. Teamet bak prosjektet vil også utvikle en containerløsning som vil være i stand til å romme 3D-printerutstyret i felt.

Illustrasjon som viser hvordan 3D-printutstyret kan fraktes i containere når det skal bringes ut i felten. Illustrasjon: Pressebilde

Stor betydning for utviklingen
Det er flere prosjekter om additiv produksjon som er i gang hos Saab, bare i fjor var det omtrent tretti forskjellige prosjekter. En av disse handlet om å vise verdien av å bruke 3D-utskrift helt fra starten i en utviklingsprosess. Resultatene viste punkt for punkt at det er stor verdi å bruke teknologien, med betydelig lavere kostnader og kortere ledetid som resultat.

Arbeidet med å introdusere teknologien på flere områder fortsetter, og det neste som står for tur er å utvikle en AM-strategi for innkjøpssiden.

– Additiv tilvirkning vil være av stor betydning for den fortsatte utviklingen av Saabs produktportefølje, sier Göran Backlund.

Les mer

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Metode for KI-forbedret 3D-print

Kunstig intelligens - KI er et begrep som er på alles lepper i mange bransjer, også innen additiv produksjon. Teknologien brukes allerede på flere ulike måter innen 3D-printing, og det kommer stadig nye løsninger. Amerikanske forskere har utviklet en algoritme for mer effektivt å skrive ut komplekse strukturer.
3D-printer-printing-prostate-1024x683

Siste nytt

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

De gjør avfall om til AM-materialer

Resirkulerte materialer fra avfallsstrømmer som kaffe, oliven og kork. Det har blitt den spesielle nisjen til det spanske selskapet Smart Materials 3D.
Smart-3D-3-1024x683

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet. Norske Norrde har printet lampeskjermen og sokkelen.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Nexa3D trakk seg fra Formnext rett før

Alle som så på hallplanen for årets Formnext kunne se at Nexa3D har bestilt et stort utstillingsområde midt i hall 11.1. Men på stedet der standen skulle stå, var det i stedet kaffevogn, bord og stoler.
Nexa3D-1024x683