3D-printing av batterier skal sette fart på populariteten til elektriske kjøretøy

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 12 mai 2021

Ny 3D-printer skal muliggjøre printing av «solid state» batterier til elektriske biler og andre kjøretøy. Teknologien gir batterier med halv størrelse som er en tredjedel lettere og med samme ytelse som litium-ion batterier.

Sakuu Corporation (tidligere KeraCel Inc.) har i dag kunngjort en revolusjonerende ny industriell 3D-printer for e-mobilitetsbatterier. Selskapet regner med at den banebrytende teknologien vil sette fart i samfunnets omfavnelse av elektriske biler og andre kjøretøy. Dette fordi 3D-printing av batteriene løser de tidligere problemene med kostnader, ytelse, bærekraft og rekkevidde. Sakuu-teknologien gir en lokal produksjonskapasitet for batterier, og selskapet mener dette sannsynligvis kommer til å fremskynde bruken av elektriske biler betydelig.

Solid State Batterier
Sakuu får støtte fra den ledende japanske leverandør av bildeler til store bilprodusenter, Musashi Seimitsu. Det Sakuu nå muliggjør er rask og høy volumproduksjon av 3D-printede solid state-batterier (SSBer) som sammenlignet med litium-ion-batterier har samme kapasitet,  halvparten av størrelsen og er nesten en tredjedel lettere. Selskapets «KeraCel» – merkede SSB-er vil også bruke rundt 30% -50% færre materialer – som kan plukkes opp lokalt – for å oppnå samme energinivå som litium-ion alternativer, noe som reduserer produksjonskostnadene betydelig. I tillegg vil Sakuus SSB-er tilby forbedrede sikkerhets- og bærekraftsfordeler.

Dette, som omtales som en  milepæl, er muliggjort av verdens første og eneste flerprosessige 3D-printer – Sakuu AM-plattformen – som er designet og utviklet helt av selskapet. Takket være sin evne til å bygge komplekse funksjonelle enheter til industrielle priser, forventer Sakuu at 3D-printerens egenskaper lett kan overføres til en rekke forskjellige applikasjoner i andre bransjesektorer.

–Spesielt for e-mobilitetsmarkedene mener vi dette er en milepælprestasjon, og en som kan fremskynde forbrukernes overgang til elektriske biler, sier Robert Bagheri grunnlegger, administrerende direktør og styreleder i Sakuu Corporation.

–SSB er en hellig gral-teknologi, men de er begge veldig vanskelige og dyre å lage. Ved å utnytte fleksibiliteten og effektiviseringsegenskapene til vår unike og skalerbare additive tilvirkningsprosess, gjør vi batteriprodusenter og EV-selskaper i stand til å overvinne disse grunnleggende smertepunktene, legger Bagheri til.

–Ved å benytte vår maskin som den valgte teknologien, drar disse brukerne også fordeler av de større mulighetene vår additive tilvirkningsplattform gir, nemlig muligheten til å nyte on-demand, lokalisert produksjon, som kan bidra til å drive mer effektive produksjonsoperasjoner og kortere forsyningskjeder, fortsetter han.

Unik teknologi og mer effektiv prosess
Et grunnleggende gjennombrudd for produksjonen med Sakuus nye løsning er teknologien som foregår med flere forskjellige prosesser. Dette blander pulverlag og avstøpt materialavsetning og bruker helt forskjellige multimaterialer i et enkelt lag. Prosessen kombinerer keramikk og metall, så vel som Sakuus proprietære støttemateriale, «PoraLyte», som fjerner begrensninger som følge av deler med overheng og muliggjør enklere og raskere produksjon av enheter med interne kanaler og hulrom.

Resultatet er en løsning som selskapet sier at utrydder manglene som ligger i eksisterende alternativer – vanligvis lav-energitetthet SSB-er som er uegnet for produksjon i høyt volum og er preget av tykke, sprø keramiske lag og dårlig grensesnitt. I stedet leverer Sakuus AM-plattform SSB-er med høyere energitetthet med tynne monolitiske lag og perfekt grensesnitt.

Videre, med bare halvparten av materialbehovet og en «pulver-til-pulver» prosess som sikrer lettere resirkulering av keramikk og metaller ved konvensjonelle metoder, scorer KeraCel ™ SSB mye høyere når det gjelder bærekraft. Det er ikke noe krav om å ekstrahere grafitt, og fravær av polymer betyr ingen forbrenning eller nedgravning på deponi.

Siste nytt

Markedsrapport om dental 3D-printing

Additive Manufacturing Research (AM Research) har publisert en oppdatert utgave av deres rapport "3D Printing in Dentistry 2025: Market Study & Forecast".
am-research-dental
Markedsrapport om dental 3D-printing

EOS lover netto nullutslipp til 2045

EOS trapper opp sitt klimaarbeid. Selskapet lover netto nullutslipp innen 2045, og dette skal gjøres sammen med Science Based Targets Initiative (SBTi).
EOS-Hannappel-1024x683
EOS lover netto nullutslipp til 2045

Mias gull-idé – 3D-printede hestesko

Mia Guldhov fra Växjö i Sverige håper at hennes patenterte 3D-printede sko vil bryte den tusen år gamle tradisjonen med å sko hestene med jernsko og redusere de vanlige problemene med halthet hos hester.
Guldhov-1-768x512
Mias gull-idé – 3D-printede hestesko

Meltio og Philips samarbeider om hybridløsning

Meltio og Philips Corporation har inngått et samarbeid om avansert hybridproduksjon med 3D-printing og CNC-fresing rettet mot forsvarsindustrien.
meltio-engine-blue-integration-kit-cnc-p
Meltio og Philips samarbeider om hybridløsning

Les mer

Mias gull-idé – 3D-printede hestesko

Mia Guldhov fra Växjö i Sverige håper at hennes patenterte 3D-printede sko vil bryte den tusen år gamle tradisjonen med å sko hestene med jernsko og redusere de vanlige problemene med halthet hos hester.
Guldhov-1-768x512
Mias gull-idé – 3D-printede hestesko

Ukrainske ruiner skal bli nye 3D-printede bygninger

Ukrainske forskere har inngått samarbeid med den amerikanske marinen og NSF National Science Foundation for å forsøke å bruke byggematerialer fra de krigsherjede ruinene til å bygge nye hus ved hjelp av 3D-printing.
3d-hus-for-ukraina
Ukrainske ruiner skal bli nye 3D-printede bygninger

UltiMaker slipper ny modell i den populære S-serien

Det er mer enn 40 000 UltiMaker S5-maskiner installert over hele verden. Nå kommer oppfølgeren S6, som i tillegg til høyere hastighet skal tilby et mer brukervennlig og fleksibelt produkt.
UltiMaker_S6_hero-1-1024x683
UltiMaker slipper ny modell i den populære S-serien

Startupfirma har printet tusenvis av deler til Equinor

Oppstartsselskapet F3nice, med hovedkontor i Oslo, har 3D-printet litt over 4000 metalldeler for det statseide olje- og gasselskapet Equinor.
Troll-C-Sunset-26-1024x682
Startupfirma har printet tusenvis av deler til Equinor