søndag 26 november – uke 47
Ferdig 3D-printede deler i det nyss sertifiserte materialet Inconel 718 tas ut for videre behandling og ferdiggjøring. Pressebilde.
Protolabs 3D-printing gir trygghet for olje-, gass- og energisektoren med bransjens første DNV-sertifisering
Trygghet er avgjørende i olje- og gassindustrien – så vel som i energisektoren generelt. DNV-sertifiseringen for Protolabs additive metallproduksjon garanterer ytelsen til komponenter og for utstyrssikkerhet under de krevende forholdene i denne bransjen.
Protolabs, en større digital produsent med egne fasiliteter som spenner over hele EMEA-regionen, USA og Japan, har jobbet tett med DNV for å oppnå “Qualification of Manufacturer” sertifisering. Protolabs blir med dette en av de første produsentene i EMEA som har oppnådd denne sertifiseringen, og den aller første sertifiserte produsenten som brukte pulverbedteknologi i den additive prosessen – ideell for høy oppløsning og geometrisk nøyaktighet.
labs,inconel 718–Trygghet er en åpenbar nødvendighet for olje- og gassindustrien og for energisektoren som helhet, sier Daniel Cohn, daglig leder og 3DP Lead for Protolabs i EMEA. –Granskninger av produksjonsanlegg og prosesser viser at vi oppfyller de generelle kravene i olje- og gassindustrien, noe som betyr at vi nå kan tilby bedre støtte til hele bransjen.
Inconel 718
Sertifiseringen gjelder Protolabs teknologi for lasersintring i metall (direct metal laser sintering – DMLS), spesielt for superlegeringen Inconel 718 – en veldig sterk og korrosjonsbestandig nikkel-krom. Materialets eksepsjonelle egenskaper kombinert med Protolabs ekspertise innen DMLS innebærer at selskapet raskt kan produsere deler med komplekse geometrier og som skal bli utsatt for de harde miljøene som er typiske for denne bransjen.
Sertifiseringsprosessen har bestått av tekniske evalueringer av en rekke prøver, dels fra maskinutstyret, dels på selve materialet, individuelt og fra systemet som helhet. Den uavhengige sertifiseringen gir pålitelig bevis for at prøvene lever opp til de høye kvalitetsstandardene DNV har satt.
–Jeg er veldig glad for at vårt Technology Center of Excellence for Global Additive Manufacturing (AM) var i stand til å hjelpe Protolabs med å nå denne milepælen, noe som betyr at de er den første sertifiserte produsenten som bruker pulverbed-teknologi i sin additive prosess, kommenterer Dr. Sastry Kandukuri, Senior Principal Materials Specialist ved DNVs forretningsenhet for energisystemer. –Vi ser frem til å fortsette vår relasjon til Protolabs og å kunne gi garantier og skape pålitelighet for AM-produkter, i takt med at bruken av dem øker i olje- og gassektoren. ”
Regner med anerkjennelse også for andre materialer
Sertifiseringen av Protolabs DMLS-prosess og materialet Inconel 718 superlegering gir forsikringer på et ekstra høyt nivå, men selskapet tilbyr også en rekke materialer og teknologier som er relevante for olje- og gassektoren, skipsfarten og offshoreindustrien samt den bredere energisektoren .
–Vi tilbyr en rekke metaller og plastemner for additiv tilvirkning, avhengig av de spesifikke behovene til hvert enkelt prosjekt, fortsetter Cohn. –Vi kan selvfølgelig se mulighetene for Inconel 718 for industrien, men også for stoffet Stainless Steel 316L, når temperaturområdet ikke trenger å være så stort. Vi ser også muligheter med funksjonelle polymerer i applikasjoner for mindre ekstreme miljøer. DNV-sertifiseringen gjelder Inconel 718, men vi ser det som et bevis på våre gode kvalitetsprosesser og forventer at tilliten vil utvides til hele vårt tilbud.
Cohns oppfatning er at de første henvendelsene etter sertifiseringen vil gjelde additiv produksjon av reservedeler der de originale støpeformene ikke lenger eksisterer. –Jeg tror bransjen vil begynne å bruke additive teknologier for å erstatte tidligere støpte deler, men også som en måte å utforske nye designmuligheter for å øke effektiviteten og skape mer holdbare utforminger. Dette gjelder for eksempel deler som pumper, hylser, turbinkomponenter og sensorutstyr. Sertifiseringen gir også kundene tillit til at de kan bruke additive tilvirkningsmetoder som en måte å oppnå reduserte karbondioksidutslipp på. Additiv tilvirkning kan vokse enda raskere hvis det er tillit til teknologien, materialene, prosessene og tilvirkningsforetakene.
Nytt produksjonsanlegg i Tyskland skal doble produksjonskapasiteten
Som et ledd i å tilby 3D-printede deler enda raskere gjennom et voksende utvalg av materialer og tjenester, bygger Protolabs for tiden et nytt produksjonsanlegg på 5000 kvadratmeter i Putzbrunn, Tyskland. Anlegget vil gi kundene enda bedre tilgang til selskapets automatiserte produksjonsprosesser og kvalitetssystemer. Investeringen på 13,5 millioner Euro vil øke kapasiteten for 3D-printing med 50% for å møte den økende etterspørselen etter teknologien.
Leverer på 1 dag
–Vi er allerede verdens raskeste digitale produsent som kan tilby de nødvendige garantiene, men et av våre viktigste mål er å kunne produsere deler enda raskere og tilby enda bredere tjenester til våre kunder. Når en endelig design inngås i vår online bestillingsplattform, går den først gjennom en sjekk av vårt ekspert-team når det gjelder gjennomførbarhet, og sendes deretter videre til 3D-printing. DNV-sertifiseringen gir oss den nødvendige tilliten, og det nye anlegget gir den kapasiteten vi trenger for å kunne levere enda flere prosjekter på så kort leveringstid som 1 dag, avslutter Cohn.
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
Prototal Industries er en kjent aktør i det nordiske AM-markedet, men har også virksomhet i flere europeiske land. For å ytterligere spre sitt navn benyttet selskapet anledningen til å stille ut på Formnext-messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 9. november, 2023
I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 2. november, 2023
Wilhelmsen og Thyssenkrupp har startet et samarbeid innen additiv produksjon i det felles selskapet Pelagus 3D. Det bør føre til en mer effektiv produksjon av reservedeler i maritim og offshore sektor.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 26. oktober, 2023
Svenske Ekbacken Studios ønsker å lage “mesterverk fra avfall”. På kort tid har de etablert seg i designverdenen med møbler som er 3D-printet fra gamle fiskegarn og med sikte på et globalt marked.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. oktober, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige