Sagflis blir nye treprodukter

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 28 mai 2021
Treplater produsert av sagflis. Foto via Forust

Forust lager nye treprodukter av sagflis med en Desktop Metal 3D printer.

Det amerikanske oppstartselskapet hadde en ide: Hvorfor ikke legge sagflis i 3D-printeren og få nye treprodukter? Med alle fordelene ved additiv tilvirkning  samtidig som avfallsproduktet – sagflis – blir brukt på en ny måte? Forust gikk til en av de største produsentene av 3D-printere, Desktop Metal med idéen sin.

Hvert år blir det felt omtrent 15 milliarder trær som brukes til papirfremstilling, transportemballasje, byggematerialer, møbler, drivstoff og mye mer. Når tre behandles, genereres det massevis av sagflis, som kan brukes til sponplater, i papirindustrien eller på annen måte viderebehandles. Likevel blir størstedelen av all sagflis enten kastet eller brent. Men nå kan den også brukes til å lage nye treprodukter. Konseptet er basert på å blande sagflis og lignin med et bio-epoxy-bindemiddel, som deretter sprayes ut gjennom dysene på 3D-skriveren.

De har til og med tenkt videre og utviklet en alternativ robotbasert 3D-printer i stort format, slik at du kan produsere hele treplater i printeren. Man trenger heller ikke å lage trestruktur på det ferdige produktet, selv om dette jo er mest nærliggende.

Les mer

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt