Sagflis blir nye treprodukter

Treplater produsert av sagflis. Foto via Forust

Forust lager nye treprodukter av sagflis med en Desktop Metal 3D printer.

Det amerikanske oppstartselskapet hadde en ide: Hvorfor ikke legge sagflis i 3D-printeren og få nye treprodukter? Med alle fordelene ved additiv tilvirkning  samtidig som avfallsproduktet – sagflis – blir brukt på en ny måte? Forust gikk til en av de største produsentene av 3D-printere, Desktop Metal med idéen sin.

Hvert år blir det felt omtrent 15 milliarder trær som brukes til papirfremstilling, transportemballasje, byggematerialer, møbler, drivstoff og mye mer. Når tre behandles, genereres det massevis av sagflis, som kan brukes til sponplater, i papirindustrien eller på annen måte viderebehandles. Likevel blir størstedelen av all sagflis enten kastet eller brent. Men nå kan den også brukes til å lage nye treprodukter. Konseptet er basert på å blande sagflis og lignin med et bio-epoxy-bindemiddel, som deretter sprayes ut gjennom dysene på 3D-skriveren.

De har til og med tenkt videre og utviklet en alternativ robotbasert 3D-printer i stort format, slik at du kan produsere hele treplater i printeren. Man trenger heller ikke å lage trestruktur på det ferdige produktet, selv om dette jo er mest nærliggende.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *