Lege kjøpte 3D-printer – nå 3D-printer han på jobb

Lege Max Temmesfeld Foto via Ahus.

VG har i dag en nyhetssak om Max Temmesfeld, lege i spesialering ved ortopedisk klinikk på Ahus. Han var interessert i å finne ut hva 3D-printing kan brukes til på sitt eget arbeidsområde og investerte i en 3D-printer som han installerte i egen kjeller.

Allerede i 2019 hadde Ahus selv en artikkel om Temmesfelds pionerarbeid for innføringen av 3D-printing ved sykehuset.

Etter å ha høstet erfaringer med denne fikk han avdelingsledelsen ved ortopedisk klinikk og Universitetet i Oslo med på laget, samt forsknings- og innovasjonsdivisjonen på sykehuset, og nå er det tre 3D-printere installert i foajeen på Ahus. Artikkelen i VG forteller om kirurgiske modeller  – pasientspesifikke modeller av indre organer som kirurger kan trene på før det faktiske inngrepet. Også kompliserte brudd, medfødte feilstillinger eller brudd som hadde grodd feil kan gjenskapes i 3D, så legene får en øving før de går til verks på pasientene.

– Behandlingene vi har for dette er greie, men ikke gode nok. Mange blir ufør av ortopediske tilstander, sier Temmesfeld til VG. – Med 3D-modellene kan vi foreta visse operasjoner med å åpne mindre og med et presisjonsnivå som er mye bedre. Vi kunne sage akkurat der vi skulle, fortsatte han.

En hyppig forekommende operasjon er på pasienter med tumor ved tinningbeinet i hodet. Slike tilfeller har de om lag en gang i uken, eller cirka 45 ganger årlig. Nå 3D-printer de dette på forhånd for å øve på forhånd, og i tillegg tar de med seg den 3D-printede modellen til den reelle operasjonen.

Et annet tilfelle som trekkes frem i artikkelen er et knust håndledd som ble ødelagt under basketspilling. Håndleddet ble reprodusert ved hjelp av 3D-printing basert på røntgenbildene, slik at legene fant ut hvordan de best skulle kunne rette opp skadene.

Nå jobber Temmesfeld med et prosjekt hvor de 3D-printer en benplate i metall som skal brukes ved brudd i kneskålen.

Kilde: VG

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: