VG har i dag en nyhetssak om Max Temmesfeld, lege i spesialering ved ortopedisk klinikk på Ahus. Han var interessert i å finne ut hva 3D-printing kan brukes til på sitt eget arbeidsområde og investerte i en 3D-printer som han installerte i egen kjeller.
Etter å ha høstet erfaringer med denne fikk han avdelingsledelsen ved ortopedisk klinikk og Universitetet i Oslo med på laget, samt forsknings- og innovasjonsdivisjonen på sykehuset, og nå er det tre 3D-printere installert i foajeen på Ahus. Artikkelen i VG forteller om kirurgiske modeller – pasientspesifikke modeller av indre organer som kirurger kan trene på før det faktiske inngrepet. Også kompliserte brudd, medfødte feilstillinger eller brudd som hadde grodd feil kan gjenskapes i 3D, så legene får en øving før de går til verks på pasientene.
– Behandlingene vi har for dette er greie, men ikke gode nok. Mange blir ufør av ortopediske tilstander, sier Temmesfeld til VG. – Med 3D-modellene kan vi foreta visse operasjoner med å åpne mindre og med et presisjonsnivå som er mye bedre. Vi kunne sage akkurat der vi skulle, fortsatte han.
En hyppig forekommende operasjon er på pasienter med tumor ved tinningbeinet i hodet. Slike tilfeller har de om lag en gang i uken, eller cirka 45 ganger årlig. Nå 3D-printer de dette på forhånd for å øve på forhånd, og i tillegg tar de med seg den 3D-printede modellen til den reelle operasjonen.
Et annet tilfelle som trekkes frem i artikkelen er et knust håndledd som ble ødelagt under basketspilling. Håndleddet ble reprodusert ved hjelp av 3D-printing basert på røntgenbildene, slik at legene fant ut hvordan de best skulle kunne rette opp skadene.
Nå jobber Temmesfeld med et prosjekt hvor de 3D-printer en benplate i metall som skal brukes ved brudd i kneskålen.
Kilde: VG