Lege kjøpte 3D-printer - nå 3D-printer han på jobb

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 15 juni 2021
Lege Max Temmesfeld Foto via Ahus.

VG har i dag en nyhetssak om Max Temmesfeld, lege i spesialering ved ortopedisk klinikk på Ahus. Han var interessert i å finne ut hva 3D-printing kan brukes til på sitt eget arbeidsområde og investerte i en 3D-printer som han installerte i egen kjeller.

Allerede i 2019 hadde Ahus selv en artikkel om Temmesfelds pionerarbeid for innføringen av 3D-printing ved sykehuset.

Etter å ha høstet erfaringer med denne fikk han avdelingsledelsen ved ortopedisk klinikk og Universitetet i Oslo med på laget, samt forsknings- og innovasjonsdivisjonen på sykehuset, og nå er det tre 3D-printere installert i foajeen på Ahus. Artikkelen i VG forteller om kirurgiske modeller  – pasientspesifikke modeller av indre organer som kirurger kan trene på før det faktiske inngrepet. Også kompliserte brudd, medfødte feilstillinger eller brudd som hadde grodd feil kan gjenskapes i 3D, så legene får en øving før de går til verks på pasientene.

– Behandlingene vi har for dette er greie, men ikke gode nok. Mange blir ufør av ortopediske tilstander, sier Temmesfeld til VG. – Med 3D-modellene kan vi foreta visse operasjoner med å åpne mindre og med et presisjonsnivå som er mye bedre. Vi kunne sage akkurat der vi skulle, fortsatte han.

En hyppig forekommende operasjon er på pasienter med tumor ved tinningbeinet i hodet. Slike tilfeller har de om lag en gang i uken, eller cirka 45 ganger årlig. Nå 3D-printer de dette på forhånd for å øve på forhånd, og i tillegg tar de med seg den 3D-printede modellen til den reelle operasjonen.

Et annet tilfelle som trekkes frem i artikkelen er et knust håndledd som ble ødelagt under basketspilling. Håndleddet ble reprodusert ved hjelp av 3D-printing basert på røntgenbildene, slik at legene fant ut hvordan de best skulle kunne rette opp skadene.

Nå jobber Temmesfeld med et prosjekt hvor de 3D-printer en benplate i metall som skal brukes ved brudd i kneskålen.

Kilde: VG

Les mer

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

3D-printet katamaran

Denne båten viser ikke bare gjennomførbarheten av robotisk 3D-utskrift i storformat, men etablerer også grunnlaget for en ny æra innen produksjon av båter og nautiske komponenter, hevder de to selskapene som har samarbeidet om prosjektet.
IMG_4656

ICC standard for betongprinting underveis

International Code Council (ICC) har annonsert at de holder på med utvikling av ICC 1150, som vil bli tidenes første standard for 3D Automated Construction Technology (3DACT), altså 3D-printede betongvegger.
peri-3d-construction-printing2-e1606475885925

Salget av 3D-printere for industrien ned med 24% i tredje kvartal 2024

En markedsanalyse forteller om nedgang i salget av 3D-printere til industrielle formål sank med en fjerdedel i tredje kvartal i 2024, men samtidig økte salget av innstegsmodeller.
press-release-Global-3D-printer-shipments-by-price-class

Siste nytt

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav

Ultimaker S8 printer fire ganger raskere

I januar 2023 slapp Ultimaker den nye flaggskipmodellen i S-serien, S7. Drøye to år senere kommer oppfølgeren, Ultimaker S8, med både økt hastighet og forbedret utskriftskvalitet.
S8-1

Åpen-kildekode KI lager CAD fra tekst

Ettersom interessen for generativ kunstig intelligens (KI) fortsetter å øke, har 3D-printindustrien vært vitne til vekst i tekst-til-CAD-plattformer. Disse verktøyene lar brukere lage 3D-printbare CAD-filer fra enkle tekstbeskrivelser, noe som gjør additiv produksjon mer allment tilgjengelig.
robot-7785877_1280