MakerBot renser luften

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 8 juni 2021
«Clean air» tilbehøret til MakerBots Method X-printere. Illustrasjon: MakerBot

MakerBot har kunngjort «Clean Air», et smart filtreringstilbehør for METHOD X 3D-printere.

Hvorfor filtrering? De fleste 3D-skrivere fungerer uten filtrering, og mange har ikke engang kabinetter. Årsaken til filtrering skyldes hvordan FFF 3D-printere varmer opp polymerer til den temperaturen hvor stoffet endrer karakter og blir glassaktig.

Denne prosessen frigjør to typer negative utslipp, VOC og nanopartikler. VOC, eller «flyktige organiske forbindelser», er kjemikalier som kan ha giftige eller irriterende egenskaper. Nanopartikler er ekstremt små partikler som er så små at de stiger på varmestrømmer og kommer ut i atmosfæren.

Med andre ord har FFF 3D-skrivere en tendens til å avgi forskjellige mengder VOC og nanopartikler til nærliggende luft, der de potensielt kan inhaleres. Inhalert VOC kan forårsake en rekke lidelser, mens inhalerte nanopartikler effektivt plasserer en del polymermateriale inne i kroppen din i veldig lang tid, og forårsaker andre problemer avhengig av hvilken type materiale som brukes.

Den beste løsningen for å unngå VOC og nanopartikler er å bare ventilere 3D-printer rommet. Ved å suge inn luft og blåse den ut utendørs og erstatte den med frisk luft, skulle du ha ditt på det rene.

Installasjon av ventilasjon er imidlertid ikke alltid mulig. Det er installasjoner der det av en eller annen grunn ikke er mulig å installere et ordentlig ventilasjonssystem. For disse stedene er den vanlige løsningen å kjøpe en tredjeparts gass-avsug, som når den er festet til 3D-printeren, vil fange opp det meste av de dårlige gassene før de kommer inn og forpester luften i rommet.

Oppbyggingen av «Clean Air» filtertibehøret. Illustrasjon: MakerBot

MakerBot har lagt merke til disse problemene og har utarbeidet et spesielt nytt tilbehør for deres METHOD-serie kalt “Clean Air”. De forklarer:

«MakerBot Clean Air System er et smartstyrt HEPA-filtreringssystem for MakerBot METHOD og MakerBot METHOD X 3D-printere. MakerBot Clean Air System inkluderer et HEPA-filter utformet for å filtrere ultrafine (meget små) partikler under printprosessen. Intern testing på MakerBot viser at MakerBot Clean Air System fjerner opptil 95% av ultrafine partikler sammenlignet med utskrift uten slikt tilbehør. Systemet integreres sømløst i METHODs intuitive arbeidsflyt ved automatisk å kontrollere HEPA-lokket og ta hensyn til omgivelsesforhold, kammertemperatur og modellmateriale.»

Filtreringssystemet fra nok en vinkel. Illustrasjon: MakerBot

Clean Air-systemet er mer sofistikert enn et enkelt filter og en vifte som er installert i noen andre systemer. I stedet utnytter den sin kunnskap om aktiviteten i 3D-printeren for å justere driften. De sier ikke dette eksplisitt, men det fungerer sannsynligvis på et høyere nivå for materialer (som ABS) som er kjent for å avgi mer VOC og nanopartikler enn andre materialer (som PLA). Dette burde spare litt energi under lange 3D-printjobber.

–Vi er forpliktet til å være i verdensklasse med hensyn til sikkerhet når vi fremmer bruk av 3D-printing over hele verden, sier MakerBots administrerende direktør Nadav Goshen. –Fra å møte bransjesertifiseringer til å levere 3D-printløsninger som støtter sikkerhet, er vårt mål alltid å overgå de globale industristandardene.

Dette tilbehøret passer godt inn i MakerBots fokus på utdanningsmarkedet. Anbefalt utsalgspris er ca 900 amerikanske dollar.

Les mer

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Wohlers Report: Sterk økning for AM i metall

Den store årlige trendrapporten for additiv produksjon og 3D-printing, Wohlers Report, har landet. Årets rapport viser blant annet at AM i metall økte med 24,4 prosent i løpet av fjoråret.
Wohlers-Report-Graph-2024-V1-1536x1536-1-1024x1024-1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden