MakerBot renser luften

“Clean air” tilbehøret til MakerBots Method X-printere. Illustrasjon: MakerBot

MakerBot har kunngjort “Clean Air”, et smart filtreringstilbehør for METHOD X 3D-printere.

Hvorfor filtrering? De fleste 3D-skrivere fungerer uten filtrering, og mange har ikke engang kabinetter. Årsaken til filtrering skyldes hvordan FFF 3D-printere varmer opp polymerer til den temperaturen hvor stoffet endrer karakter og blir glassaktig.

Denne prosessen frigjør to typer negative utslipp, VOC og nanopartikler. VOC, eller “flyktige organiske forbindelser”, er kjemikalier som kan ha giftige eller irriterende egenskaper. Nanopartikler er ekstremt små partikler som er så små at de stiger på varmestrømmer og kommer ut i atmosfæren.

Med andre ord har FFF 3D-skrivere en tendens til å avgi forskjellige mengder VOC og nanopartikler til nærliggende luft, der de potensielt kan inhaleres. Inhalert VOC kan forårsake en rekke lidelser, mens inhalerte nanopartikler effektivt plasserer en del polymermateriale inne i kroppen din i veldig lang tid, og forårsaker andre problemer avhengig av hvilken type materiale som brukes.

Den beste løsningen for å unngå VOC og nanopartikler er å bare ventilere 3D-printer rommet. Ved å suge inn luft og blåse den ut utendørs og erstatte den med frisk luft, skulle du ha ditt på det rene.

Installasjon av ventilasjon er imidlertid ikke alltid mulig. Det er installasjoner der det av en eller annen grunn ikke er mulig å installere et ordentlig ventilasjonssystem. For disse stedene er den vanlige løsningen å kjøpe en tredjeparts gass-avsug, som når den er festet til 3D-printeren, vil fange opp det meste av de dårlige gassene før de kommer inn og forpester luften i rommet.

Oppbyggingen av “Clean Air” filtertibehøret. Illustrasjon: MakerBot

MakerBot har lagt merke til disse problemene og har utarbeidet et spesielt nytt tilbehør for deres METHOD-serie kalt “Clean Air”. De forklarer:

“MakerBot Clean Air System er et smartstyrt HEPA-filtreringssystem for MakerBot METHOD og MakerBot METHOD X 3D-printere. MakerBot Clean Air System inkluderer et HEPA-filter utformet for å filtrere ultrafine (meget små) partikler under printprosessen. Intern testing på MakerBot viser at MakerBot Clean Air System fjerner opptil 95% av ultrafine partikler sammenlignet med utskrift uten slikt tilbehør. Systemet integreres sømløst i METHODs intuitive arbeidsflyt ved automatisk å kontrollere HEPA-lokket og ta hensyn til omgivelsesforhold, kammertemperatur og modellmateriale.”

Filtreringssystemet fra nok en vinkel. Illustrasjon: MakerBot

Clean Air-systemet er mer sofistikert enn et enkelt filter og en vifte som er installert i noen andre systemer. I stedet utnytter den sin kunnskap om aktiviteten i 3D-printeren for å justere driften. De sier ikke dette eksplisitt, men det fungerer sannsynligvis på et høyere nivå for materialer (som ABS) som er kjent for å avgi mer VOC og nanopartikler enn andre materialer (som PLA). Dette burde spare litt energi under lange 3D-printjobber.

–Vi er forpliktet til å være i verdensklasse med hensyn til sikkerhet når vi fremmer bruk av 3D-printing over hele verden, sier MakerBots administrerende direktør Nadav Goshen. –Fra å møte bransjesertifiseringer til å levere 3D-printløsninger som støtter sikkerhet, er vårt mål alltid å overgå de globale industristandardene.

Dette tilbehøret passer godt inn i MakerBots fokus på utdanningsmarkedet. Anbefalt utsalgspris er ca 900 amerikanske dollar.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Markedet peker oppover igjen

Additiv produksjon med polymerer og metaller går mot historiske høyder. Det viser en ny rapport fra det amerikanske markedsanalyseselskapet SmarTech Analysis. Tall fra andre kvartal 2021 viser nivåer som er høyere enn før pandemien.

Publisert av: