Oppstartfirmaet Kongsberg Ferrotech er spesialister på undervanns robotikk. Nå driver firmaet og utvikler en 3D-utskriftsteknologi under vann for å reparere rørledninger på havbunnen.
Selskapets kommende additive metallprintingteknikk er utviklet for å utfylle egenskapene til de eksisterende akvatiske robotikksystemene, og skal brukes som et middel for å utføre fjernvedlikehold på skadet undersjøisk infrastruktur, samt å gjenoppbygge der dette er nødvendig.
–Avanserte undersjøiske roboter gir kunden store besparelser på både kostnader og tid – utført på en miljøvennlig måte – uten å produsere utslipp til sjøen, sa Christopher Carlsen, administrerende direktør i Kongsberg Ferrotech. –Våre løsninger har vært under utvikling de siste fem årene, og vi vil begynne å tilby komposittreparasjoner under vann til det sørøstasiatiske markedet i 3. kvartal 2021.
Kongsberg Ferrotechs metall 3D-printprosjekt er utviklet i samarbeid med Equinor, SINTEF, Gassco og Norges forskningsråd for å utvikle teknologien for applikasjoner for vedlikehold, reparasjon og overhaling (MRO) under vann.
Gjennom programmet tar Kongsberg Ferrotech sikte på å produsere en oppgradering av sine eksisterende Subsea Flow Line Control and Repair (SFCR) -roboter, som gjør dem i stand til å utføre reparasjoner på stedet på nautiske strømningslinjer. For tiden er firmaets «Nautilus»-bot i stand til å senkes ned i havet, etablere et vakuum og reparere eventuelle ødelagte rør, før den returnerer til overflaten uten å etterlate rusk.
Med sin nye «Subsea AM for Lifetime Extension» -teknologi sier selskapet imidlertid at en oppgradert Nautilus «kan forlenge levetiden betydelig» for flere sjøbaserte installasjoner. Faktisk, mens firmaet i første omgang retter seg mot reparasjon av ødelagte strømningslinjer med sin 3D-utskriftsprosess, har det også holdt døren åpen for å utvikle andre funksjoner for sine enheter, noe som skaper muligheter i nye sektorer.
Kongsberg Ferrotechs teknologi har vært under utvikling siden 2016, og besto i fjor en test av komposittreparasjon på dypt vann ved Trondheimsfjorden, og firmaet sier at det forventes å bli bestilt for sin første kommersielle applikasjon «så tidlig som i 2022.»
–Samarbeidet med Equinor, Gassco og SINTEF representerer ekspertise i verdensklasse innen drift av undervannsinstallasjoner, transportsystemer under vann og forskning på metallreparasjoner, konkluderer Carlsen. –Denne unike muligheten til å utvikle 3D-utskrift under vann for livstidsforlengelse er et viktig teknologihopp – ikke bare for Kongsberg Ferrotech, men også for industrien.
Kilde: 3DprintingIndustry.com