mandag 15 august – uke 33
Under arkitekturbiennalen i Venezia vises to 3D-printede verker. Foto: Pressebilde/Lunds universitet
En forskergruppe fra Lunds Universitet i Sverige stiller for tiden ut to arbeider på Venezias Arkitekturbiennal som er laget med 3D-printing. Dette er to storskala prototyper som vises på utstillingen Time Space Existence.
Forskningsgruppen bioDigital materie fra Instituttet for arkitektur og bygd miljø ved LTH står bak de to verkene, som ligger i grenselandet mellom kunst og vitenskap. Dette skriver Lunds Universitet i en pressemelding.
– Det er en utstilling som handler om potensialet i 3D-printet arkitektur, der vi prøver å utforske og demonstrere hvordan bygninger og bygningsdesign kan endres fundamentalt som en konsekvens av ny teknologi, sier David Andréen, universitetslektor ved Institutt for arkitektur og bygd miljø på LTH.
Sammen med doktorgradsstudent Ana Goidea har han satt sammen utstillingen. Ett prosjekt, “Protomycokion”, handler om bærekraftige materialer og hvordan man kan integrere biologi i produksjonsprosessen. Protomycokion er en søyle som er 3D-printet med et komposittmateriale som består av skogsbiprodukter og en levende sopp.
Søylen er designet ved hjelp av en serie beregningssimuleringer og algoritmer basert på soppens behov, samt produksjonsprosessen og den endelige bruken som en bygningskomponent.
Inspirasjon fra termittstabler
Det andre prosjektet handler mer om form og funksjon, og hvordan kompleksiteten i additiv produksjon kan utnyttes. Verket “Meristem Wall” veier omtrent 600 kilo og er laget med såkalt binder jetting teknologi, som suppleres med et CNC-strikket tøy.
– Veggen inneholder et system med kontrollerbare luftstrømmer som er modellert etter fysiologien til termittstabler. Denne mekanismen gjør det mulig for veggen å regulere, lagre og kontrollere bygningens indre klima, sier David Andréen og fortsetter:
– Veggens geometri og den integrerte luftflyten betyr at den kan fungere som et biologisk livsmiljø for et variert økosystem og ta konseptet med den grønne veggen utover en vanlig hage. Det gir et rikt livsmiljø for bylivet og gir en rekke økologiske nisjer.
Utstillingen er resultatet av et forskningsprosjekt finansiert av det svenske Boverket. Verkene kan sees på Palazzo European Cultural Center i Venezia som en del av utstillingen Time Space Existence, mellom 22. mai og 21. november.
Forskere ved Rutgers University i New Jersey har utviklet en ny måte å skrive ut på ved hjelp av FFF-teknologien. Multiplexed Fused Filament Fabrication, eller MF3, kan være en “game changer” ifølge forskerne bak studien.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. august, 2022
Det danske energiselskapet Ørsted og World Wide Fund for Nature (WWF) i Danmark undersøker i et felles prosjekt hvordan 3D-printede rev kan gagne det biologiske mangfoldet i Kattegatt. Håpet er blant annet å se positive effekter på torskebestanden.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. august, 2022
Ultimaker lanserer nå et tillegg til sin 3D-printer modell S5 som gjør det mulig å skrive ut metalldeler. Dette nye “Ultimaker Metal Expansion Kit” lar brukeren bytte mellom plast- og metallutskrifter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 28. juni, 2022
EOS sin egen opplæringsvirksomhet, Additive Minds Academy, lanserer nå en spesiell app med AR-teknologi. “EOS M 290 Basic Training”-appen lar personalet raskt lære systemet – selv før maskinen er på plass.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 28. juni, 2022
Lufthansa og partneren Aerotec har nådd en viktig milepæl innen additiv produksjon. Sammen har de utviklet flyselskapets første bærende 3D-printede reservedel i metall som er sertifisert for luftfartsbruk.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 28. juni, 2022
En mer fleksibel og bærekraftig produksjonsmetode førte til at Signify, tidligere Philips Lighting, introduserte 3D-printing i sin produksjon. Selskapet har vært en pioner innen belysningsindustrien for å ta i bruk additiv produksjon – men reisen dit har ikke vært enkel.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. juni, 2022
For tre år siden startet BMW Group sammen med flere ulike aktører et prosjekt med mål om å revolusjonere bruken av 3D-printing i produksjon av biler. Resultatene viser en vellykket industrialisering og digitalisering av AM.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. juni, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige