mandag 16 mai – uke 20
I løpet av 2025 er Volkswagens mål at 100 000 bildeler skal 3d-printes årlig. Her en girspak fra da HP lanserte sin binder jetting teknologi i 2018. Foto: HP
Etter at Volkswagen tidligere presenterte seg som en av HPs partnere for MetalJet 3D-printing, har foretaket erklært at de nå bruker teknologien til å lage sluttdeler på sitt primære produksjonsanlegg i Wolfsburg, Tyskland. I følge bilprodusenten er de den eneste bilprodusenten som bruker 3D-printmetoden binder jetting i produksjonslinjen.
Det var i 2018 at HP skapte bruduljer i 3D-printing for industrien med nyheten om teknologien metall binder jetting. Sammen med nybegynner Desktop Metal var metall binder jetting plutselig det store nye, med teknikkens evne til å 3D-printe metalldeler til en pris som er mye lavere enn pulver fusjon, som tidligere hadde vært den dominerende metallproduserende teknologien innen additiv tilvirkning. Ved å produsere en grønn del som kunne sintres i en ovn, var MetalJet klar til å dra nytte av eksisterende infrastruktur og kunnskap knyttet til metallsprøytestøping (MIM) og ta verden med storm.
To VW-ansatte sjekker kvaliteten på strukturelle deler som er produsert med binder jetting prosessen for bilproduksjon foran prototypen av den spesielle printeren på det høyteknologiske 3D-print senteret i Wolfsburg. Foto: Volkswagen.
Siden den gang har ikke utrullingen av maskinene gått veldig raskt, men kundene som bruker MetalJet har vært betydelige. For eksempel brukte Cobra Golf, et datterselskap av Puma, maskinen til å 3D-printe en golfkølle av typen putter i 2020. Den amerikanske marinen bruker HPs binder jetting til 3D-printing av reservedeler til amfibie-kjøretøy. Det britiske multinasjonale firmaet GKN bruker også disse maskinene i sine 3D-utskriftsbyråer.
Volkswagen har investert et betydelig beløp i 3D-printing. De har 13 systemer for 3D-printing av metall og plast ved anlegget sitt i Wolfsburg. I plast 3D-printer de prototyper for gjenstander som midtkonsoller, dørkledning, støtfangere og instrumentpaneler. I metall 3D-printer de prototyper for radiatorer, innsugningsmanifold, braketter og støttestykker. Totalt hevder selskapet at de har produsert over en million komponenter.
For å bygge sine binder jetting muligheter samarbeider bilprodusenten med Siemens og utvider sitt arbeid med HP. Siemens leverer VW spesiell programvare for additiv produksjon, og samarbeider med VW for å optimalisere posisjonering av delene i byggekammeret, for dermed å gjøre det mulig å 3D-printe dobbelt så mange komponenter i en enkelt printjobb.
–Vi er veldig stolte av å støtte Volkswagen med våre innovative løsninger for 3D-printing, sier Cedrik Neike, medlem av styret i Siemens AG og administrerende direktør Digital Industries. –Ved å bruke denne teknologien vil Volkswagen kunne utvikle og produsere komponenter raskere, mer fleksibelt og med mindre ressurser, sier Neike.
Ettersom de tre selskapene oppretter et “felles ekspertteam” ved 3D-printsenteret som ble åpnet i Wolfsburg i 2018, vil de videreføre teknologien mot produksjon av deler i full skala. Dette inkluderer utvikling av muligheten for å finne ut hvilke komponenter som kan 3D-printes på en rask og rimelig måte.
A-stolpen i den nye modellen T-Roc Cabriolet er første komponent lagd med binder jetting teknikken. Foto: VW
Det var ikke før introduksjonen av binder jetting metoden at 3D-printing av metall ble ansett som kostnadseffektivt for Volkswagen. Nå tar konglomeratet sikte på å 3D-printe 100.000 kjøretøydeler årlig innen 2025. De første tingene som er laget med binder jetting er for A-stolpen i den kommende modellen T-Roc cabriolet, som for øyeblikket blir sertifisert på selskapets fabrikk i Osnabrück. Volkswagen sier at disse delene veier 50 prosent mindre enn de som tradisjonelt lages av stålplater. Selskapet har allerede utført kollisjonstester på 3D-printede metalldeler, selv om de ikke spesifiserte om spesielt disse A-stolpe elementene var de som ble testet.
Hvis alt går som planlagt, vil dette bety mye for 3D-printing for kjøretøyer. Bilprodusenter har så langt bare lekt med bruk av 3D-printede sluttdeler i luksus-, sports- og racerbiler, men ennå ikke i en forbrukerorientert bil. Dette ville da være den første masseproduserte bilen med 3D-printede komponenter. 3D-printing i bilindustrien antas å resultere i en mulighet for å nå 9 milliarder dollar innen 2029, ifølge SmarTech Analysis, og Volkswagen vil lede an.
Der VW for bare noen få år siden var det merket som var mest tilknyttet utslippsskandalen (i tillegg til Volvo, Renault, Jeep, Hyundai, Citroën og Fiat, som også drev med luring på utslippstester for diesel), kan dette bidra til å gjenreise selskapets troverdighet. Hvis Volkswagen kan implementere 3D-utskrift på tvers av selskapene, kan de til syvende og sist redusere vekten på kjøretøyene sine, og dermed redusere utslippene for gassdrevne biler og forbedre rekkevidden for elbilene sine.
Kilde: 3DPrint.com
EOS grunnla konsulentenheten Additive Minds i 2016. Når EOS skulle stille ut på den svenske Elmia 3D messen, inviterte de med seg en konsulent fra Additive Minds for å vise hvordan man kan hjelpe bedrifter med å utnytte det potensialet som ligger i industriell 3D-utskrift.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
På 3DVerkstans stand under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai fant vi Spectram Technology, som viser frem sin robotintegrasjon for metallprinting, og Markforged, som tok med seg en “feltutgave” av 3D-printeren X7.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Massivit 3D satser på det nordiske markedet. Björn Björnström har i snart ett år vært selskapets representant i Norden, og under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai var han på plass for å vise mulighetene med den patenterte GDP-teknologien for storskala 3D-printing.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Fremdrift av romfartøyer er et område hvor EOS og Hyperganic har slått sine pjaller sammen for å revolusjonere tankegang og konstruksjon. Nå presenterer de en rakettmotor som de har designet og produsert.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Forskere i Sydney, Australia utvikler et 3D-printet armbånd som lar handikappede, f.eks. de med cerebral parese få tilbake kontroll over spillkontroller og datamaskiner. De planlegger at det ferdig utviklede designet skal utgis som åpen kildekode til beste for menneskeheten.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 6. mai, 2022
GE Renewable Energy innviet nylig sitt toppmoderne anlegg for produksjon av vindturbiner. Produksjonen vil foregå med et automatisert 3D-printersystem som lager armerte betongkonstruksjoner, levert av danske Cobod.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Nasa har utviklet en ny legering ved hjelp av 3D-printing som forbedrer holdbarheten og styrken til komponentene betydelig. Den nye GRX-810 skal kunne vare 1000 ganger lenger enn andre eksisterende legeringer, ifølge Nasa.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Siden 2016 har IM-initiativet Humanium Metal forvandlet ulovlige våpen til nyttige gjenstander og kunstgjenstander hvor inntektene har gått til personer som er rammet av vold med våpen. Nå tas neste steg på denne reisen mot en fredeligere verden – med 3D-printede joggesko.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
Bærekraftig design og produksjon er et hett tema og noe som påvirker alle bransjer, fra mote og møbler, til pumper og maskindeler. Her får du tre tips å tenke på når du skal analysere livssyklusen til ditt produkt.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige