Cellink skifter navn og fortsetter å vokse

Erik Gatenholm, administrerende direktør i Cellink, som snart skifter navn til Bico. Foto: Pressefoto

Siden oppstarten for fem år siden har Cellink vokst eksplosjonsartet. Bare i 2021 har selskapet foretatt en rekke oppkjøp, og arbeidsstyrken vokser for hver dag. Adm dir i Cellink, Erik Gatenholm, forteller 3DP Norge om veien videre. Blant annet at selskapet skifter navn.

– Disse fem årene har vært en ekstremt spennende reise, og den har så vidt begynt, sier Erik Gatenholm på en knitrende telefonlinje fra USA.

Cellink er et svensk selskap for medisinsk teknologi som ble grunnlagt i 2016 av Erik Gatenholm og Hector Martinez. Selskapet utvikler og selger bio-blekk og 3D-printere for bioprinting av celler for vevs-rekonstruksjon. I dag er Cellink til stede i mer enn 65 land, har drøyt 800 ansatte og samarbeider med 2200 laboratorier rundt om i verden.

Vokser gjennom oppkjøp
I mars ble den nye 3D -printerserien BIO MDX lansert, noe vi har skrevet om tidligere. Og i løpet av første halvår av 2021 har oppkjøpene vært tette. I starten av sommeren ble det klart at Cellink hadde fått sitt første patent på et robotbasert system for individualiserte og automatiserte estetiske kirurgiske inngrep, for eksempel kosmetiske kirurgiske fyllstoffer. Patentet gjelder for det svenske markedet, men ambisjonen er å søke også i USA og i andre viktige markeder.

Det ble også klart med et europeisk patent på en cellulosebasert bioblekk-teknologi som muliggjør bioprinting av flere celletyper for vevsteknikk og regenerativ medisin. Selskapet kunngjorde også at det hadde kjøpt det amerikanske mikroskopfirmaet Discover Echo.

Tidligere i år kjøpte Cellink det amerikanske selskapet Visikol, som jobber med avansert bildebehandling, 3D-celleanalyser og digital patologi for farmasøytisk og bioteknologisk industri. Før det var Nanoscribe markedsleder innen 3D-bioprinting basert på 2PP (Two-Photon Polymerization) teknikken. Ginolis og MatTek er andre eksempler på nylige oppkjøp.

Cellink blir Bico
På en ekstraordinær generalforsamling 6. august ble det også besluttet at Cellink vil endre navn til Bico, en forkortelse for “bio convergence”, som skal gjenspeile selskapets forretningsstrategi fremover. Konsernet har flere forskjellige datterselskaper som jobber innen forskjellige forretningsområder.

– Vi har utvidet vårt potensiale og gått fra et rent bioprint-selskap til å tilby en biokonvergensløsning ved å kombinere blant annet mikroskopi, AI og analysemetoder. Nå handler det ikke bare om å printe vev, nå kan vi tilby en omfattende produktportefølje, forklarer Erik Gatenholm.

Navneendringen må godkjennes av det svenske selskapsregisteret og deretter kommuniseres med en ny visuell identitet og ny logo.

Fortsetter å investere i Sverige
I løpet av senvåren ble det også klart at selskapet skulle flytte inn i helt nybygde lokaler på Entré Kallebäck i Gøteborg. Dette betyr en samlokalisering av den svenske delen av virksomheten med forskning og utvikling samt produksjon og salg og markedsføring. Lokalene skal være selvforsynt med energi ved hjelp av solceller og egenprodusert vindkraft. Innflyttingen vil finne sted fra januar 2022.

– Flyttingen betyr at vi fortsetter å investere i Sverige og i Gøteborg. Vi har en stor del av vår produksjon der og utvikler alt fra programvare til ulike systemer og maskinvare.

Hva venter Cellink/Bico i nær fremtid?

– Mye vil skje, og vi vil fortsette vår sterke vekstreise med flere oppkjøp i fremtiden. Et spennende område som er nær bioprinting er genomikk, det er noe vi ønsker å se nærmere på. Vi ønsker også å finne synergier mellom våre ulike datterselskaper, sier Erik Gatenholm.

Om Cellink

Cellink tilbyr teknologi, produkter og tjenester for å lage, forstå og beherske biologi. Med fokus på applikasjonsområdene bioprinting, multiomics, cellelinjeutvikling og diagnostikk, utvikler og markedsfører selskapet innovativ teknologi som gjør det mulig for forskere innen biovitenskap å dyrke celler i 3D-miljøer, utføre medisinsk screening med høy gjennomstrømning og skrive ut menneskelige vev og organer for medisinsk, farmasøytisk og og kosmetisk industri. Cellink er notert på Nasdaq Stockholm.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *