Del til kjernereaktor nå tatt i bruk

av Anja Degerholm

Fire fester av denne typen sitter nå i atomreaktoren og vil sitte der i seks år, med regelmessige inspeksjoner. Foto: ORNL/Framatome

Oak Ridge National Laboratory (ORNL), som rapporterer til det amerikanske energibyrået, har 3D-printet fire fester for brenselspatroner til en atomreaktor. Festene er de første i sitt slag, og de er installert og brukes nå i rutinemessige driftsforhold ved et kjernekraftverk i delstaten Alabama.

Komponentene er utviklet i samarbeid med TVA, Framatome og DOE Office of Nuclear Energy-funded Transformational Challenge Reactor (TCR), et program basert på ORNL. Dette skriver ORNL i en pressemelding.

– Distribusjon av 3D-trykte komponenter i en reaktorapplikasjon er en stor milepæl, sier ORNLs Ben Betzler, TCR-programdirektør. Dette viser at det er mulig å levere kvalifiserte komponenter i et sterkt regulert miljø. Dette programmet bygger bro mellom grunnleggende og anvendt vitenskap og teknologi for å levere konkrete løsninger som demonstrerer hvordan avansert produksjon kan transformere reaktorteknologi og komponenter.

Skal sitte i reaktoren i seks år
Festeanordningene er enkle, men med en ikke-geometrisk symmetri, noe som gjorde dem godt egnet til å bli den første additivt tilvirkede applikasjonen som brukes i en atomreaktor. De er laget med pulverbed-teknologi for metall.

ORNLs brede kjernefysiske forsknings- og utviklingsaktiviteter er fokusert på å gi vitenskapelige og teknologiske gjennombrudd for å forlenge levelengden og driften av landets atomkraftflåte, samtidig som utskytingen av nye, avanserte kjernekraftteknologier fremskyndes.

Tennessee Valley Authority’s Brown’s Ferry Nuclear Plant fullførte en planlagt driftsavbrudd i vår for å erstatte komponentene. Brakettene vil sitte i reaktoren i seks år med regelmessige inspeksjoner i løpet av perioden. De vil deretter bli undersøkt og evaluert.

Se mer om prosjektet i videoen nedenfor.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3DVerkstan 2.0 har vekst i sikte

I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.

Publisert av: