Det første Meltio-systemet gikk til SINTEF

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 13 august 2021
Glade fjes på 3DVerkstan etter salget.

3DVerkstan lanserte nylig Meltios 3D-printersystem for utskrift i metall, noe vi har skrevet om tidligere. Selskapet har nå solgt det første systemet for robotintegrasjon til den norske forskningsstiftelsen SINTEF.

– Vi er veldig glade for at SINTEF har valgt å investere i et Meltio -system for robotintegrasjon fra 3DVerkstan. Med SINTEFs avanserte kunnskap om både metall -AM og robotikk, samt tett samarbeid med norsk industri, blir det utrolig spennende å se hvilke applikasjoner som vil bli utviklet i fremtiden, sier Daniel Ljungstig, administrerende direktør i 3DVerkstan.

3DVerkstan har et demoeksemplar av Meltio -systemet i lokalene i Solna.

Har stått på ønskelisten lenge
Forskergruppen Metal Additive Manufacturing ved SINTEF har vært aktiv i ulike prosjekter siden 1990-tallet, fra innovativ prosessutvikling til applikasjoner, prosessintegrasjon og industrialisering.

– Et DED-system (Industrial Class Directed Energy Deposition) som muliggjør forskning på industrialisering av prosesser for metall-AM har stått på ønskelisten for SINTEF Manufacturing i flere år, sier Vegard Brøtan, forskningssjef for AM-gruppen ved SINTEF Manufacturing i en uttalelse til 3DVerkstan.

Meltios skrivere bruker en prosess med sveisetråd og pulver, såkalt Wire-Powder Laser Metal Deposition (WP-LMD) der en høyeffektiv laser smelter tråd og pulver med stor nøyaktighet. Systemet har et kraftig skrivehode som gjør det mulig å skrive ut med to forskjellige materialer samtidig, eller med både tråd og pulver samtidig for å produsere nye legeringer.

Møte kundens behov
Formålet med investeringen er å bygge en robotcelle for hybridproduksjon. Denne oppgaven samler forskere fra tre av SINTEF Manufacturing sine kjernekompetanseområder: kompetanse innen additiv tilvirkning, automatisering og materialvitenskap. Meltios prosesseringsutstyr er kombinert med en industrirobot, prosessovervåking og tilpassbar kontroll for byggingen og en 3 kW slipespindel.

–En praktisk løsning for både avansert forskning og jordnær applikasjonsutvikling, og det vil utvide kapasiteten vår betydelig og vi kan dekke kundenes behov, fra Norge og andre steder, sier Vegard Brøtan.

Les mer

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Siste nytt

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch