Fra bransjetreffet i Danmark

AM Summit -konferansen, organisert av danske AM Hub, tiltrakk seg rundt 300 besøkende. Foto: Anja Degerholm

Torsdag 19. august ble den årlige AM Summit -konferansen avholdt på Dock i København, organisert av Danish AM Hub. Etter halvannet år uten fysiske arrangementer var det stor interesse for å delta – for alle som kunne vise et gyldig covid-sertifikat.

Årets tema var “Additive impact” og hvordan AM -industrien kan påvirke fremtiden gjennom bærekraftig produksjon. Det gikk som en grønn tråd gjennom dagen. Totalt deltok rundt 300 besøkende, 20 foredragsholdere og et trettitalls utstillere fra store danske, svenske og internasjonale selskaper som Prototal, HP, Protech, Massivit 3D og PLM Group.

To av dagens mest kjente foredragsholdere var Stratasys-sjef Yoav Zeif og EOS-sjef Marie Langer, begge deltok via internett. Yoav Zeif formidlet budskapet om at AM -industrien har et ansvar for å skape “mindful” produksjon og at det er store muligheter for å gjøre produksjonen bærekraftig. Stratasys kunngjorde nylig etableringen av en helt ny stilling, en “visepresident for bærekraft”, som vil arbeide for en mer bærekraftig produksjon. Marie Langer i EOS fortalte også om hvordan selskapet jobber med grønne problemstillinger.

Lang messepause
Foredragsprogrammet inkluderte også andre kjente navn som Felix Ewald, administrerende direktør i DyeMansion, som produserer etterbehandlingssystemer. Han snakket om hvordan produksjonen deres kan bli grønnere gjennom strategier for mindre avfall, mer miljøvennlige kjemikalier og smartere logistikk med lavere karbondioksidutslipp som resultat. Michael Mølmer, overlege ved Nordsjællands sykehus, fortalte om hvordan han sammen med det danske 3D-trykkeriet AddiFab utviklet verneutstyr mot covid-19-viruset i form av en snorkelmaske med filtre.

Blant utstillerne var det full fart gjennom dagen. David Boström og hans kolleger fra svenske Wematter så på besøket på AM Summit som en etterlengtet mulighet til å vise frem SLS-printeren Gravity. Et system som Wematter leier ut til sine kunder.

– Den første versjonen kom i 2019, og vi har ikke vært på messer siden den gang, så det er morsomt å endelig få vist det. Det er en helt annen ting å se maskinen i fysisk form og ikke bare digitalt, sier David Boström.

Satser i Danmark
En annen utstiller som kom fra Sverige var 3DVerkstan, som nylig kunngjorde at den satser på det danske markedet og åpner kontorer i Malmø sammen med Lostboyslab. Daniel Ljungstig, administrerende direktør i 3DVerkstan, og kollegene hans hadde nok å gjøre i løpet av dagen.

– Det har vært mye folk, så det er gøy. Investeringen vi gjør i Danmark er hovedsakelig på flere industrielle systemer, og derfor har vi maskiner fra Nexa 3D, Meltio og Formlabs med oss ​​i dag, sier han.

3DVerkstan gikk nylig ut med at man satser på det danske markedet og var derfor på plass på AM Summit med systemer fra Meltio, Nexa 3D og Formlabs.

Den enes søppel, den andres skatt
I løpet av dagen ble det også arrangert mindre seminarer. En av disse handlet om sirkulær additiv produksjon. Jasper Middendorp fra Reflow Filament var med på å fortelle om hvordan mangelen på filamenter med resirkulert plast førte til deres forretningsidé, og at de nå kan produsere materialer som verken er dyrere eller av lavere kvalitet enn nyprodusert plast. Det Amsterdam-baserte selskapets visjon er at plasten skal bli sirkulær og brukes om og om igjen.

Et annet selskap som jobber med resirkulering er svenske Sculptur, som 3dp Norge har skrevet om tidligere. Sculptur var på stedet for å vise møblene sine, som blant annet var laget av gamle fiskenett.

– Vårt forretningskonsept er å tjene penger ved å bruke avfall, forklarte administrerende direktør Glenn Mattsing.

3D-printede romboliger
Dagen endte i verdensrommet. Jakob Lange fra det hypede danske arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group (BIG) fortalte om kuppelboligene som selskapet har utviklet på vegne av Nasa og som ble 3D-printet av ICON. Kuplene vil bli brukt til bakkebasert arbeid på Mars, og NASA leter for tiden etter testpersoner som skal bo i dem i ett år på basen i Houston, Texas, for å simulere astronautenes fremtidige hverdagsliv i verdensrommet. Den danske astronauten Andreas Mogensen fikk deretter æren av å avrunde dagen og fortalte om hvordan additiv produksjon brukes av Nasa.

Reportasje: Anja Degerholm

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: