Fra bransjetreffet i Danmark

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 24 august 2021
AM Summit -konferansen, organisert av danske AM Hub, tiltrakk seg rundt 300 besøkende. Foto: Anja Degerholm

Torsdag 19. august ble den årlige AM Summit -konferansen avholdt på Dock i København, organisert av Danish AM Hub. Etter halvannet år uten fysiske arrangementer var det stor interesse for å delta – for alle som kunne vise et gyldig covid-sertifikat.

Årets tema var «Additive impact» og hvordan AM -industrien kan påvirke fremtiden gjennom bærekraftig produksjon. Det gikk som en grønn tråd gjennom dagen. Totalt deltok rundt 300 besøkende, 20 foredragsholdere og et trettitalls utstillere fra store danske, svenske og internasjonale selskaper som Prototal, HP, Protech, Massivit 3D og PLM Group.

To av dagens mest kjente foredragsholdere var Stratasys-sjef Yoav Zeif og EOS-sjef Marie Langer, begge deltok via internett. Yoav Zeif formidlet budskapet om at AM -industrien har et ansvar for å skape «mindful» produksjon og at det er store muligheter for å gjøre produksjonen bærekraftig. Stratasys kunngjorde nylig etableringen av en helt ny stilling, en «visepresident for bærekraft», som vil arbeide for en mer bærekraftig produksjon. Marie Langer i EOS fortalte også om hvordan selskapet jobber med grønne problemstillinger.

Lang messepause
Foredragsprogrammet inkluderte også andre kjente navn som Felix Ewald, administrerende direktør i DyeMansion, som produserer etterbehandlingssystemer. Han snakket om hvordan produksjonen deres kan bli grønnere gjennom strategier for mindre avfall, mer miljøvennlige kjemikalier og smartere logistikk med lavere karbondioksidutslipp som resultat. Michael Mølmer, overlege ved Nordsjællands sykehus, fortalte om hvordan han sammen med det danske 3D-trykkeriet AddiFab utviklet verneutstyr mot covid-19-viruset i form av en snorkelmaske med filtre.
[metaslider id=15477]

Blant utstillerne var det full fart gjennom dagen. David Boström og hans kolleger fra svenske Wematter så på besøket på AM Summit som en etterlengtet mulighet til å vise frem SLS-printeren Gravity. Et system som Wematter leier ut til sine kunder.

– Den første versjonen kom i 2019, og vi har ikke vært på messer siden den gang, så det er morsomt å endelig få vist det. Det er en helt annen ting å se maskinen i fysisk form og ikke bare digitalt, sier David Boström.

Satser i Danmark
En annen utstiller som kom fra Sverige var 3DVerkstan, som nylig kunngjorde at den satser på det danske markedet og åpner kontorer i Malmø sammen med Lostboyslab. Daniel Ljungstig, administrerende direktør i 3DVerkstan, og kollegene hans hadde nok å gjøre i løpet av dagen.

– Det har vært mye folk, så det er gøy. Investeringen vi gjør i Danmark er hovedsakelig på flere industrielle systemer, og derfor har vi maskiner fra Nexa 3D, Meltio og Formlabs med oss ​​i dag, sier han.

3DVerkstan gikk nylig ut med at man satser på det danske markedet og var derfor på plass på AM Summit med systemer fra Meltio, Nexa 3D og Formlabs.

Den enes søppel, den andres skatt
I løpet av dagen ble det også arrangert mindre seminarer. En av disse handlet om sirkulær additiv produksjon. Jasper Middendorp fra Reflow Filament var med på å fortelle om hvordan mangelen på filamenter med resirkulert plast førte til deres forretningsidé, og at de nå kan produsere materialer som verken er dyrere eller av lavere kvalitet enn nyprodusert plast. Det Amsterdam-baserte selskapets visjon er at plasten skal bli sirkulær og brukes om og om igjen.

Et annet selskap som jobber med resirkulering er svenske Sculptur, som 3dp Norge har skrevet om tidligere. Sculptur var på stedet for å vise møblene sine, som blant annet var laget av gamle fiskenett.

– Vårt forretningskonsept er å tjene penger ved å bruke avfall, forklarte administrerende direktør Glenn Mattsing.

3D-printede romboliger
Dagen endte i verdensrommet. Jakob Lange fra det hypede danske arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group (BIG) fortalte om kuppelboligene som selskapet har utviklet på vegne av Nasa og som ble 3D-printet av ICON. Kuplene vil bli brukt til bakkebasert arbeid på Mars, og NASA leter for tiden etter testpersoner som skal bo i dem i ett år på basen i Houston, Texas, for å simulere astronautenes fremtidige hverdagsliv i verdensrommet. Den danske astronauten Andreas Mogensen fikk deretter æren av å avrunde dagen og fortalte om hvordan additiv produksjon brukes av Nasa.

Reportasje: Anja Degerholm

Les mer

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Siste nytt

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch