fredag 24 november – uke 47
av Anja Degerholm
Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.
Lostboyslab hadde testet mer enn 200 forskjellige materialer på markedet uten å finne noe som levde opp til kravene. Dette resulterte i beslutningen om å produsere sine egne filamenter sammen med den nederlandske produsenten Reflow. Målet var å finne sirkulære og holdbare materialer som er enkle å skrive ut med og som kan resirkuleres.
Materialet er basert på resirkulert matemballasje fra EU som opprinnelig var laget av maisstivelse. Dette betyr at materialet har egenskaper som gir høy utskriftskvalitet og er godt egnet for sluttproduksjon, ifølge produsenten. Videre gir de matte fargene materialet en høy finish og en følelse av kvalitet som mer ligner på keramikk eller leire enn plast.
Alt kan gjenbrukes
“Shades of grey” består av seks farger som er fra hviteste hvitt til kullsort. “Home decor” -kolleksjonen er utviklet av Swedish Style Collection Home, som er kunde hos Lostboyslab, med seks farger som porselenshvitt og sand. De tolv fargene er utviklet i henhold til det svenske NCS -systemet (Natural Color System).
Alle filamenter er biologisk nedbrytbare og resirkulerbare, inkludert emballasjen og spolen som filamentet sitter på. Alt kan resirkuleres og sirkuleres, også direkte i Lostboyslab -mikrofabrikken i Vellinge.
– Vi er stolte over de nye materialene, de tar vår produksjon av visse produkter til et helt nytt nivå når det gjelder farge, finish og holdbarhet. Samarbeidet med både svenske designere, Reflow og NCS har vært nøkkelen til suksess, sier Stefan Larsson, grunnlegger av Lostboyslab.
Filamentene er tilgjengelige via Lostboyslabs nettsted. Til å begynne med er de tilgjengelige i 1,75 millimeter på ruller på 1000 gram, flere størrelser vil bli lagt til.
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
Prototal Industries er en kjent aktør i det nordiske AM-markedet, men har også virksomhet i flere europeiske land. For å ytterligere spre sitt navn benyttet selskapet anledningen til å stille ut på Formnext-messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 9. november, 2023
I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 2. november, 2023
Wilhelmsen og Thyssenkrupp har startet et samarbeid innen additiv produksjon i det felles selskapet Pelagus 3D. Det bør føre til en mer effektiv produksjon av reservedeler i maritim og offshore sektor.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 26. oktober, 2023
Svenske Ekbacken Studios ønsker å lage “mesterverk fra avfall”. På kort tid har de etablert seg i designverdenen med møbler som er 3D-printet fra gamle fiskegarn og med sikte på et globalt marked.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. oktober, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige