3D-printet vaksineplaster bedre enn sprøyter

Forskere ved Stanford University og UNC har benyttet seg av 3D-printing for å lage denne vaksinelappen med mikronåler. Foto via UNC.

Forskere har funnet frem til et vaksineplaster med mikronåler som skal være mer effektivt enn sprøytene. Og det er utviklet ved hjelp av 3D-printing.

Forskere ved Stanford University og University of North Carolina (UNC) har produsert et 3D-printet vaksineplaster som de hevder gir bedre beskyttelse enn en typisk vaksinesprøyte. Påført direkte på huden, ga mikronålplasteret angivelig en immunrespons som er 10 ganger større enn en vaksine injisert i en armmuskel via en nålestikk. Micronål-plasteret har også andre fordeler, inkludert enkel og smertefri påføring, og potensialet for å kunne bli selvadministrert.

“Når vi utvikler denne teknologien, håper vi å legge grunnlaget for en enda raskere global utvikling av vaksiner, ved lavere doser, på en smerte- og angstfri måte,” sa Joseph DeSimone, hovedforfatter av studien og medgründer av 3D-printer OEM Carbon. “En av de største lærdommene vi har lært under pandemien er at innovasjon innen vitenskap og teknologi kan være et være eller ikke vare for internasjonal respons”.

3D-printteknologi brukes i økende grad for å forbedre tilpasningen og nøyaktigheten av mikronålsplastre, som gir en ikke-invasiv og smertefri tilnærming til vaksinasjon. Lappene kan administreres selv og gir et mer attraktivt alternativ til de som har nålefobi, samtidig som de reduserer behovet for opplært personell for å administrere vaksiner.

Plastrene er vanligvis lagd av bittesmå 3D-printede mikronåler plassert på en polymerlapp, og påføres direkte på huden. Vaksinen retter seg deretter mot immuncellene i huden og genererer en anti-genspesifikk antistoffrespons. Plastrene forskerne har benyttet i denne studien er printet med en prototype 3D-printer from Carbon, basert på firmaets Continuous Liquid Interface Production (CLIP) teknologi.

Mikronålsplastre gir også logistiske fordeler. Vaksiner levert via sprøyter krever vanligvis kjøling i kjøleskap eller frysere, og krever som regel en tur til en klinikk, sykehus eller vaksinasjonssenter. I kontrast til dette kan vaksinebelagte mikronålsplastre sendes hvor som helst i verden uten spesiell håndtering, og ettersom de kan administreres selv, vil det bety færre turer til sykehus eller klinikker for pasienter.

Forskerne mener at slike fordeler potensielt kan oppmuntre til høyere vaksinasjonsrater i fremtiden. Det neste steget forskerne ønsker å ta, er å teste Covid-19 vaksinene fra Pfizer og Moderna på slike mikronålsplastre.

Lenke til forskningsrapporten

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *