mandag 11 desember – uke 50
Forskere ved Stanford University og UNC har benyttet seg av 3D-printing for å lage denne vaksinelappen med mikronåler. Foto via UNC.
Forskere har funnet frem til et vaksineplaster med mikronåler som skal være mer effektivt enn sprøytene. Og det er utviklet ved hjelp av 3D-printing.
Forskere ved Stanford University og University of North Carolina (UNC) har produsert et 3D-printet vaksineplaster som de hevder gir bedre beskyttelse enn en typisk vaksinesprøyte. Påført direkte på huden, ga mikronålplasteret angivelig en immunrespons som er 10 ganger større enn en vaksine injisert i en armmuskel via en nålestikk. Micronål-plasteret har også andre fordeler, inkludert enkel og smertefri påføring, og potensialet for å kunne bli selvadministrert.
“Når vi utvikler denne teknologien, håper vi å legge grunnlaget for en enda raskere global utvikling av vaksiner, ved lavere doser, på en smerte- og angstfri måte,” sa Joseph DeSimone, hovedforfatter av studien og medgründer av 3D-printer OEM Carbon. “En av de største lærdommene vi har lært under pandemien er at innovasjon innen vitenskap og teknologi kan være et være eller ikke vare for internasjonal respons”.
3D-printteknologi brukes i økende grad for å forbedre tilpasningen og nøyaktigheten av mikronålsplastre, som gir en ikke-invasiv og smertefri tilnærming til vaksinasjon. Lappene kan administreres selv og gir et mer attraktivt alternativ til de som har nålefobi, samtidig som de reduserer behovet for opplært personell for å administrere vaksiner.
Plastrene er vanligvis lagd av bittesmå 3D-printede mikronåler plassert på en polymerlapp, og påføres direkte på huden. Vaksinen retter seg deretter mot immuncellene i huden og genererer en anti-genspesifikk antistoffrespons. Plastrene forskerne har benyttet i denne studien er printet med en prototype 3D-printer from Carbon, basert på firmaets Continuous Liquid Interface Production (CLIP) teknologi.
Mikronålsplastre gir også logistiske fordeler. Vaksiner levert via sprøyter krever vanligvis kjøling i kjøleskap eller frysere, og krever som regel en tur til en klinikk, sykehus eller vaksinasjonssenter. I kontrast til dette kan vaksinebelagte mikronålsplastre sendes hvor som helst i verden uten spesiell håndtering, og ettersom de kan administreres selv, vil det bety færre turer til sykehus eller klinikker for pasienter.
Forskerne mener at slike fordeler potensielt kan oppmuntre til høyere vaksinasjonsrater i fremtiden. Det neste steget forskerne ønsker å ta, er å teste Covid-19 vaksinene fra Pfizer og Moderna på slike mikronålsplastre.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige