3D-printet vaksineplaster bedre enn sprøyter

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 29 september 2021
Forskere ved Stanford University og UNC har benyttet seg av 3D-printing for å lage denne vaksinelappen med mikronåler. Foto via UNC.

Forskere har funnet frem til et vaksineplaster med mikronåler som skal være mer effektivt enn sprøytene. Og det er utviklet ved hjelp av 3D-printing.

Forskere ved Stanford University og University of North Carolina (UNC) har produsert et 3D-printet vaksineplaster som de hevder gir bedre beskyttelse enn en typisk vaksinesprøyte. Påført direkte på huden, ga mikronålplasteret angivelig en immunrespons som er 10 ganger større enn en vaksine injisert i en armmuskel via en nålestikk. Micronål-plasteret har også andre fordeler, inkludert enkel og smertefri påføring, og potensialet for å kunne bli selvadministrert.

«Når vi utvikler denne teknologien, håper vi å legge grunnlaget for en enda raskere global utvikling av vaksiner, ved lavere doser, på en smerte- og angstfri måte,» sa Joseph DeSimone, hovedforfatter av studien og medgründer av 3D-printer OEM Carbon. «En av de største lærdommene vi har lært under pandemien er at innovasjon innen vitenskap og teknologi kan være et være eller ikke vare for internasjonal respons».

3D-printteknologi brukes i økende grad for å forbedre tilpasningen og nøyaktigheten av mikronålsplastre, som gir en ikke-invasiv og smertefri tilnærming til vaksinasjon. Lappene kan administreres selv og gir et mer attraktivt alternativ til de som har nålefobi, samtidig som de reduserer behovet for opplært personell for å administrere vaksiner.

Plastrene er vanligvis lagd av bittesmå 3D-printede mikronåler plassert på en polymerlapp, og påføres direkte på huden. Vaksinen retter seg deretter mot immuncellene i huden og genererer en anti-genspesifikk antistoffrespons. Plastrene forskerne har benyttet i denne studien er printet med en prototype 3D-printer from Carbon, basert på firmaets Continuous Liquid Interface Production (CLIP) teknologi.

Mikronålsplastre gir også logistiske fordeler. Vaksiner levert via sprøyter krever vanligvis kjøling i kjøleskap eller frysere, og krever som regel en tur til en klinikk, sykehus eller vaksinasjonssenter. I kontrast til dette kan vaksinebelagte mikronålsplastre sendes hvor som helst i verden uten spesiell håndtering, og ettersom de kan administreres selv, vil det bety færre turer til sykehus eller klinikker for pasienter.

Forskerne mener at slike fordeler potensielt kan oppmuntre til høyere vaksinasjonsrater i fremtiden. Det neste steget forskerne ønsker å ta, er å teste Covid-19 vaksinene fra Pfizer og Moderna på slike mikronålsplastre.

Lenke til forskningsrapporten

Les mer

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683