Innovativ måte å samle opp karbondioksid på

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 8 september 2021
Forskerne ved GE Research har utviklet denne varmeveksleren ved hjelp av additiv tilvirkning. Varmeveksleren optimaliserer temperaturen for å maksimere utvinningen av karbondioksid. Foto: Pressefoto

Sist vinter skrev 3dp Norge om GE Research sitt forskningsprosjekt, AIR2WATER, som skulle omdanne luft til vann ved hjelp av en 3D-printet varmeveksler. Forskningsgruppen har nå mottatt midler til et lignende prosjekt. Denne gangen handler det om å samle inn karbondioksid fra luften.

GE Research, sammen med forskere ved UC Berkeley og University of South Alabama, har mottatt 2 millioner dollar fra det amerikanske energibyrået. Målet er å utvikle en metode for å fange karbondioksid direkte fra luften. En teknologi som kan være banebrytende for økonomisk levedyktig fangst i stor skala av karbondioksid for fremtidig energiproduksjon.

Basert på mange års forskning
Metoden betyr at en spesiell 3D-printet varmeveksler brukes sammen med innovative sorbenter. Ifølge forskerne skal dette være en effektiv måte å trekke ut karbondioksid direkte fra luften på. Som i AIR2WATER -prosjektet, er kunnskapen basert på mange års forskning på utvikling og design av varmevekslere i luftfartsindustrien og kraftproduksjonsturbiner.

²

Les mer

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

3D-printet katamaran

Denne båten viser ikke bare gjennomførbarheten av robotisk 3D-utskrift i storformat, men etablerer også grunnlaget for en ny æra innen produksjon av båter og nautiske komponenter, hevder de to selskapene som har samarbeidet om prosjektet.
IMG_4656

ICC standard for betongprinting underveis

International Code Council (ICC) har annonsert at de holder på med utvikling av ICC 1150, som vil bli tidenes første standard for 3D Automated Construction Technology (3DACT), altså 3D-printede betongvegger.
peri-3d-construction-printing2-e1606475885925

Siste nytt

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav

Ultimaker S8 printer fire ganger raskere

I januar 2023 slapp Ultimaker den nye flaggskipmodellen i S-serien, S7. Drøye to år senere kommer oppfølgeren, Ultimaker S8, med både økt hastighet og forbedret utskriftskvalitet.
S8-1

Åpen-kildekode KI lager CAD fra tekst

Ettersom interessen for generativ kunstig intelligens (KI) fortsetter å øke, har 3D-printindustrien vært vitne til vekst i tekst-til-CAD-plattformer. Disse verktøyene lar brukere lage 3D-printbare CAD-filer fra enkle tekstbeskrivelser, noe som gjør additiv produksjon mer allment tilgjengelig.
robot-7785877_1280