3d-printet objekt kjenner interaksjon

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 12 oktober 2021
Forskerne lagde en joystick og testet metoden ved å spille et Pac-Man-spill. Foto: MIT/forskerne

Forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har 3D-printet et objekt som fornemmer hvordan brukeren samhandler med det. Disse smarte gjenstandene kan brukes til fremstilling av for eksempel tekniske hjelpemidler eller intelligente møbler.

MetaSense er en metode for 3D-printing av metamaterialer med innebygde sansemuligheter. Materialet er delt inn i et rutenett med gjentatte celler og inneholder både fleksible filamenter og ledende kobberfilamenter.

Strukturen er bygget med to cellevegger med ledende filamenter som er satt midt mot hverandre, disse fungerer som elektroder. Når cellene trykkes sammen eller fra hverandre, endres avstanden og det overlappende området mellom de motsatte elektrodene. Endringer kan måles og brukes til å beregne størrelsen og retningen til den påførte kraften, samt rotasjon og akselerasjon.

Muliggjør smarte miljøer
For å demonstrere dette lagde forskerne en joystick med fire ledende celler innebygd rundt håndtakets base i hver retning: opp, ned, venstre og høyre. Når brukeren beveger styrespaken, endres avstanden og området mellom de motstående ledende vegger, slik at retningen og størrelsen på hver påført kraft kan leses.

– Det jeg synes er mest spennende med prosjektet er evnen til å integrere sansing direkte i objektets materielle struktur. Dette muliggjør nye intelligente miljøer der objektene våre kan føle hvert samspill med dem, sier Stefanie Mueller, førsteamanuensis i EECS og medlem av Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL), i en pressemelding.

Korrigere kroppsholdning
Stefanie Mueller fortsetter:

– For eksempel kan en stol eller sofa laget av vårt smarte materiale oppdage brukerens kropp når brukeren sitter på den og enten bruke den til å be om spesifikke funksjoner, for eksempel å slå på lampen eller TV-en, eller for å samle inn data for senere analyser., for eksempel å oppdage og korrigere kroppsholdning.

Se mer om prosjektet i videoen nedenfor:

Les mer

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683