3d-printet objekt kjenner interaksjon

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 12 oktober 2021
Forskerne lagde en joystick og testet metoden ved å spille et Pac-Man-spill. Foto: MIT/forskerne

Forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har 3D-printet et objekt som fornemmer hvordan brukeren samhandler med det. Disse smarte gjenstandene kan brukes til fremstilling av for eksempel tekniske hjelpemidler eller intelligente møbler.

MetaSense er en metode for 3D-printing av metamaterialer med innebygde sansemuligheter. Materialet er delt inn i et rutenett med gjentatte celler og inneholder både fleksible filamenter og ledende kobberfilamenter.

Strukturen er bygget med to cellevegger med ledende filamenter som er satt midt mot hverandre, disse fungerer som elektroder. Når cellene trykkes sammen eller fra hverandre, endres avstanden og det overlappende området mellom de motsatte elektrodene. Endringer kan måles og brukes til å beregne størrelsen og retningen til den påførte kraften, samt rotasjon og akselerasjon.

Muliggjør smarte miljøer
For å demonstrere dette lagde forskerne en joystick med fire ledende celler innebygd rundt håndtakets base i hver retning: opp, ned, venstre og høyre. Når brukeren beveger styrespaken, endres avstanden og området mellom de motstående ledende vegger, slik at retningen og størrelsen på hver påført kraft kan leses.

– Det jeg synes er mest spennende med prosjektet er evnen til å integrere sansing direkte i objektets materielle struktur. Dette muliggjør nye intelligente miljøer der objektene våre kan føle hvert samspill med dem, sier Stefanie Mueller, førsteamanuensis i EECS og medlem av Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL), i en pressemelding.

Korrigere kroppsholdning
Stefanie Mueller fortsetter:

– For eksempel kan en stol eller sofa laget av vårt smarte materiale oppdage brukerens kropp når brukeren sitter på den og enten bruke den til å be om spesifikke funksjoner, for eksempel å slå på lampen eller TV-en, eller for å samle inn data for senere analyser., for eksempel å oppdage og korrigere kroppsholdning.

Se mer om prosjektet i videoen nedenfor:

Les mer

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Nordens første testbed for 3D-printet betong

I slutten av april innviet forskningsinstituttet RISE et test- og demomiljø for 3D-printet betong. En unik investering som vil akselerere industriell bruk av teknologien og bane vei for en mer bærekraftig byggebransje i Sverige.
RISE-kollage-768x504

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Siste nytt

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682