3d-printet objekt kjenner interaksjon

Forskerne lagde en joystick og testet metoden ved å spille et Pac-Man-spill. Foto: MIT/forskerne

Forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har 3D-printet et objekt som fornemmer hvordan brukeren samhandler med det. Disse smarte gjenstandene kan brukes til fremstilling av for eksempel tekniske hjelpemidler eller intelligente møbler.

MetaSense er en metode for 3D-printing av metamaterialer med innebygde sansemuligheter. Materialet er delt inn i et rutenett med gjentatte celler og inneholder både fleksible filamenter og ledende kobberfilamenter.

Strukturen er bygget med to cellevegger med ledende filamenter som er satt midt mot hverandre, disse fungerer som elektroder. Når cellene trykkes sammen eller fra hverandre, endres avstanden og det overlappende området mellom de motsatte elektrodene. Endringer kan måles og brukes til å beregne størrelsen og retningen til den påførte kraften, samt rotasjon og akselerasjon.

Muliggjør smarte miljøer
For å demonstrere dette lagde forskerne en joystick med fire ledende celler innebygd rundt håndtakets base i hver retning: opp, ned, venstre og høyre. Når brukeren beveger styrespaken, endres avstanden og området mellom de motstående ledende vegger, slik at retningen og størrelsen på hver påført kraft kan leses.

– Det jeg synes er mest spennende med prosjektet er evnen til å integrere sansing direkte i objektets materielle struktur. Dette muliggjør nye intelligente miljøer der objektene våre kan føle hvert samspill med dem, sier Stefanie Mueller, førsteamanuensis i EECS og medlem av Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL), i en pressemelding.

Korrigere kroppsholdning
Stefanie Mueller fortsetter:

– For eksempel kan en stol eller sofa laget av vårt smarte materiale oppdage brukerens kropp når brukeren sitter på den og enten bruke den til å be om spesifikke funksjoner, for eksempel å slå på lampen eller TV-en, eller for å samle inn data for senere analyser., for eksempel å oppdage og korrigere kroppsholdning.

Se mer om prosjektet i videoen nedenfor:

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *