fredag 8 desember – uke 49
ExAM 510-printeren er en multimaterialprinter for additiv tilvirkning som kan skrive ut med opptil tre forskjellige materialer parallelt. En prototype skal stilles ut på Formnext 2021 og på neste Formnext i 2022 skal den være klar for markedet. Foto: AIM3D
AIM3D, en produsent av 3D-printere med flere materialer, har utviklet en ny, kraftigere 3D-skriver for CEM-prosessen (composite extrusion modelling).
Den nye ExAM 510 har et større byggeområde, høyere presisjon og raskere byggehastigheter. ExAM 510-printeren er en multimaterialprinter for additiv tilvirkning som kan skrive ut med opptil tre forskjellige materialer parallelt.
ExAM 510-printeren er en ytelsesforbedret versjon av den forrige ExAM 255, som begge vil være en del av Rostock-selskapets produktspekter i fremtiden.
Det er en prototype av den nye modellen vil vises som en prototype på Formnext 2021. Etter en betafase med pilotprosessorer, planlegges ExAM 510 å være klar for serieproduksjon i tide til Formnext 2022, ifølge produsenten.
Setter nye standarder med ExAM 510
Som det siste tilskuddet til det tyske selskapets produktutvalg, er ExAM 510-printeren en videreutvikling av den mindre EXAM 255-modellen. Den innovative multimaterialskriveren kan behandle opptil tre materialer. Dette gir rom for to byggematerialer og et støttemateriale. Den utvidede byggeplattformen på 510 x 510 x 400 mm muliggjør en rekke bruksområder. Byggeområdet kan varmes opp til 200ºC for å redusere spenninger i komponenten og for å behandle materialer med høy ytelse. Den har også en betydelig økt byggehastighet, avhengig av materialet, på opptil 250 cm³/t (ved bruk av en 0,4 mm dyse).
Høy presisjon og utmerket komponentkvalitet
ExAM 510-konseptet muliggjør betydelig økt presisjon på de printede komponentene. Målet med å utvikle maskinen var å få enda mer ut av den patenterte AIM3D-ekstruderteknologien. Denne ekstruderklassen muliggjør en ytelse som er opptil 10 ganger høyere enn standard filament-ekstrudere. Bruken av lineære motorer og en stabil mineralstøpt plattform gjør ekstremt presis drift mulig selv ved høye hastigheter, og utnytter dermed potensialet til teknologien fullt ut.
Viktige fordeler med forskjellige materialer og kostnadsbesparelser
Bruken av et bredt spekter av materialer er den spesielle appellen til ExAM 510. AIM3D utstyrer maskinen med et oppvarmet prosesskammer spesialdesignet for høytemperaturplast. Dette muliggjør bearbeiding av høytemperaturplast som PEEK, PEI, PSU, PPS, med og uten fiberfylling. Tilsvarende erfaring med ekstruderne var allerede oppnådd med ExAM 255. Dette betyr at en bruker for eksempel kan behandle PEEK, enten ufylt eller fylt med fibermateriale, direkte i pelletsform i additiv produksjon. Dette gir en enorm kostnadsfordel med tanke på råvarene.
Resirkulering av dette materialet er også mye enklere og billigere. Ifølge produsenten kan et materiale testes på 1 til 2 virkedager og etableres for produksjon på 5 til 10 arbeidsdager. Materialet PEEK, for eksempel, demonstrerer disse høye kostnadsbesparelsene tydeligst: hvis prisen for PEEK-filament er rundt 700 €/kg brukt på konvensjonelle printere innen additiv tilvirkning, kan ExAM 510 bruke PEEK-pellets, som brukes i klassisk sprøytestøping. Markedsprisen på rundt 50 €/kg for PEEK-pellets utgjør kun 7 % av sammenlignbare materialkostnader eller en kostnadsreduksjon med en faktor på 14. Dette åpner for helt nye dimensjoner når det gjelder kostnadseffektivitet.
Bruksområder og potensial
Klassiske bruksområder for høyytelses polymermaterialer finner man f.eks. i bilindustrien, medisinsk teknologi eller romfart. AIM3Ds pilotkunder er fra disse bransjene.
Clemens Lieberwirth, CTO hos AIM3D: –Videreutviklingen av vår patenterte ExAM 255-maskin til ExAM 510 er et teknologisk sprang for oss. Så du kan si at vi nå tilbyr en raskere, større, varmere og mer presis CEM-prosessteknologi for additiv produksjon.
Formnext 2021 foregår 16. november – 19. november 2021 i Frankfurt Am Main. Dette er den ledende messen for additiv tilvirkning og fokuserer på neste generasjon av intelligente produksjonsløsninger. Messen fokuserer på effektiv realisering av deler og produkter, fra design til serieproduksjon.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige