Viser prototype på Formnext

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 27 oktober 2021
ExAM 510-printeren er en multimaterialprinter for additiv tilvirkning som kan skrive ut med opptil tre forskjellige materialer parallelt. En prototype skal stilles ut på Formnext 2021 og på neste Formnext i 2022 skal den være klar for markedet. Foto: AIM3D

AIM3D, en produsent av 3D-printere med flere materialer, har utviklet en ny, kraftigere 3D-skriver for CEM-prosessen (composite extrusion modelling).

Den nye ExAM 510 har et større byggeområde, høyere presisjon og raskere byggehastigheter. ExAM 510-printeren er en multimaterialprinter for additiv tilvirkning som kan skrive ut med opptil tre forskjellige materialer parallelt.

ExAM 510-printeren er en ytelsesforbedret versjon av den forrige ExAM 255, som begge vil være en del av Rostock-selskapets produktspekter i fremtiden.

Det er en prototype av den nye modellen vil vises som en prototype på Formnext 2021. Etter en betafase med pilotprosessorer, planlegges ExAM 510 å være klar for serieproduksjon i tide til Formnext 2022, ifølge produsenten.

Setter nye standarder med ExAM 510
Som det siste tilskuddet til det tyske selskapets produktutvalg, er ExAM 510-printeren en videreutvikling av den mindre EXAM 255-modellen. Den innovative multimaterialskriveren kan behandle opptil tre materialer. Dette gir rom for to byggematerialer og et støttemateriale. Den utvidede byggeplattformen på 510 x 510 x 400 mm muliggjør en rekke bruksområder. Byggeområdet kan varmes opp til 200ºC for å redusere spenninger i komponenten og for å behandle materialer med høy ytelse. Den har også en betydelig økt byggehastighet, avhengig av materialet, på opptil 250 cm³/t (ved bruk av en 0,4 mm dyse).

Høy presisjon og utmerket komponentkvalitet
ExAM 510-konseptet muliggjør betydelig økt presisjon på de printede komponentene. Målet med å utvikle maskinen var å få enda mer ut av den patenterte AIM3D-ekstruderteknologien. Denne ekstruderklassen muliggjør en ytelse som er opptil 10 ganger høyere enn standard filament-ekstrudere. Bruken av lineære motorer og en stabil mineralstøpt plattform gjør ekstremt presis drift mulig selv ved høye hastigheter, og utnytter dermed potensialet til teknologien fullt ut.

Clemens Lieberwirth, CTO hos AIM3D.

Viktige fordeler med forskjellige materialer og kostnadsbesparelser
Bruken av et bredt spekter av materialer er den spesielle appellen til ExAM 510. AIM3D utstyrer maskinen med et oppvarmet prosesskammer spesialdesignet for høytemperaturplast. Dette muliggjør bearbeiding av høytemperaturplast som PEEK, PEI, PSU, PPS, med og uten fiberfylling. Tilsvarende erfaring med ekstruderne var allerede oppnådd med ExAM 255. Dette betyr at en bruker for eksempel kan behandle PEEK, enten ufylt eller fylt med fibermateriale, direkte i pelletsform i additiv produksjon. Dette gir en enorm kostnadsfordel med tanke på råvarene.

Resirkulering av dette materialet er også mye enklere og billigere. Ifølge produsenten kan et materiale testes på 1 til 2 virkedager og etableres for produksjon på 5 til 10 arbeidsdager. Materialet PEEK, for eksempel, demonstrerer disse høye kostnadsbesparelsene tydeligst: hvis prisen for PEEK-filament er rundt 700 €/kg brukt på konvensjonelle printere innen additiv tilvirkning, kan ExAM 510 bruke PEEK-pellets, som brukes i klassisk sprøytestøping. Markedsprisen på rundt 50 €/kg for PEEK-pellets utgjør kun 7 % av sammenlignbare materialkostnader eller en kostnadsreduksjon med en faktor på 14. Dette åpner for helt nye dimensjoner når det gjelder kostnadseffektivitet.

Bruksområder og potensial
Klassiske bruksområder for høyytelses polymermaterialer finner man f.eks. i bilindustrien, medisinsk teknologi eller romfart. AIM3Ds pilotkunder er fra disse bransjene.

Clemens Lieberwirth, CTO hos AIM3D: –Videreutviklingen av vår patenterte ExAM 255-maskin til ExAM 510 er et teknologisk sprang for oss. Så du kan si at vi nå tilbyr en raskere, større, varmere og mer presis CEM-prosessteknologi for additiv produksjon.

Formnext 2021 foregår 16. november – 19. november 2021 i Frankfurt Am Main. Dette er den ledende messen for additiv tilvirkning og fokuserer på neste generasjon av intelligente produksjonsløsninger. Messen fokuserer på effektiv realisering av deler og produkter, fra design til serieproduksjon.

Les mer

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt