Protolabs med nytt 3D-printsenter

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 16 november 2021
Det nye 3D-printsenteret til Protolabs i Putzbrunn, Tyskland. Pressebilde.

Protolabs har nå åpnet sitt toppmoderne 3D-printsenter i Putzbrunn utenfor München, Tyskland. De totalt 6500 kvadratmeterne har over seksti 3D-printmaskiner som kan utføre mange forskjellige prosesser som DMLS, Multi Jet Fusion, stereolitografi og selektiv lasersintring. Interessen for 3D-printing har økt radikalt de siste årene og Protolabs anlegg vil betjene kunder innen flere ulike bransjer som bilindustrien, medisinsk teknologi, romfartsteknologi og maskin- og anleggsteknikk.

Totalt er nesten 13,5 millioner euro investert i anlegget, inkludert det siste innen ventilasjons- og energiforsyningsteknologi. Ytterligere 2,5 millioner euro skal også investeres i mer maskineri og nye tjenester. Samlet sett øker Protolabs, som kaller seg bransjeledende innen produksjon av prototyper og mindre serier, sin 3D-printkapasitet med opptil 60 prosent. Selskapet forventer en gjennomsnittlig vekst på 20 prosent per år.

–Vi er veldig glade for nå å ha åpnet vårt nye europeiske 3D-printsenter,» forklarer Daniel Cohn, administrerende direktør for Protolabs i Tyskland. –Vi kan dermed tilby våre kunder et enda bedre spekter av tjenester og fortsette å holde løftet vårt om å levere kvalitetsmaskinerte prototyper og små serier på bare noen få dager.

Maskinoperatør inne på 3D-printsenteret i Putzbrunn. Pressebilde.

Grønt 3D-utskriftssenter – sertifisert i henhold til ISO14001-standarden
Bærekraftig utvikling er avgjørende for Protolabs og fokus i planlegging og bygging av bygget har vært på bærekraftige konsepter og teknologier. Protolabs-anlegget har ledet an for banebrytende energistandarder og Putzbrunn-virksomheten har også en detaljert miljøstrategi med fremtidsrettede produksjonsmuligheter for å spare ressurser og redusere karbonavtrykket. ISO14001-sertifiseringen er et bevis på selskapets fokus på bærekraft på alle områder.
På den ene siden har energiforbruket blitt betydelig redusert takket være teknologier for varmegjenvinning og spillvarmeutnyttelse, samt intelligent sammenkobling av andre viktige prosesstekniske virkemidler for å spare energi og ressursforbruk. Ved anlegget er det også lademuligheter for el- og hybridbiler i eget parkeringshus hvor strømmen kommer fra en blanding av grønn strøm. Et annet fokus har vært på støynivået i bygget. Med moderne filtre og lyddempere kan Protolabs holde lydutslippene under 26 desibel.

Les mer

Dømt til bot på 17 millioner dollar for patentkopiering

3D-printerprodusenten Markforged har blitt pålagt å betale Continuous Composites 17,34 millioner dollar som en del av et patentsøksmål som startet i 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Siste nytt

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot

Dømt til bot på 17 millioner dollar for patentkopiering

3D-printerprodusenten Markforged har blitt pålagt å betale Continuous Composites 17,34 millioner dollar som en del av et patentsøksmål som startet i 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1