3D-printing på norske sykehus

Illustrasjonsbilde: Pixabay/sasint

På Oslo Universitetssykehus jobber flere avdelinger med 3D-printing, og målet er å skape et felles 3D-print senter for å få en lavterskel, intern løsning på OUS.

Oslo Universitetssykehus
–Dette mener vi er til fordel både for pasienter og de ansatte. I mitt prosjekt jobber jeg tett med min samarbeidspartner Dr. Stefan Huhnstock for å bistå først og fremst ortopedisk avdelinger, men også andre avdelinger slik som gastrokirugi, kjevekirurgi og radiologi. Med hjelp av ortopediske midler har vi kjøpt inn en 3D printer. Det forklarer Celine Krefting som er spesialingeniør ved Medisinsk- teknologisk avdeling (MTA) ved Oslo Universitetssykehus.

I tillegg til å printe 3D modeller av knokler er det et annet spennende prosjekt i gang på OUS. Noe som kanskje gjør operasjonene enda litt lettere. Også dette ved bruken av 3D printing.

–Vi har også begynt å printe så kalte borre- og kutteguider. Disse er 1:1 i skala så om den passer perfekt på den 3D printede modellen så passer den perfekt på pasienten. Disse guidene tar vi med inn på operasjonsstuen slik at man kan borre- eller kutte direkte på pasienten, via guidene.

Rikshospitalet
I tillegg til samarbeidet mellom Ortopedisk klinikk og Medisinsk-teknologisk avdeling, jobber Intervensjonssenteret (IVS) på Rikshospitalet blant annet med 3D printing av barnehjerter. I tillegg printer de for Thoraxkirurgisk-, ansikts- og kjevekirurgisk avdeling. Nå organiseres blant annet MTA og IVS i en felles teknologiklinikk. Det vil gi flere muligheter til å bygge kompetanse og videreutvikle bruksområdene for 3D print.

–3D printing av ansiktsskjelett har blitt et viktig verktøy innen avansert kjeve og ansiktskirurgi, forteller Krefting. Ved for eksempel 3D printing av barnehjerte som har et hull som skal lukkes printer IVS kan vi printe hele hjertet slik at kirurgen kan se og kjenne hva som er den beste veien fram til dette hullet under operasjon. Ved Intervensjonssenteret pågår et arbeid med ren virtuell bruk av 3D modellene som hologrammer innen hjerte og leverkirurgi.

Bergen
Det medisin-tekniske miljøet i Helse Bergen var de første som testet 3D-printing i helsevesenet. Først på leken “hobbybasis” i 2014, før det tok av. I dag jobber fagpersoner med å lage bitte små ørepropper til høreapparater for de minste barna. I stedet for å bestille hos en leverandør, der det er ventetid på flere uker, kan man 3D-printe det lokalt i løpet av et døgn.

Les mer om 3D-printing på norske sykehus på healthtalk.no og NRK har en nyere artikkel om kirurgitrening ved kopiering av kroppsdeler ved sykehuset i Lærdal

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *