3D-printing på norske sykehus

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 8 desember 2021
Illustrasjonsbilde: Pixabay/sasint

På Oslo Universitetssykehus jobber flere avdelinger med 3D-printing, og målet er å skape et felles 3D-print senter for å få en lavterskel, intern løsning på OUS.

Oslo Universitetssykehus
–Dette mener vi er til fordel både for pasienter og de ansatte. I mitt prosjekt jobber jeg tett med min samarbeidspartner Dr. Stefan Huhnstock for å bistå først og fremst ortopedisk avdelinger, men også andre avdelinger slik som gastrokirugi, kjevekirurgi og radiologi. Med hjelp av ortopediske midler har vi kjøpt inn en 3D printer. Det forklarer Celine Krefting som er spesialingeniør ved Medisinsk- teknologisk avdeling (MTA) ved Oslo Universitetssykehus.

I tillegg til å printe 3D modeller av knokler er det et annet spennende prosjekt i gang på OUS. Noe som kanskje gjør operasjonene enda litt lettere. Også dette ved bruken av 3D printing.

–Vi har også begynt å printe så kalte borre- og kutteguider. Disse er 1:1 i skala så om den passer perfekt på den 3D printede modellen så passer den perfekt på pasienten. Disse guidene tar vi med inn på operasjonsstuen slik at man kan borre- eller kutte direkte på pasienten, via guidene.

Rikshospitalet
I tillegg til samarbeidet mellom Ortopedisk klinikk og Medisinsk-teknologisk avdeling, jobber Intervensjonssenteret (IVS) på Rikshospitalet blant annet med 3D printing av barnehjerter. I tillegg printer de for Thoraxkirurgisk-, ansikts- og kjevekirurgisk avdeling. Nå organiseres blant annet MTA og IVS i en felles teknologiklinikk. Det vil gi flere muligheter til å bygge kompetanse og videreutvikle bruksområdene for 3D print.

–3D printing av ansiktsskjelett har blitt et viktig verktøy innen avansert kjeve og ansiktskirurgi, forteller Krefting. Ved for eksempel 3D printing av barnehjerte som har et hull som skal lukkes printer IVS kan vi printe hele hjertet slik at kirurgen kan se og kjenne hva som er den beste veien fram til dette hullet under operasjon. Ved Intervensjonssenteret pågår et arbeid med ren virtuell bruk av 3D modellene som hologrammer innen hjerte og leverkirurgi.

Bergen
Det medisin-tekniske miljøet i Helse Bergen var de første som testet 3D-printing i helsevesenet. Først på leken «hobbybasis» i 2014, før det tok av. I dag jobber fagpersoner med å lage bitte små ørepropper til høreapparater for de minste barna. I stedet for å bestille hos en leverandør, der det er ventetid på flere uker, kan man 3D-printe det lokalt i løpet av et døgn.

Les mer om 3D-printing på norske sykehus på healthtalk.no og NRK har en nyere artikkel om kirurgitrening ved kopiering av kroppsdeler ved sykehuset i Lærdal

Siste nytt

Stort potensial for 3D-printede verktøyinnsatser

Protech lanserer muligheten til å 3D-printe verktøyinnsatser med Xact Metals 3D-printere og Uddeholm Corrax stålpulver. Det beskrives som et viktig skritt mot en bredere bruk av additiv produksjon i form- og verktøyindustrien.
Corrax-2-768x512

Elektrisk motorsykkel av kun 3D-printede deler

På en nylig messe i Japan viste 3D-printerprodusenten BigRep frem en elektrisk motorsykkel som utelukkende består av 3D-printede deler, unntatt elektronikken.
Nera_eMotorbike-1-1024x683

Konsumentemballasjer av plast blir filament for 3D-printing

Mengden plastavfall i tyske husholdninger er tredoblet de siste 30 årene, en stor del av dette kommer fra emballasje. Tyske forskere har nå klart å konvertere plast til filament for 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Stratasys slipper stor og rask SLA-nyhet

På den store AM-messen Rapid + TCT i Detroit 8.-10. april avduket Stratasys et nytt produkt i SLA: Neo800+. En 3D-printer som vil kunne skrive ut 50 prosent raskere enn forgjengeren.
Neo800-768x512

Les mer

Standarder for 3D-printing i maritim- og offshoresektorene

International Association of Classification Societies (IACS), en organisasjon for tekniske standarder som dekker over 90 % av verdens lasteførende flåte, har publisert nye retningslinjer som tar sikte på å veilede bruken av 3D-printing i maritim- og offshoresektorene. "Recommendation 186" angir et standardisert rammeverk for kvalifisering, godkjenning og sertifisering av metalldeler produsert ved bruk av additiv produksjon (AM).
3D-Press-release-new-image-1024x535

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Trender for 3D Printing i 2025: Spørreundersøkelse

3d Printing Industry har som vanlig i starten av året spurt bransjeeksperter om sine spådommer for årets 3D-printmarked. Her er en oppsummering, og vi kan vel fastslå at det råder optimisme om utbredelsen av 3D-printing blant de som har uttalt seg.
company-3502288_1280