Etter et digitalt arrangement i fjor var det nok en gang tid for bransjen å møtes på en fysisk messe da Formnext åpnet dørene 16. november. På fire dager viste 606 utstillere fra 36 land siste nytt innen additiv produksjon til de nesten 18 000 besøkende.
Formnext arrangeres for syvende år på rad. Da det var på tide å se Messe Frankfurt igjen, var det med visse begrensninger i henhold til den såkalte 2G-regelen, som betyr at kun de som var vaksinert mot covid-19 eller hadde blitt friske fra sykdommen kunne besøke messen. Det var valgfritt å bruke munnbind, men dette mer regel enn unntak ute på messegulvet.
Selv om besøkstallet var lavere enn sist, var stemningen høy og mange utstillere som 3DP Norge snakket med fremhevet at de som var tilstede virkelig var interessert i det som ble vist og var villig til å satse.
Lanserer lavlegert stål
Blant utstillerne var flere svenske bedrifter. For eksempel Digital Metal som slapp flere nyheter under messen. For det andre to nye materialer og en ny programvare.
– DM 4140 er det første lavlegerte stålet vi slipper, sier Mats Persson hos Digital Metal.
Et materiale som er vanlig i bransjen når det gjelder serieproduksjon med konvensjonelle teknikker hvor det brukes metallpulver, som for eksempel Metal Injection Molding (MIM, pulversprøytestøping). Materialet brukes blant annet til komponenter som gir og koblingsstenger som skal tåle høy belastning.
[metaslider id=16728]
Den andre materialnyheten er en superlegering, nikkel-kromlegeringen DM 718, et materiale som blant annet brukes i flyindustrien fordi det tåler høye temperaturer og er korrosjonsbestandig.
I tillegg presenterte Digital Metal en programvare, DMS-LNX 1.o Panel Interface, en digital plattform for integrering av produksjonslinjer utviklet i samarbeid med Siemens. Et steg mot en stadig mer automatisert produksjon.
«Ønsker å ekspandere globalt»
Svenske Freemelt hadde egen stand for første gang og viste frem sitt open source E-PBF-system (Electron Beam Powder Bed Fusion) Freemelt ONE, som først og fremst er beregnet på materialutvikling.
– Det har vært stor interesse, klart over forventning. Ekstra gøy er det at vi har hatt besøk av mange beslutningstakere som er interessert i Freemelt ONE, sier Ulf Hansson, salgssjef i selskapet.
Freemelt ble notert på Nasdaq i sommer og har ambisjon om å vokse utenfor Sveriges grenser. En del av den investeringen er et kontor med utstillingslokale i Esslingen, Tyskland, utenfor Stuttgart. I sommer ble Peter Jain fra Desktop Metal rekruttert som leder av kontoret, han er også global salgssjef for Freemelt. Han sier at Tyskland er et viktig marked for selskapet, men det er større ambisjoner enn som så.
– Vi ønsker å ekspandere globalt. Å delta på en messe som Formnext er en måte å rette oppmerksomheten mot teknologi og få fart på den utviklingen, sier Peter Jain.
Setter lyset på etterbehandlingsmetode
Västerås-bedriften Quintus Technologies er på stedet for å vise hvordan varm isostatpressing, såkalt HIP, kan være en fordelaktig etterbehandlingsmetode for 3D-printede deler av metall. En måte å fjerne konstruksjonsfeil som porøsitet og sprekker.
– Det er en metode som kan øke utmattelsesstyrken radikalt, med 10 til 100 ganger, sier Anders Magnusson, forretningsutviklingssjef i Quintus.
I dag er det først og fremst luftfartsindustrien og det medisinske feltet som bruker HIP, men det er betydelig flere potensielle markeder ifølge Anders Magnusson.
– I stedet for å bruke tre forskjellige ovner til å varmebehandle komponenten, kan du gjøre alt med en HIP i stedet. Da kreves kun ett prosesstrinn.
Quintus ble grunnlagt av noen ansatte fra ASEA og er i dag markedsleder innen HIP-utstyr. Det er bare tre eller fire aktører globalt i dette segmentet.
[metaslider id=16737]
Felles stand med Beamit
Sandvik stilte ut sammen med Beamit, hvor Sandvik er partner. Standen viste hovedsakelig ulike metallpulver og eksempler på bruksområder.
– Vi ønsker å vise fellestilbudet vi har sammen med Beamit, hele additive verdikjeden, sier Paulina Kjellin, ansvarlig for merkevare- og innholdsmarkedsføring i Sandvik.
I vår meldte Sandvik at det har lykkes å trykke store komponenter i materialet Osprey 2507 til olje- og gassindustrien. En krom-nikkel-legering som motstår korrosjon i sjøvann. Eksempler på deler trykket med Osprey 2507 ble også vist på standen.
– Det er et materiale som lett sprekker, men vi klarte å finne de riktige utskriftsparametrene. Dette er en viktig suksess fordi utskrift er mye raskere enn støping av komponenter. I tillegg er det ikke nødvendig å lagerføre deler, noe olje- og gassindustrien ønsker å unngå, sier Johan Wallin, produktsjef additiv tilvirkning for offshore.
Sterk plast hos Intamsys
Fokuset på den tyske Intamsys-standen var deres egne 3D-printere i tre forskjellige størrelser samt sterke termoplaster som PEEK og Ultem, men også proprietære støttematerialer. Additiva er forhandler av Intamsys-produkter i Sverige og selskapets administrerende direktør Robert Andersson var på plass for å møte messebesøkende.
– Vi trekker blant annet frem PEEK, en av de sterkeste plastene som kan printes med, sier han.
Intamsys viste inngangsmodellen Funmat HT, den mellomstore Funmat Pro 410 og den 1,4 tonn tunge Funmat Pro 610 HT. Sistnevnte med et byggevolum på 610 x 508 x 508 millimeter og som tåler temperaturer opp til 300 grader Celsius.
– Den høye temperaturen gjør at delene ikke bøyer seg, eller «varper» som vi sier i bransjen, sier Robert Andersson.
[metaslider id=16741]
Trippel på Stratasys
Storskala, masseproduksjon og sluttbruk var nøkkelordene da Stratasys gjorde en stor trippellansering i vår . Hele den nye produktlinjen ble vist på selskapets stand under Formnext.
– Vi har nylig gjort tre oppkjøp, som betyr at vi nå har en større portefølje av polymerer. Nå er det teknikere for alle behov, sier Stefan Zoller, teknisk konsulent i Stratasys.
Dette handler for eksempel om startup-selskapet Origin og deres Origin One som kom i en oppdatert versjon i vår med den patenterte P 3- teknologien, som er en videreutvikling av DLP-prinsippet (Digital Light Processing).
Den nye H350 med den pulverbaserte SAF (Selective Absorption Fusion) teknologien, som er designet for høye volum og serieproduksjon, ble også vist på standen, det samme var FDM-skriveren F770 i storformatklassen.
Vasking og herding av store deler
Formlabs introduserte nylig nye og oppdaterte versjoner av etterbehandlingsmaskinene Wash (L) og Cure (L) for SLA-utskrift .
– De nye modellene er tilpasset større deler, de er veldig enkle å bruke, sier Christine Beuchel, landmarkedssjef for Formlabs.
New Wash (L) og Cure (L) selges via forhandleren 3DVerkstan, samt Formlabs andre produkter som SLS-3D-skriveren Fuse 1.
Selskapets stand inneholdt også 3D-printede solbrilleinnfatninger utviklet av det sveitsiske selskapet Marcus Marienfeldt, som vil være på markedet i løpet av første kvartal 2022.