Mot en holdbar tilvirkning i 2030

Robert Kniola, grunnlegger og administrerende direktør i Wematter. Foto: Pressebilde

Kan additiv tilvirkning være løsningen på globale problemer som brutte logistikkjeder og tærende ressursbruk? Ja, sier Robert Kniola, grunnlegger og administrerende direktør for den svenske 3D-printerprodusenten Wematter.

På AM-dagen i Stockholm i dag snakket han mer om hvordan 3D-printing kan forandre verden til det bedre. Robert Kniolas presentasjon dreide seg om miljøaspekter og bærekraft på ulike måter. Tittelen er “Hvordan gjør vi additiv tilvirkning bærekraftig innen 2030?”.

– Wematter er et oppskalerings-selskap med en idé om bærekraft som ligger i vårt DNA, sier Robert Kniola.

Leier ut utstyr
Wematter produserer og leier ut pulverbed SLS 3D-skrivere som bruker polymerer. Selskapets økosystem inkluderer 3D-printeren Gravity, rensemaskinen Density, programvaren Deep Space Cloud og egne materialer.

Visjonen er å “demokratisere” 3D-printing og gjøre teknologien tilgjengelig for flere. I sin presentasjon gikk Robert Kniola dypt inn i tre begreper som relaterer seg til nettopp dette. For det første handler det om å desentralisere AM.

– Vi ønsker å senke barrieren slik at hvem som helst kan bruke 3D-printing med SLS. Det bør ikke bare være for eksperter.

Pulveret resirkuleres
Det andre konseptet handler om en sirkulær økonomi hvor maskinene leies ut og flyttes mellom kunder ut fra behov. Og for det tredje blir pulveret som brukes i maskinene resirkulert.

– Det betyr at pulveret kan flyttes, fra en kunde som trenger et høy-ytelsespulver til en annen kunde som ikke har samme krav, for eksempel til bruk i utdanning eller til anatomiske modeller.

Så hvordan kan additiv produksjon være bærekraftig innen 2030?

– Gjennom lokal produksjon, fleksibel produksjon og lavere materialforbruk, sier Robert Kniola.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Hexagon vil vokse gjennom samarbeid

Hexagon ble grunnlagt i 1992 i Stockholm og arbeidet da med systemer for måling og posisjonering. Siden den gang har selskapet vokst til et globalt teknologikonsern og nå er målet å “sette data i arbeid for å skape en autonom fremtid”, inkludert i additiv tilvirkning.

Publisert av: