Printede organer kan redde liv i fremtiden

Itedale Namro Redwan leder Cellinks forsknings- og applikasjonsteam. Foto: Pressebilde

Kunnskapen og teknologien for å skrive ut menneskelig vev finnes allerede, men år med kliniske studier kreves for å bruke det på mennesker. Men bioprinting kan allerede i dag bidra til å forbedre menneskers helse, sier Itedale Namro Redwan, som leder Cellinks forsknings- og utviklingsteam.

7. desember besøker hun vår svenske avdelings event, AM Dagen for å fortelle mer om det arbeidet og mulighetene for bioprinting i fremtiden.

– Jeg skal fortelle mer om hvorfor Cellink utviklet teknologien vi bruker og hva du faktisk kan gjøre med den, sier Itedale Namro Redwan.

Siden starten i 2016 har Cellink vokst eksplosivt. I dag er bioprinting kun en del av selskapets virksomhet, og nylig skiftet konsernet navn til Bico med et bredere fokus på biokonvergens, men et datterselskap med fokus på bioprinting beholdt navnet Cellink. Itedale Namro Redwan har en doktorgrad i medisinsk/organisk kjemi fra Universitetet i Gøteborg og hadde deretter en postdoktorstilling ved Gladstone Institutes i San Francisco. Før hun begynte i Cellink, var hun forskningsassistent ved Gøteborgs universitet.

Itedale Namro leder nå Redwan Cellinks forsknings- og utviklingsteam som utvikler bioblekk-relaterte produkter og applikasjoner. Fokus er på å lage applikasjoner og verktøy som kan føre til fremgang på feltet.

Kan gjøre transplantasjonskøer kortere
Muligheten for å skrive ut menneskelig vev gjør allerede i dag at legemiddelutviklingen kan akselereres og at dyr kan erstattes i kliniske studier. Målet er imidlertid å etter hvert kunne bruke trykt vev i menneskekroppen.

– Det kan handle om regenerative applikasjoner, utskrift av organer som faktisk kan redde folk som står i transplantasjonskøen. Vi er ikke der ennå, det tar mange år med kliniske studier før dette kan bli en realitet.

Studier på mennesker er i gang
Rundt om i verden er det flere forskningsstudier som har søkt om å bruke bioprintet vev på mennesker.

– Vi har en kunde i Canada som driver et forskningsprosjekt med printet brusk som kan brukes på enkeltpersoner som har fått hudkreft på nesen. Det kan være et første skritt å bruke metoden på mennesker, det er lettere å bruke overfladiske organer som hud og brusk enn indre organer.

– I min presentasjon ønsker jeg å fremheve hvordan bruken av bioprinting i dag kan bane vei for fremtidige anvendelser innen det medisinske feltet og hvordan det kan forbedre menneskers helse, sier Itedale Namro Redwan.

AM Dagen går av stabelen på Kistamässan utenfor Stockholm 7. desember.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Lysende forretningsidé

En mer fleksibel og bærekraftig produksjonsmetode førte til at Signify, tidligere Philips Lighting, introduserte 3D-printing i sin produksjon. Selskapet har vært en pioner innen belysningsindustrien for å ta i bruk additiv produksjon – men reisen dit har ikke vært enkel.

Publisert av: