Printede organer kan redde liv i fremtiden

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 1 desember 2021
Itedale Namro Redwan leder Cellinks forsknings- og applikasjonsteam. Foto: Pressebilde

Kunnskapen og teknologien for å skrive ut menneskelig vev finnes allerede, men år med kliniske studier kreves for å bruke det på mennesker. Men bioprinting kan allerede i dag bidra til å forbedre menneskers helse, sier Itedale Namro Redwan, som leder Cellinks forsknings- og utviklingsteam.

7. desember besøker hun vår svenske avdelings event, AM Dagen for å fortelle mer om det arbeidet og mulighetene for bioprinting i fremtiden.

– Jeg skal fortelle mer om hvorfor Cellink utviklet teknologien vi bruker og hva du faktisk kan gjøre med den, sier Itedale Namro Redwan.

Siden starten i 2016 har Cellink vokst eksplosivt. I dag er bioprinting kun en del av selskapets virksomhet, og nylig skiftet konsernet navn til Bico med et bredere fokus på biokonvergens, men et datterselskap med fokus på bioprinting beholdt navnet Cellink. Itedale Namro Redwan har en doktorgrad i medisinsk/organisk kjemi fra Universitetet i Gøteborg og hadde deretter en postdoktorstilling ved Gladstone Institutes i San Francisco. Før hun begynte i Cellink, var hun forskningsassistent ved Gøteborgs universitet.

Itedale Namro leder nå Redwan Cellinks forsknings- og utviklingsteam som utvikler bioblekk-relaterte produkter og applikasjoner. Fokus er på å lage applikasjoner og verktøy som kan føre til fremgang på feltet.

Kan gjøre transplantasjonskøer kortere
Muligheten for å skrive ut menneskelig vev gjør allerede i dag at legemiddelutviklingen kan akselereres og at dyr kan erstattes i kliniske studier. Målet er imidlertid å etter hvert kunne bruke trykt vev i menneskekroppen.

– Det kan handle om regenerative applikasjoner, utskrift av organer som faktisk kan redde folk som står i transplantasjonskøen. Vi er ikke der ennå, det tar mange år med kliniske studier før dette kan bli en realitet.

Studier på mennesker er i gang
Rundt om i verden er det flere forskningsstudier som har søkt om å bruke bioprintet vev på mennesker.

– Vi har en kunde i Canada som driver et forskningsprosjekt med printet brusk som kan brukes på enkeltpersoner som har fått hudkreft på nesen. Det kan være et første skritt å bruke metoden på mennesker, det er lettere å bruke overfladiske organer som hud og brusk enn indre organer.

– I min presentasjon ønsker jeg å fremheve hvordan bruken av bioprinting i dag kan bane vei for fremtidige anvendelser innen det medisinske feltet og hvordan det kan forbedre menneskers helse, sier Itedale Namro Redwan.

AM Dagen går av stabelen på Kistamässan utenfor Stockholm 7. desember.

Les mer

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

3D-printet katamaran

Denne båten viser ikke bare gjennomførbarheten av robotisk 3D-utskrift i storformat, men etablerer også grunnlaget for en ny æra innen produksjon av båter og nautiske komponenter, hevder de to selskapene som har samarbeidet om prosjektet.
IMG_4656

ICC standard for betongprinting underveis

International Code Council (ICC) har annonsert at de holder på med utvikling av ICC 1150, som vil bli tidenes første standard for 3D Automated Construction Technology (3DACT), altså 3D-printede betongvegger.
peri-3d-construction-printing2-e1606475885925

Siste nytt

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav

Ultimaker S8 printer fire ganger raskere

I januar 2023 slapp Ultimaker den nye flaggskipmodellen i S-serien, S7. Drøye to år senere kommer oppfølgeren, Ultimaker S8, med både økt hastighet og forbedret utskriftskvalitet.
S8-1

Åpen-kildekode KI lager CAD fra tekst

Ettersom interessen for generativ kunstig intelligens (KI) fortsetter å øke, har 3D-printindustrien vært vitne til vekst i tekst-til-CAD-plattformer. Disse verktøyene lar brukere lage 3D-printbare CAD-filer fra enkle tekstbeskrivelser, noe som gjør additiv produksjon mer allment tilgjengelig.
robot-7785877_1280