
Et slovakisk 3D-printfirma har produsert sølvmynter som faktisk er lovlig betalingsmiddel.
3D-printing av penger har lenge vært en fantasi som folk lurte på ville være mulig. Men nå er det faktisk gjort: PRINTY har 3D-printet en sølvmynt som er lovlig betalingsmiddel. Selskapet PRINTY har eksistert i flere år, og tilbyr 3D-printing i metall til kunder, de bruker utstyr fra bl.a. Desktop Metal og ExOne. For tiden har de et Desktop Metal Studio System, samt to ExOne 160Pro-systemer, og planlegger å ta i bruk fem 3D-printere etter hvert. Målet deres er å tilby rimelig 3D-utskrift for bransjer som ikke har råd til de tradisjonelle (og dyre) 3D-printsystemene for metallprinting.
Dette er en god strategi, siden det er mange generelle produksjonsoperasjoner som krever lavvolumsmetalldeler som ikke trenger de høye toleransene som er mulig i high-end metall 3D-utskrift.
Nylig ble PRINTY oppsøkt av Pressburg Mint i Bratislava for et veldig uvanlig prosjekt: Å 3D-printe en sølvmynt. Geometrien til disse myntene var slik at myntverket ikke kunne produsere det ved bruk av tradisjonelle metoder, og de inngikk kontrakt med PRINTY om bistand under et offentlig anbud.

PRINTY fikk bistand fra 3D-printerens produsent ExOne, som utviklet de nødvendige parametrene printeren måtte ha for å kunne lage denne mynten. Myntene produseres i en flertrinns prosess. De blir først 3D-printet med en binder. Deretter brenner en sintringsprosess ut bindemidlet og smelter sølvpartiklene sammen til et fast objekt. Den resulterende sølvgjenstanden får en polering, og til slutt ble det i dette tilfellet festet diamanter på mynten, som du kan se øverst.
Myntene er printet for to land i Sør-Stillehavet: Tokelau, et selvstyrt territorium under New Zealand, og Niue, en selvstyrt øy som er fritt assosiert med New Zealand. De 3D printede myntene skal være gyldige som betalingsmiddel i disse landene, men er ikke beregnet for å sirkulere. Myntenheten er New Zealand Dollar. Det var New Zealand Mint som bestilte disse myntene, og det er selvsagt mange sikkerhetsforanstaltninger rundt 3D-printingen og det rapporteres kvartalsvis til bestilleren.
3D-utskriftsprosessen av myntene ble først forsøkt med fint 999 sølv, men fungerte egentlig ikke med binder jetting prosessen, og de måtte bytte til 925 sterling sølv (som er en blanding av sølv og syv prosent kobber). Dette er et standardmateriale for smykker. Det er et mye hardere materiale, og fungerer bedre ved 3D-printing.