Slik kan kunnskapen om additiv tilvirkning høynes

Sima Valizadeh arbeider til daglig på Sandbacka Science Park.

Den fjerde – og etter hvert også den femte – industrielle revolusjonen står for døren. Hvordan kan additiv tilvirkning ha en plass i den utviklingen? Og hvilket kompetansebehov fører det med seg? Dette er noe Sima Valizadeh tok opp i sin presentasjon på AM-dagen i Stockholm i dag.

– Jeg vil i hovedsak fokusere på generelt hvordan opplæringsbehovet ser ut når det gjelder additiv produksjon, sa Sima Valizadeh til 3DP Norge i forkant av AM-dagen. Sima Valizadeh er ansvarlig for additiv produksjonsteknologi og forretningsutvikling for Nord-Mellem-Sverige ved Sandbacka Science Park i Sandviken.

Hun har en doktorgrad i tynnfilmsfysikk ved Linkøpings universitet og har hatt flere ledende stillinger i store selskaper som Atlas Copco, Westinghouse og Teknikføretagen. Hun beskriver vanligvis seg selv som en “katalysator” som forbinder prikkene mellom strategi, taktikk, IT og drift. Hun har bærekraftig vekst, innovasjon og fornyelse som stikkord. Hun ble nylig kåret til Årets mentor for Nyentreprenørsenteret Gästrikland.

Digitale kurs for livslang læring
Ifølge Sima Valizadeh er det stor interesse for additiv tilvirkning blant bedrifter, men kunnskapen er ofte lav. Hun har mange tanker om hvordan kunnskaps- og ferdighetsnivået kan heves, spesielt blant små og mellomstore bedrifter (SMB).

En måte kan være digitale kurs. Sandbacka Science Park har et samarbeid med Gävle Universitet om en fjernutdanning for livslang læring i basisnæringen. Opplæringen tar utgangspunkt i bedriftenes egne behov og målet er langsiktig bærekraftig produksjon med fokus på nye teknologier og metoder innen digitalisering, automasjon, additiv produksjon og energieffektivisering.

Mobile testsenger
Sima Valizadeh har gjort studier i sin region basert på en modell kalt kunnskapstriangelet. Trekanten omfatter innovasjon, forskning og utdanning. Alle tre hjørnene er like viktige og det er derfor nødvendig å jobbe parallelt med de tre sporene.

Et eksempel på kunnskapstriangelet i praksis er konseptet «AM on the road», en mobil testseng. En idé utviklet ved Sandbacka Vitenpark og som Sima fortalte mer om i løpet av AM-dagen. Det betyr at en container er utstyrt med blant annet en CAD-datamaskin og en 3D-printer. Ved hjelp av trådløse nettverk kan ulike eksperter ved universiteter og bedrifter delta fra avstand. Containeren leveres til små og mellomstore bedrifter som er nysgjerrige på additiv tilvirkning, men som kanskje ikke vil investere i dyrt utstyr selv.

– Konseptet er rettet mot bedrifter som ønsker å lære mer om teknologien og prøve ut hvordan den fungerer. Er det noe de ønsker å gå videre med, kan de få hjelp til å lage en forretningsmodell for produktet de ønsker å utvikle.

“Slutt å se additiv tilvirkning som science fiction”
Foreløpig har ingen mobil testseng begynt å rulle på veiene, men håpet er at det kan bli mulig snart. Planen er at konseptet kan brukes i flere regioner i Sverige.

– Vi skal ikke være implementere men kun levere konseptet. Det er mange som har hørt om det og er interessert i å delta på en eller annen måte. Så jeg håper det kan bli en realitet snart.

Hva er det viktigste for å heve kunnskapsnivået om additiv tilvirkning?

– Vi trenger samarbeid, ikke konkurranse, da kommer vi ingen vei. Det er på tide å slutte å se på additiv tilvirkning som sci-fi, og i stedet lærer industrien å bruke teknologien. Det er på tide å gå fra teori til handling.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Hexagon vil vokse gjennom samarbeid

Hexagon ble grunnlagt i 1992 i Stockholm og arbeidet da med systemer for måling og posisjonering. Siden den gang har selskapet vokst til et globalt teknologikonsern og nå er målet å “sette data i arbeid for å skape en autonom fremtid”, inkludert i additiv tilvirkning.

Publisert av: