Ansvarsfull produksjon er EOS motto

Davide Iacovelli, regiondirektør EMEA EOS. Foto: Anja Degerholm

Bærekraft skal ikke bare være et tomt ord, det skal for alvor gjennomsyre hele virksomheten. Det sier Davide Iacovelli, regiondirektør for EMEA i EOS. EOS presenterte en rekke ulike nyheter under Formnext-messen i november og avslørte også detaljer om kommende maskinutgivelser.

Under slagordet “Ready, set, grow” ønsker EOS å fokusere på industrielle løsninger for additiv produksjon. Men fremfor alt en mer ansvarlig produksjon.

– Vi ønsker å vise kundene våre at bærekraft ikke bare er noe å fremheve i en markedsføringskampanje. Å produsere på en mer bærekraftig måte påvirker kundens forretningsbeslutninger på en slik måte at produksjonen kan gjøres raskere, billigere per del og med et lavere karbonavtrykk, sier Davide Iacovelli.

Lettvektslegering i aluminium
EOS har nylig presentert en rekke forskjellige nyheter. På materialsiden har selskapet sluppet en ny lettvektslegering, EOS Aluminium Al2139 AM, som har høy styrke og unike egenskaper ved temperaturer opp til 200 grader. Et materiale som egner seg for bruk i for eksempel romfartsindustrien, transportsektoren eller til racerbiler.

– Dette er veldig spennende nyheter og tilbakemeldingene vi har fått fra kundene våre er at dette kan bli en game changer, sier Davide Iacovelli.

I henhold til planen vil materialet og prosessen for EOS Aluminium Al2139 AM bli utgitt i løpet av første kvartal 2022.

PA 820-MF er den første karbonnøytrale plasten utviklet av EOS. Her i form av en mobilholder.

Det første klimanøytrale plastmaterialet
På metallsiden presenterte EOS også et vellykket eksempel innen kobber, en induktor med doble funksjoner trykt i materialet EOS Copper CuCP produsert av EOS-eide AMCM. Gjennom additiv produksjon kunne denne komponenten produseres med 20 prosent kortere ledetid og med 58 prosent lavere kostnad per del.

– Delen varer også 2,5 ganger lenger sammenlignet med tradisjonell produksjon. Det er et perfekt eksempel på hvordan produksjon påvirker kundens forretningsbeslutninger.

Når det gjelder polymermaterialer, har EOS lansert det første karbonnøytrale plastmaterialet, PA 820-MF. Et mineralfylt, biosirkulært polyamid 11-materiale optimalisert for høy ytelse. Basematerialet polyamid 11 er produsert av Arkema og deretter tilpasset av ALM for additiv produksjon.

Brilleinnfatningene fra You Mawo som har gjennomgått en livssyklusanalyse. Resultatene viser en klar fordel for 3D-printing sammenlignet med andre produksjonsmetoder.

Livssyklusanalyse av brilleinnfatninger
I samarbeid med det tyske forskningsinstituttet Frauenhofer har EOS også gjennomført en komparativ livssyklusanalyse (LCA) av 3D-printede brilleinnfatninger fra You Mawo, laget av materialet PA 2200. Analysen er gjort fra produksjonen av råmaterialet. materiale til produksjon og levering av de ferdige rammene.

– Resultatene viser klare forbedringer og rammene kan produseres tre ganger så bærekraftig med 3D-printing sammenlignet med tradisjonell produksjon. 80 prosent mindre avfall genereres og karbonavtrykket er 58 prosent lavere.

Samlet sett viste analysen et bedre resultat i alle de 18 kategoriene som ble undersøkt, sammenlignet med konvensjonell produksjon. Disse inkluderer klimaendringer, menneskelig toksisitet og vannforbruk. I tillegg var de tilpassede rammene mer komfortable og stabile for brukerne.

Individualiserte produkter er en trend som Davide Iacovelli tror vil komme sterkt i årene som kommer.

– Det handler om print-on-demand, en stadig mer desentralisert produksjon som kan tilpasses når og hvor det trengs. Det ser vi tydelig.

Davide Iacovelli, regiondirektør i EMEA EOS, med printprøver i ulike plastmaterialer.

Tre nye maskiner på gang
På maskinsiden venter flere interessante nyheter fremover. EOS har avslørt at ikke mindre enn tre 3D-printere med tre forskjellige teknologier vil bli utgitt i årene som kommer.

Det handler dels om en videreutvikling av SLS-3D-printeren P500 for polymermaterialer. En annen nyhet er en FDR-printer, Fine Detail Resolution. Som navnet tilsier handler det om muligheten til å printe ekstremt detaljerte deler, som tynne vegger eller andre fine strukturer.

Til slutt en LPD-printer, Laser Pro Fusion, som forventes å komme på markedet i 2024. Den skal håndtere store volumer, holde kostnadene per del nede og produsenten lover også høy kvalitet og repeterbarhet.

– Det er en rask printer som vil øke kundens produktivitet betraktelig og delene holder samme kvalitet som ved sprøytestøping. Du kan skrive ut fem – eller 500 – deler med forskjellige geometrier. Vi er for tiden i en forsknings- og utviklingsfase, men resultatene ser veldig lovende ut. Det er en maskin som vi tror vil endre additiv produksjon og kundene spør til og med om vi ikke kan slippe den tidligere enn planlagt, sier Davide Iacovelli.

Eksempler på deler trykket med materialene EOS Copper CuCP og EOS Aluminium Al2139 AM.

Et mer modent marked
Han forteller at EOS har lyttet mye til kundenes behov når de har produsert de siste materialene og maskinnyhetene.

– Vi har spurt kundene hvilke utfordringer de har med å implementere teknologien og basert på det. Det kan handle om å korte ned installeringsstiden eller øke fleksibiliteten i løsningene vi tilbyr.

Når det gjelder utviklingen i det nordiske markedet, sier Davide Iacovelli at det har vært en modenhet de siste årene.

– Det handler ikke lenger bare om å lage prototyper men om serieproduksjon. Det er derfor et tydelig ønske om ende-til-ende-løsninger som er preget av automatisering og digitalisering, ikke bare om maskiner – og dette stiller også andre krav til oss som produsenter.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: