
Hexagon ble grunnlagt i 1992 i Stockholm og arbeidet da med systemer for måling og posisjonering. Siden den gang har selskapet vokst til et globalt teknologikonsern og nå er målet å «sette data i arbeid for å skape en autonom fremtid», inkludert i additiv produksjon.
I forbindelse med Formnext-messen i november møtte 3dpNorge Volker Mensing, Director of Solutions Marketing, for å snakke om hvordan Hexagon ønsker å vokse innen additiv produksjon.
Hexagon jobber i dag i ni ulike divisjoner, inkludert det som kalles Manufacturing Intelligence, hvor additiv produksjon inngår gjennom ulike programvareløsninger. Under Formnext presenterte Hexagon blant annet Hexagon SFx Authenise aMES, den første komplette programvareløsningen for å industrialisere additiv produksjon gjennom digitalisering i hvert trinn av arbeidsflyten, som ble utviklet sammen med Authentise.
Samarbeid fremfor konkurranse
Gjennom årene har Hexagon gjort 170 oppkjøp. Volker Mensing sier at selskapet ønsker å vokse videre.
– Vi ønsker å vokse både organisk og gjennom oppkjøp. Vi har bygget opp en portefølje med et bredt spekter av produkter og det ønsker vi å fortsette med, sier Volker Mensing.
Strategien er også å bygge systemer som tillater tredjepartsprodukter, og ikke minst å samarbeide med andre selskaper – inkludert konkurrenter.
– Ved å kombinere løsninger kan vi bygge nye og bedre produkter, forklarer Volker Mensing.
Nylig har Hexagon inngått partnerskap med flere store selskaper innen 3D-printing. Dette er først og fremst løsninger for additiv produksjon med DED, Directed Energy Deposition. En teknologi som smelter materialet og er kostnadseffektiv for store deler, fra én til seks meter, som ikke kan produseres med pulverbedteknologien PBF. DED brukes for eksempel innen luftfartsindustrien og militærfeltet.

Simuleringsprocess for DED
Hexagon har utviklet en teknologi for å virtuelt simulere hvordan materialet oppfører seg under trykkeprosessen, hvilke endringer i form av for eksempel spenninger og sprekker som kan oppstå. Et av selskapene som bruker denne simuleringsprosessen er pro-beam, som lanserte den nye PB WEBAM 100 under Formnext 2021. I følge pro-beam forkorter prosessen simuleringstiden tretten ganger uten at delen mister kvalitet.
Sciaky bruker også denne DED-simuleringsprosessen for sin EBAM-teknologi. Sciaky utskrifter i metaller som titan og ulike nikkelbaserte legeringer. Hexagon og Sciaky inngikk i høst et samarbeid rundt dette.
En annen 3D-skriverprodusent som bruker Hexagons løsninger er spanske Meltio, nærmere bestemt ESPRIT CAM-programvaren. Meltio bruker en DED-prosess kalt Wire-Powder Laser Metal Deposition (WP-LMD) hvor høyeffektiv laser smelter tråd og pulver med høy presisjon. ESPRIT CAM gjør det mulig for hvert produksjonsanlegg å bruke et enkelt grensesnitt for å forberede og programmere produksjon og prosessering.
Raskere designprosess
I tillegg har Hexagon inngått flere samarbeid om ulike designløsninger. Blant annet med 3D Systems om generativ design for deler i høyytelsesmaterialer. Ved å kombinere Hexagons teknologi for generativ design, HxGN Emendate, med 3D Systems sin 3DXpert-løsning, vil prosessen fra design til ferdig del bli akselerert.
I høst ble det også innledet et samarbeid med CADS Additive, som har som mål å redusere svinn ved hjelp av additiv design. Hexagons del i dette er å lage design som reduserer behovet for støttekonstruksjoner, noe som igjen sparer materialer.
Hexagon har også hjulpet Stratasys med å redusere ledetidene ved produksjon av deler til romfartsindustrien. Også her handler det om designløsninger som fremskynder design-til-3D-printprosessen, fra ca 2-3 år til 6-9 måneder.
Tilrettelegge for produksjon
Alt i alt er dette integrerte programvareløsninger som letter produksjonen, sier Volker Mensing. Noe det også er økende etterspørsel etter. Ambisjonen fremover er å kunne tilby løsninger for hele additiv produksjonskjeden.
– Målet er ende-til-ende-løsninger, egentlig. For eksempel, når en del går i stykker, bør du kunne identifisere problemet og spore i en database hvor og når den ble produsert. På denne måten kan vi følge hele livssyklusen til delen, sier Volker Mensing.
Fakta: Om Hexagon
- Grunnlagt i Stockholm i 1992 som et selskap som leverer målesystemer for måling og posisjonering av objekter i både mikro- og makrosegmenter.
- Siden 2000 har Ola Rollén vært administrerende direktør i selskapet.
- Additiv tilvirkning er en del av Hexagons Manufacturing Intelligence-divisjon, med hovedkontor i Storbritannia.
- Hexagon har omtrent 21 000 ansatte i 50 land.