HP-sjefens trendanalyse

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 26 januar 2022
Stefan Bergdahl, adm dir for HP Sverige. Foto: Pressefoto (bildet er beskåret)

De siste årene har markert et vendepunkt for bransjen. Det mener Stefan Bergdahl, administrerende direktør i HP Sverige. Han har laget en trendundersøkelse med sine tanker om muligheter og utfordringer med additiv produksjon i året som kommer.

Stefan Bergdahl skriver at additiv produksjon av mange oppfattes som en teknologi som skaper konkurransefortrinn og bidrar til en spenstig forsyningskjede, men også en metode som driver den digitale transformasjonen i samfunnet og oppmuntrer til bærekraftige produksjonsprosesser.

Han har identifisert tre viktige trender for 2022:

1. Individualisert masseproduksjon skaper muligheter

Individualisert og masseproduksjon kan sees på som to ord som er motsetninger til hverandre, men når det kommer til 3D-printing kan de alliere seg for å møte et skiftende bilde av krav fra forbrukere.

–Digital produksjon vil støtte en rekke store industrier; det vil drive innovasjon og vil skape nye verdier, spesielt i bransjer som helse og velvære, ifølge Stefan Bergdahl.

Han trekker fram samarbeidet med kosmetikkgiganten L’Oréal som et eksempel. Selskapet vil bruke HPs digitale produksjonsnettverk gjennom hele sin globale forsyningskjede for å møte bærekraftsmålene ved å produsere deler effektivt.

Sektoren der HP ser det største potensialet for vekst, er personlig helse og velvære. Et eksempel på dette er proteser som kan tilpasses individuelt gjennom masseproduksjon ved hjelp av additiv produksjon. Bilindustrien har også begynt å bruke 3D-printing i større grad og dette er noe Stefan Bergdahl tror vi vil se mer av i 2022. Ikke bare i nye modeller gjenopptok Nissan for eksempel tjenestetilbudet med reservedeler til utgående modeller såpass gamle som sene 70 -tallsbiler.

2. Økende fokus på bærekraft

Både bedrifter og forbrukere etterspør i økende grad bærekraftige produkter og emballasje, noe som påvirker produksjonsbedriftenes beslutninger når det gjelder materialer og produksjonsprosess og mer fleksible materialløsninger. Stefan Bergdahl tar Ford som eksempel, som i 2021 begynte å bruke restavfall fra 3D-printede produkter.

–3D-printing gir mer bærekraftige produksjonsmetoder fra bærekraftig design som fjerner overvekt og avfall til en mer lokal produksjon, kortere transport og lavere karbonavtrykk, avslutter Stefan Bergdahl i spørsmålet om bærekraft.

3. AM endrer tradisjonelle produksjonsstadier som følge av pandemien

I kjølvannet av den globale pandemien begynner bedrifter å utvikle nye strategier for å beskytte sin leverandørkjede mot fremtidige avvik i forbindelse med globale økonomiske handelshendelser, skriver Stefan Bergdahl. Han spår at flere mennesker vil forstå at avanserte 3D-printløsninger kan hjelpe dem i deres transformasjon.

«Forventningen er at industrien vil identifisere og implementere 3D-utskriftsløsninger for å støtte sine tradisjonelle forsyningskjeder og gjøre dem mer effektive, lokale og fleksible. I tillegg til nye applikasjoner tror jeg at nye økosystemer med nye partnerskap og allianser vil oppstå når bedrifter ønsker å levere mer og raskere verdi til sluttkunder. Vi ser allerede denne trenden feste grepet i bransjer som den tidligere nevnte bilindustrien, helsevesenet og skjønnhet,» skriver Stefan Bergdahl.

Han fortsetter:

«For det andre er vi spesielt glade for løftet om satsing på metallproduksjon, etter som det er det raskest voksende segmentet i det tradisjonelle 3D-printmarkedet. HPs Metal Jet-teknologi muliggjør produksjon av virkelig unike høykvalitetsdeler som erstatter produksjon fra store serier.»

Et eksempel på dette er at bilprodusenter som Volkswagen og produsenter av sportsutstyr som Cobra Golf i økende grad bruker additive teknologier som metallbindemiddelsprøyting for strukturelle komponenter og deler.

Les mer

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden