HP-sjefens trendanalyse

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 26 januar 2022
Stefan Bergdahl, adm dir for HP Sverige. Foto: Pressefoto (bildet er beskåret)

De siste årene har markert et vendepunkt for bransjen. Det mener Stefan Bergdahl, administrerende direktør i HP Sverige. Han har laget en trendundersøkelse med sine tanker om muligheter og utfordringer med additiv produksjon i året som kommer.

Stefan Bergdahl skriver at additiv produksjon av mange oppfattes som en teknologi som skaper konkurransefortrinn og bidrar til en spenstig forsyningskjede, men også en metode som driver den digitale transformasjonen i samfunnet og oppmuntrer til bærekraftige produksjonsprosesser.

Han har identifisert tre viktige trender for 2022:

1. Individualisert masseproduksjon skaper muligheter

Individualisert og masseproduksjon kan sees på som to ord som er motsetninger til hverandre, men når det kommer til 3D-printing kan de alliere seg for å møte et skiftende bilde av krav fra forbrukere.

–Digital produksjon vil støtte en rekke store industrier; det vil drive innovasjon og vil skape nye verdier, spesielt i bransjer som helse og velvære, ifølge Stefan Bergdahl.

Han trekker fram samarbeidet med kosmetikkgiganten L’Oréal som et eksempel. Selskapet vil bruke HPs digitale produksjonsnettverk gjennom hele sin globale forsyningskjede for å møte bærekraftsmålene ved å produsere deler effektivt.

Sektoren der HP ser det største potensialet for vekst, er personlig helse og velvære. Et eksempel på dette er proteser som kan tilpasses individuelt gjennom masseproduksjon ved hjelp av additiv produksjon. Bilindustrien har også begynt å bruke 3D-printing i større grad og dette er noe Stefan Bergdahl tror vi vil se mer av i 2022. Ikke bare i nye modeller gjenopptok Nissan for eksempel tjenestetilbudet med reservedeler til utgående modeller såpass gamle som sene 70 -tallsbiler.

2. Økende fokus på bærekraft

Både bedrifter og forbrukere etterspør i økende grad bærekraftige produkter og emballasje, noe som påvirker produksjonsbedriftenes beslutninger når det gjelder materialer og produksjonsprosess og mer fleksible materialløsninger. Stefan Bergdahl tar Ford som eksempel, som i 2021 begynte å bruke restavfall fra 3D-printede produkter.

–3D-printing gir mer bærekraftige produksjonsmetoder fra bærekraftig design som fjerner overvekt og avfall til en mer lokal produksjon, kortere transport og lavere karbonavtrykk, avslutter Stefan Bergdahl i spørsmålet om bærekraft.

3. AM endrer tradisjonelle produksjonsstadier som følge av pandemien

I kjølvannet av den globale pandemien begynner bedrifter å utvikle nye strategier for å beskytte sin leverandørkjede mot fremtidige avvik i forbindelse med globale økonomiske handelshendelser, skriver Stefan Bergdahl. Han spår at flere mennesker vil forstå at avanserte 3D-printløsninger kan hjelpe dem i deres transformasjon.

«Forventningen er at industrien vil identifisere og implementere 3D-utskriftsløsninger for å støtte sine tradisjonelle forsyningskjeder og gjøre dem mer effektive, lokale og fleksible. I tillegg til nye applikasjoner tror jeg at nye økosystemer med nye partnerskap og allianser vil oppstå når bedrifter ønsker å levere mer og raskere verdi til sluttkunder. Vi ser allerede denne trenden feste grepet i bransjer som den tidligere nevnte bilindustrien, helsevesenet og skjønnhet,» skriver Stefan Bergdahl.

Han fortsetter:

«For det andre er vi spesielt glade for løftet om satsing på metallproduksjon, etter som det er det raskest voksende segmentet i det tradisjonelle 3D-printmarkedet. HPs Metal Jet-teknologi muliggjør produksjon av virkelig unike høykvalitetsdeler som erstatter produksjon fra store serier.»

Et eksempel på dette er at bilprodusenter som Volkswagen og produsenter av sportsutstyr som Cobra Golf i økende grad bruker additive teknologier som metallbindemiddelsprøyting for strukturelle komponenter og deler.

Les mer

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Siste nytt

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch